Rinkimuose triumfavo konservatyvi Nacionalinės koalicijos partija, kuri iškovojo 44 vietas. Nuo jos nedaug atsiliko socialdemokratai, gavę 42 mandatus. Tuo tarpu ministrės pirmininkės Mari Kiviniemi Centro partija gavo tik 35 vietas 200 vietų parlamente.

Visgi didžiausia staigmena tapo populistinės nacionalistų partijos "Tikrieji suomiai" pasirodymas rinkimuose - anksčiau turėjusi šešis mandatus, naujajame parlamente ji turės 39 vietas ir bus trečia pagal dydį frakcija bei veikiausiai užsitikrins vieną ministro portfelį.

Apie šalyje įvykusią "revoliuciją" skelbė antraštė antrajame pagal populiarumą šalies laikraštyje "Aamulehti". Tuo tarpu didžiausias bulvarinis laikraštis "Ilta-Sanomat" charizmatiškojo Timo Soini vadovaujamų "Tikrųjų suomių" sėkmę rinkimuose pavadino "pamirštos tautos pakilimu".

"Rinkimų rezultatai aiškiai rodo, kad nepasitenkinimas ir permainų troškimas pasireiškė tik kaip parama "Tikriesiems suomiams"", - rašė dienraštis.

"Pažeminimas" - tai buvo vienintelis žodis po premjerės M.Kiviniemi nuotrauka pirmajame bulvarinio dienraščio "Iltalehti" puslapyje. Pasak šio leidinio, Nacionalinės koalicijos partijos lyderiui Jyrki Katainenui šie rinkimai atnešė "palengvėjimą", o socialdemokratų vadovei Juta Urpilainen - "esktazę", nes jos partija taip pat pasirodė kur geriau nei buvo prognozuota.

Visi didžiausi šalies leidiniai ir visuomeninis radijas bei televizija prognozavo, kad derybos dėl naujos koalicinės vyriausybės suformavimo bus nepaprastai sunkios.

"Tikrieji suomiai" ne tik kategoriškai nepritaria skolų slegiamų euro zonos valstybių gelbėjimui, bet netgi ragina Suomiją apskritai atsisakyti bendrosios valiutos.

Analitikai sako, kad euroskeptiška šios partijos pozicija buvo viena svarbiausių jos staigaus iškilimo priežasčių, turint galvoje augantį suomių nepasitenkinimą dėl būtinybės gelbėti valstybes, kurios prastai tvarkė savo finansus.

"Kas praėjusį pavasarį būtų galėjęs pamanyti, kad Suomijos parlamento rinkimai taps savotišku referendumu dėl Europos sąjungos ir euro? Būtent tai galiausiai ir nutiko", - rašė politologas Unto Haemaelaeinenas (Untas Hemeleinenas) pagrindiniame šalies dienraštyje "Helsingin Sanomat".

"Tikrieji suomiai" praktiškai užsitikrino sau vietą vyriausybėje - tiek Nacionalinės koalicijos, tiek socialdemokratų, tiek ketvirtoje vietoje likusios Centro partijos vadovybės atstovai visuomeniniam transliuotojui YLE sakė, kad nacionalistų vieta - valdančiojoje koalicijoje.

U.Haemaelaeinenas prognozavo, kad turėtų būti suformuota trijų partijų koalicija.

"Yra tik vienas realus pasirinkimas: Nacionalinės koalicijos, socialdemokratų ir "Tikrųjų suomių" koalicija", - sakė jis.