Remiantis Amerikos teisių gynimo organizacijos "Freedom House" tyrimu, Rusija per pastaruosius dvejus metus laisvės internete požiūriu atsidūrė vienoje kategorijoje su Kazachstanu, Azerbaidžanu, Turkija ir Venesuela, kur ekspertai mato valdžios daromus apribojimus.

"Nuo 2009 metų sausio milicija ir prokuratūra iškėlė mažiausiai 25 baudžiamąsias bylas tinklaraštininkams ir komentarų forumuose autoriams, - suskaičiavo pranešimo autoriai. - Nors kai kurios bylos buvo iškeltos tiems žmonėms, kurie įdėjo akivaizdžiai ekstremistinės medžiagos, kita dalis buvo daugiau politiškai motyvuoti".

Ekspertai primena, kad Rusijos specialiosios tarnybos gali kontroliuoti kontingentą, vadindami tai "neteisėtu aktyvumo internete stebėjimu".

"Nuo 2000 metų interneto paslaugų teikėjai privalo įsidiegti "sistemą operatyvinėms paieškos priemonėms" (SORM), arba SORM-2, kuri leidžia Federalinei saugumo tarnybai ir policijai turėti prieigą prie interneto srauto turinio, - sakoma dokumente. - Nebuvo žinomų SORM-2 taikymo atvejų, ir sistemos efektyvumas kelia rimtų klausimų".

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos valdžia davė piliečiams kelias dingstis nuogąstauti dėl įprastos prieigos prie šaltinių internete. Pirmiausia FST atstovas pareiškė, kad būtina užtikrinti užsienyje besibazuojančių interneto paslaugų tinklų "Skype", "Gmail" ir "Hotmail" kontrolę, o po kelių dienų buvo paskelbtas konkursas mokslinio darbo vyriausybei, kurio tikslas - ištirti, kaip blokuojama prieiga prie tinklų, visų pirma, Kinijoje ir Baltarusijoje.

Valdžia neigia ketinanti priveržti veržles

"Pakanka pažiūrėti į interneto tinklo Rusijoje (runet) išteklius, ir pamatytume, kad jokios cenzūros runete nėra, - sakė ministro pirmininko sekretorius spaudai Dmitrijus Peskovas, pažymėdamas, kad daugelyje valstybių tinklalapiai gali būti užblokuoti teismo sprendimu. - Teisinio reguliavimo požiūriu internetas žymiu mastu yra terra incognita visoms šalims. Nė viena šalis nepasiekė didelių laimėjimų kompleksiškai spręsdama šią problemą".

Vis mažiau laisvės

2011-2010 metas ekspertai suskaičiavo Rusijoje 52 pasikėsinimus į laisvę internete, palyginti su 49 atvejais, nurodytais 2009 metų pranešime. Autoriai išvardijo artimus valdžiai verslininkus, kurie turi savo verslą žiniasklaidoje: tai Michailas Prochorovas, Ališeras Usmanovas, Vladimiras Potaninas ir Jurijus Kovalčiukas.

"Ši oligarchų kontrolė didelei grupei interneto leidinių, socialinių tinklų ir tinklaraštininkų platformų kelia vis didesnį susirūpinimą dėl to, kad internetas Rusijoje neapsaugotas nuo politinių manipuliacijų", - sakoma tyrime.

Didele interneto Rusijoje problema, ekspertų nuomone, yra kibernetinis nusikalstamumas.

"Devyni procentai visų interneto išpuolių po visą pasaulį nuo 2010 metų liepos iki rugsėjo buvo atliekami iš Rusijos", - teigia autoriai, šito priežastis siedami su tuo, kad Rusijos gyventojai retai naudoja antivirusines programas, todėl jų kompiuteriai lengvai integruojasi į vadinamuosius botnetus, virtualius kompiuterių tinklus, sudarytus iš interneto kirminais užkrėstų kompiuterių.

"Kai kuriais duomenimis, daugelis programišių ima už vieną DoS, arba atkirtimo nuo paslaugos, atakos dieną mažiausiai 200 eurų (260 dolerių)", - sakoma pranešime.

Balandį didelės DoS atakos kelis kartus blokavo prieigą prie populiarios Rusijoje tinklaraščių aptarnavimo tinklalapio Livejournal.com. Tada prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažėrė grasinimų programišiams specialiame kreipimesi.