Vadavietę, kuri yra maždaug už 10 kilometrų į pietus nuo sostinės pakraščio, lėktuvai "Rafale" atakavo sekmadienį, sakė pirmadienį prancūzų kariškių atstovas pulkininkas Thierry Burkhard.

Nuostoliai vertinami ir tikriausiai liks paslaptyje, pridūrė jis.

Libijos opozicija planuoja perimti valdžią šalyje, koalicijos aviacija bombardavo Sabchą

Libijos sukilėliams veržiantis į vakarus ir atsiimant miestus, kurie prieš savaitę buvo atkovoti vyriausybės pajėgų, opozicijos atstovai Bengazyje mėgina suformuoti laikinąją vyriausybę.

Šios sunkiai įvykdomos užduoties ėmėsi grupė Libijos elito atstovų, kurių daugelis grįžo iš tremties. Jie susiduria su įvairiomis kliūtimis - nuo prastų ryšių iki požiūrių skirtumų tarp veikėjų tiek Libijoje, tiek užsienyje.

Šiuo metu oficiali Libijos opozicijos atstovė yra vadinamoji Laikinoji Nacionalinė Taryba (PTNC), kurią sudaro 31 delegatas iš įvairių šalies miestų.

Iki šiol paviešinti tik 13 deputatų vardai. Taryba sako, jog dar per anksti įvardyti jos narius, atstovaujančius regionams, kuriuos tebekontroliuoja Libijos lyderis Muamaras Gaddafi.

Tarybai vadovauja buvęs teisingumo ministras Mustapha Abdul Jalilas, kurio buvimo vieta slepiama, baiminantis dėl jo saugumo. Jo pirmasis pavaduotojas Abdul Hafizas Ghoqa yra oficialus PTNC atstovas.

"PTNC suformuota iš didesnį ar mažesnį pasitikėjimą įgijusių žmonių, kuriuos paskyrė jų miestai. Jie nėra išrinkti, atsižvelgiant į jų sugebėjimus, tačiau tai yra didžiausia demokratija, kokią tik galime sau leisti šiuo metu", - sakė Tarybos koordinatorius žiniasklaidai Mustapha Gheriani.

PTNC vadovauja komitetams, atsakingiems už kontrolę sukilėlių užimtuose miestuose.

"Supratome, jog mums reikalingi komitetai, kad galėtume organizuoti reikalus", - sakė ortodontas Imanas Bugaighisas, tapęs Tarybos žiniasklaidos komiteto nariu.

Šiuo metu Taryba siekia suformuoti ministrų kabinetą, taip pat paskirti jo narius, kurie būtų įgalioti dalyvauti derybose su kitų šalių diplomatijos vadovais.

"Mums reikalinga struktūra, kuri būtų labiau organizuota ir galėtų iš tikrųjų kurti institucijas", - pabrėžė I.Bugaighisas.

"PTNC labiau laikytina įstatymų leidžiamuoju organu, o naujasis vykdomosios valdžios organas bus laikinoji vyriausybė, kuri bus suformuota, kai žlugs Tripolio (režimas) arba anksčiau", - pridūrė M.Gheriani.

Tačiau pranešama, jog kai kurie PTNC nariai iš pradžių nepritarė galimybei formuoti ministrų kabinetą, kol šalies vakarus tebekontroliuoja M. Gaddafi, baiminantis, jog toks žingsnis sudarys įvaizdį, kad kuriama separatistinė "rytinė vyriausybė".

Laikinajam ministrų kabinetui tikriausiai vadovaus buvęs profesorius Mahmudas Jibrilas, kuris jau susitiko kaip sukilėlių atstovas su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton ir Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy.

Gynybos ministru veikiausiai taps Omaras al Hariri, o buvęs ekonomikos ministras ir diplomatas Ali Essawi tikriausiai perimtų vadovavimą URM.
Ekonomistui Ali Tarhoni jau paskirtas finansų, ekonomikos ir naftos ministro portfelis. Sekmadienį jis sakė žurnalistams pasirašęs sutartį su Kataru dėl naftos eksporto iš sukilėlių kontroliuojamų teritorijų.

Kai bus oficialiai suformuota vyriausybė, jos svarbiausiais uždaviniais taps naftos eksporto ir iš jo gaunamų pajamų reguliavimas, taip pat naujos konstitucijos sukūrimas.

Koalicijos aviacija bombardavo Libijos lyderio Kadhafi bastioną Sabchą

Tarptautinės koalicijos karo lėktuvai pirmadienį paryčiais bombardavo gyvenamuosius rajonus Libijos pietiniame mieste Sabchoje, kuri yra šalies lyderio Muamaro Gaddafi režimo tvirtovė, paskelbė valstybinė naujienų agentūra JANA.

"Kryžininkų pajėgos paryčiais bombardavo gyvenamuosius rajonus Sabchoje. Buvo apgadinti namai ir žuvo keli žmonės", - nurodė agentūra, nenurodydama žuvusiųjų skaičiaus.

Vienas šio miesto gyventojas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, pasakojo, kad Sabcha buvo intensyviai bombarduojama apie 4 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku. Pasak jo, daug žmonių paliko savo namus ir išvyko ieškoti prieglobsčio kitur.

Sabcha, esanti už maždaug 750 kilometrų į pietus nuo Tripolio, yra kazafų genties, kuriai priklauso M.Kadhafi, tvirtovė. Šio miesto apylinkėse taip pat yra keli kariniai objektai.