EP remia teisėtai išrinktą Dramblio Kaulo Kranto valdžią ir smerkia smurtą

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) smerkia buvusio Dramblio Kaulo Kranto prezidento L.Gbagbo bandymą prievarta uzurpuoti valdžią ir reikalauja, kad jis nedelsdamas užleistų valdžią teisėtai išrinktam prezidentui Alassane Ouattara, pranešė EP spaudos tarnyba.

Europarlamentarai taip pat smerkia smurtą ir ginkluotą konfrontaciją po prezidento rinkimų šioje šalyje, ypač sunkiosios ginkluotės panaudojimą prieš civilius gyventojus, dėl kurio žuvo daug žmonių, taip pat seksualinės prievartos atvejus. Parlamento nuomone, tokie veiksmai pagal tarptautinę teisę gali būti prilyginti nusikaltimams žmonijai. "Nebaudžiamumo negali būti, ir reikia imtis visų pastangų nustatyti ir patraukti atsakomybėn, įskaitant tarptautinę, visus nusikaltimų civiliams kaltininkus", - sakoma EP rezoliucijoje.

Parlamentas sveikina Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos priimtas papildomas tikslines sankcijas tiems, kurie priešinasi teisėtam išrinkto prezidento A. Ouataros valdymui, taip pat Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo sprendimą nebendradarbiauti su neteisėta Dramblio Kaulo Kranto valdžia.

EP remia pastangas taikiai sureguliuoti Dramblio Kaulo Kranto konfliktą ir ragina visas Afrikos šalis imtis bendrų pastangų šiam tikslui pasiekti. Savo ruožtu europarlamentarai pažymi poreikį gerinti šalies humanitarinę padėtį ir užkirsti kelią galimai migracijos krizei regione.

Šaudymas iš sunkiųjų ginklų

"Naktis buvo palyginti rami. Girdėjosi padriki šūviai, tačiau puolimas nevyko. Šį rytą girdima smarkius sprogimus ir šaudymą", - vienas gyventojas sakė naujienų agentūrai AFP iš šiaurinio priemiesčio Kokodi, kuriame L.Gbagbo yra įsitvirtinęs jo rezidencijoje įrengtame bunkeryje ir atsisako pasiduoti.

Abidžano rajone Plato, kuriame yra daug vyriausybinių pastatų, prie prezidentūros girdėjosi padriki šūviai, o rytą ten buvo šaudoma iš sunkiųjų ginklų, pranešė AFP žurnalistai.

Po 9 val. vietos (vidurdienio Lietuvos) laiku virš kovų zonos ratus suko vienas JT sraigtasparnis.

L.Gbagbo gina apie tūkstantis karių

Dramblio Kaulo Kranto autoritarinį lyderį L. Gbagbo didžiausiame šalies mieste Abidžane gina "mažiau nei tūkstantis karių", iš kurių apie 200 sutelkti prezidento rezidencijoje, ketvirtadienį informavo Prancūzijos gynybos ministras Gerardas Longuet.

L.Gbagbo kariams ir jo politiniam varžovui A. Ouattarai ištikimoms pajėgoms kaunantis Abidžane, Jungtinių Tautų (JT) taikdariškos misijos UNOCI ir Prancūzijos karinės misijos "Licorne" ("Vienaragis") pajėgos įsikišo, siekdamos apsaugoti civilius gyventojus.

"Abidžane, UNOCI turi apie 2 250 žmonių, o Dramblio Kaulo Krante jų iš viso yra 10 000. Prancūzija padidino "Licorne" (pajėgas) iki 1700 (karių), o prezidento Ouattaros taktines grupes sudaro apie 2 tūkst. vyrų", - G.Longuet sakė įstatymų leidėjams.

"Kaip pranešama, šiuo metu buvusio prezidento Gbagbo pajėgos yra kiek mažesnės nei tūkstantis (karių), iš jų 200 - jo rezidencijoje", - pridūrė ministras.

Kovos DKK faktinėje sostinėje Abidžane tęsiasi, A.Ouattaros pajėgoms mėginant nuversti L.Gbagbo, kuris nesutiko perduoti valdžios, kai pralaimėjo pernai lapkritį vykusius rinkimu, kurių rezultatus patvirtino Jungtinės Tautos (JT).

A.Ouattaros pajėgoms prieš savaitę įsiveržus į Abidžaną, mieste vyko įnirtingi susirėmimai. Tuo tarpu naktis buvo gana rami, nors ją sutrikdydavo pavieniai sprogimai, vienas įvykių liudininkas pasakojo naujienų agentūrai "Reuters".

Vienas Paryžiuje esantis L.Gbagbo patarėjas sakė "Reuters", kad A.Ouattaros pajėgos trečiadienio vakarą atnaujino puolimą prieš L.Gbagbo rezidenciją, palaikomos JT ir Prancūzijos sraigtasparnių, tačiau jo informacijos negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai.

A.Ouattaros pajėgos mėgino šturmuoti prezidento rezidenciją, esančią prabangiame Kokodi rajone, kai trečiadienį žlugo derybos dėl L.Gbagbo išvykimo, vadovaujamos JT ir Prancūzijos. Tačiau kovotojų puolimas buvo atremtas sunkiųjų ginklų ugnimi, pasakojo kaimynystėje gyvenantis vienos Vakarų šalies diplomatas.

Prancūzija, kuri anksčiau buvo DKK metropolija, ėmėsi vadovauti deryboms, mėgindama įtikinti L.Gbagbo perduoti valdžią A.Ouattarai ir nutraukti susipriešinimą, trunkantį nuo pernai lapkritį vykusių ginčijamų rinkimų.

Vienas JT atstovas Niujorke sakė, jog derybos su L.Gbagbo stovykla tęsiamos, tačiau neaišku, ar jos duos kokių nors rezultatų, juolab, kad L.Gbagbo pats sakė Prancūzijos radijui neketinantis atsistatydinti.

Apžvalgininkai sako, kad A.Ouattaros pajėgos, kurios praeitą savaitę per savo žygį į Abidžaną nesutiko didesnio pasipriešinimo, gali sutelkti jėgas ir įveikti L.Gbagbo ištikimą prezidento gvardiją bei sukarintų struktūrų kovotojus.

"Kaip ir Libijoje, prireiks sukilėlių ir išorinių pajėgų, kad Gbagbo būtų išstumtas", - sakė Niujorke veikiančios tyrimų centro "DaMina Advisors" analitikas Sebastianas Spio-Garbrah.

L.Gbagbo vadovavo Dramblio Kaulo Krantui nuo 2000 metų. Jis kaltina Paryžių rėmus DKK šiaurinės dalies kovotojus per pilietinį karą 2002-2003 metais. Tuomečiai sukilėliai dabar sudaro didžiąją dalį A.Ouattaros pajėgų.