Vienas iš naujausių pranešimų nuskambėjo taip, tarsi vienas vakariečių kovinis lėktuvas būtų Libijos oro erdvėje sutikęs tikrą varžovą: prancūzų „Rafale“ orlaivis numušė vieną Libijos kariuomenės naikintuvą, skelbė amerikiečių televizija ABC. Vėliau pasirodė, kad numuštasis lėktuvas iš tikro yra senas mokomasis naikintuvas „Galeb“, kurį prieš keturis dešimtmečius sukūrė Jugoslavijos technikai ir kuris gali būti pritaikytas kaip lengvas bombonešis.

„Galeb“ tipo lėktuvai neturi jokių ginklų kovai ore vykdyti, tad „Rafale“ jį numušė be jokio pasipriešinimo. Tačiau net ir pats numušimo faktas vėliau pasirodė esąs klaidingas – prancūzų kariuomenės generalinis štabas vėliau prisipažino, kad minėtąjį „Galeb“ iš tikro jau nusileidus numušė raketa „oras-žemė“.

Toks skubėjimas pateikti gerą žinią rodo, jog prancūzams skubiai prireikė naujienos apie jų naują kovos lėktuvą. 1985-aisiais Prancūzija išstojo iš „Eurofighter“ programos ir nusprendė susikurti nuosavą lėktuvą. Tačiau nors „Eurofighter“ naikintuvai be jo gamybos šalių – Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Italijos ir Ispanijos – yra taip pat naudojami Austrijoje ir Saudo Arabijoje, prancūzų „Rafale“ lieka neįvertintas. Jis atsidūrė rinkoje dar 2004-aisiais, bet jo iki šiol nenori pirkti jokia užsienio šalis.

Prancūzijos tarptautinių ir strateginių santykių instituto direktoriaus pavaduotojas Jeanas-Pierre‘as Maulny teigia, kad Libijos misija „gali būti vienas iš būdų „Rafale“ naikintuvui padaryti reklamą, kad jis jau tinkamas kovai“. Bet juk „Rafale“ taip pat yra naudojami Afganistane... „Tačiau šis konfliktas nėra populiarus“, – pastebi J.P. Maulny.

Libijos atveju viskas yra kitaip. Vėliau vyksiančiose derybose „Libija bus naudojama kaip pardavimams palankus argumentas“, cituoja naujienų agentūra AFP vieną neprisistačiusį prancūzų valdininką. Kiti ekspertai irgi sutinka, kad šio naikintuvo panaudojimas Šiaurės Afrikoje yra „technologinė vitrina“ ir geras „Rafale“ sugebėjimų patikrinimo demonstravimas užsieniui. Aišku, jeigu nė vienas lėktuvas nebus prarastas.

Kalbant apie „Eurofighter“ naudojimą Libijoje, šis lėktuvas jau yra laikomas didele sėkme. Naikintuvas jau parodė labai gerus rezultatus, nesukuria problemų ir stebina mažais priežiūros kaštais, su entuziazmu pasakoja šio europinio karinio koncerno atstovas spaudai neatskleisdamas jokių detalių.

Taip pat ir amerikiečiai Libijoje mėgina pademonstruoti tris naujas kovines sistemas: naikintuvą EA-18G „Growler“, povandeninį laivą „USS Florida“ ir naują „Tomahawk“ sparnuotojų raketų tipą. „Growler“ yra elektroninei kovai specialiai sukurtas daugiafunkcinio naikintuvo F/A-18 „Super Hornet“ versija. Jis gali sukelti trikdžius priešo radarų ir komunikacijų sistemoms bei raketomis bombarduoti oro gynybos instaliacijas.

Tie asmenys, kurie Libijos konfliktą pirmiausia suvokia kaip reklamos kampaniją, turi labai gerai įvertinti kariavimo kaštus, rašo „Der Spiegel“. Strateginių ir biudžetinių vertinimų centro Vašingtone analitikas Zackas Cooperis jau dabar skaičiuoja, kad Libijos priešlėktuvinės gynybos sistemos sunaikinimas koalicijai atsieis nuo 400 iki 800 milijonų JAV dolerių (960 – 1920 mln. Lt.). Neskraidymo zonos įtvirtinimas Libijoje vien tik Jungtinėms Valstijoms kainuos dar nuo 30 iki 100 mln. dolerių (72 – 240 mln. Lt.) per savaitę. Ir tai tik su sąlyga, kad ši zona neapims visos Libijos, o tik regioną į šiaurę nuo 29 geografinės platumos.

Britų ekspertas Francis Tusa irgi perspėja: jeigu per dieną neskraidymo zonoje bus panaudojami dešimt „Typhoon“ naikintuvų, tai kainuos nuo 2,3 iki 3,4 mln. eurų (7,9 – 11,7 mln. Lt).