Tūkstančiai Japonijos policininkų ir keli riaušių malšinimo daliniai buvo mobilizuoti prie šintoistų Jasukunio šventyklos, skirtos maždaug dviem su puse milijono šalies karių atminti, kur vyko dešiniųjų aktyvistų ir antimilitaristų demonstrantų susirėmimai.

"Niekas nebuvo areštuotas ir mes dar negavome jokių pranešimų apie sužeistuosius", - sakė Tokijo policijos departamento atstovas spaudai, pridurdamas, kad mieste budi net 2 300 pareigūnų.

Tačiau pasak naujienų agentūrų pranešimų, per nedidelius pavienius susirėmimus prie Jasukunio šventyklos buvo sužeisti keli žmonės.

Įtampa kilo po to, kai pirmadienį Japonijos premjeras Junichiro Koizumi apsilankė prieštaringai vertinamoje šventykloje, nors tokiems jo planams įnirtingai priešinosi kaimyninės valstybės ir vietos opozicija.

J.Koizumi yra tik trečiasis pareigas einantis Japonijos vyriausybės lyderis, apsilankęs Jaukunio šventykloje, kurioje be kitų karuose kritusių karių, nuo 1978 metų pagerbiami ir nuteisti Antrojo pasaulinio karo nusikaltėliai.

1985 metais čia lankėsi Yasuhiro Nakasone, o per savo gimtadienį 1996 metų liepą - Ryutaro Hashimoto.

Į šventyklos Sielų knygą iš viso yra įrašyti maždaug dviejų su puse milijonų žmonių, kurie nuo 1853 iki 1945 metų žuvo per karinius Japonijos konfliktus, vardai. Jų dvasios čia yra gerbiamios kaip gunšinai - karo dievai.

Karšti ginčai dėl šalies ministro pirmininko galimybės apsilankyti prieštaringai vertinamoje šventykloje įsiplieskė 1978 metais, kai į Jasukunio garbinamų dvasių sąrašą slapčiomis buvo įtrauktas karo meto vyriausybės vadovas Hideki Tojo ir 13 kitų A klasės karo nusikaltėlių.

Daug ginčų kelia ir tai, kad šventyklos tarnai neketina pripažinti karo nusikaltimų tribunolo sprendimų ir pasmerkti karo nusikaltėlių už nusikaltimus žmoniškumui.

Šventykla stovi priešais Budokano kovos menų salę, esančią greta Imperatorių rūmų gynybinio griovio, prie kurio trečiadienį vyko iškilminga atminimo ceremonija, kuriai vadovavo premjeras J.Koizumi bei imperatorius Akihito.

Ceremonijoje dalyvavo maždaug 6 300 žmonių, tarp jų - 5 300 per karą artimųjų netekusių japonų, kurie tylos minute pagerbė žuvusiuosius ir sugiedojo nacionalinį himną, šlovinantį imperatoriškąją šeimą.

"Iš visos širdies tikiu, kad naikinantis karas daugiau niekada nepasikartos", - sakė Akihito, imperatoriaus Hirohito sūnus.

Imperatorius Hirohitas per šalies radiją paskelbė apie Japonijos kapituliaciją kare.