Pasak ABC, numuštas Libijos karo lėktuvas buvo pirmasis, kuris pažeidė JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, paskelbusią neskraidymo zonos režimą virš Libijos.

Anksčiau pranešta, kad kito smūgio taikiniu tapo karinė bazė, esanti už maždaug 250 kilometrų į pietus nuo Viduržemio jūros pakrantės, Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Thierry Burkhardas sakė žurnalistams Paryžiuje.

Th.Burkhardas tiksliai nenurodė vietovės, kurioje įvyko šis reidas. Pareigūnas pridūrė, kad kariškiai šiuo metu analizuoja antskrydžio rezultatus, tačiau jie liks įslaptinti.

Atstovas sakė, kad per pastarąją parą virš Libijos skraidė 30 Prancūzijos karo lėktuvų.

Pranešta ir apie sproginėjimus Libijos armijos bazėse už Tripolio ribų. Anot liudininkų, Tadžuros karinėje bazėje, esančioje už 30 km nuo sostinės, plaikstėsi liepsnos.

Britų diplomatijos vadovas patenkintas operacija

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as kalbėdamas Bendruomenių rūmų nariams teigiamai įvertino Libijoje vykstančią karinę operaciją "Odisėjos aušra", ketvirtadienį pranešė BBC.

Britų karinės oro pajėgos Libijoje surengė 59 kovinius skrydžius ir kelias oro atakas. Karinės operacijas kontroliuoja JAV, tačiau W.Hague'as pažymėjo, kad Didžioji Britanija nori, kad vadovavimą perimtų NATO.

"Koalicinės pajėgos imasi visų priemonių, kad būtų išvengta civilių gyventojų aukų, - sakė W.Hague'as .- Vienintelė kariuomenė, kuri be atrankos ir sąmoningai skriaudžia gyventojus - tai Muamaro Gaddafi režimo pajėgos".

W.Hague'as pareiškė, kad tarptautinė bendrija, įskaitant JT, Arabų Lygą, Afrikos Sąjungą ir ES, smerkia režimo veiksmus Libijoje. Jis taip pat pažymėjo, kad esama liudijimų apie prievartos naudojimą prieš taikius gyventojus, todėl Libijos valdžios pareiškimai apie ugnies nutraukimą negalima vertinti rimtai.

"Režimo veiksmai stiprina mūsų pasiryžimą tęsti dabartinę operaciją ir pritarti Tarptautiniam baudžiamajam teismui. Mūsų veiksmais siekiama išgelbėti šimtus tūkstančių Bengazio ir Misratos gyventojų nuo jiems gresiančio likimo", - pranešė W.Hague'as.

Jis taip pat pažymėjo, kad nekalbama apie režimo pakeitimą. "Ne mūsų reikalas rinkti Libijai vyriausybę - tai libių tautos pasirinkimas. Tačiau dabar jie turi didesnę galimybę pasirinkti, nei šeštadienį, kai opozicijos pajėgos buvo bepralaiminčios, ir jiems grėsė žūtis", - sakė W.Hague'as.

Surengė apsilankymą morge

Tuo tarpu Libijos valstybinės televizijos duomenimis, Vakarų aljansas Tadžuroje atakavo civilius ir karinius taikinius. Be to, bombarduotas Džafaras, esantis už 100 km į pietvakarius nuo Tripolio.

Režimo atstovai netgi surengė apsilankymą žurnalistams Tripolio morge, rodė neva per Vakarų antskrydžius nukautus 18 karių ir civilių.

Misrata - be vandens ir elektros

Iš Misratos pranešama apie nuožmius mūšius tarp Muamaro Gaddafi karių ir sukilėlių. Gyventojai stočiai CNN pasakojo, kad trečiadienio vakarą buvo puolama ir miesto ligoninė. Kliniką apšaudė tankai, žuvo du žmonės.

Libijos vyriausybė tuo tarpu atmetė kaltinimus, kad Misrata sąmoningai atkirsta nuo vandens ir elektros energijos tiekimo. Tai esą yra techninė problema, kilusi dėl per mūšius ir dėl plėšikavimų patirtų problemų.

Vakarai žada kelių savaičių, o ne mėnesių operaciją

Tarptautinė koalicija paskelbė, kad stiprins antskrydžius prieš M. Gaddafi pajėgas prie Misratos bei Adžadabijos.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad tarptautinės koalicijos operacijos prieš Libijos lyderio pajėgas tikriausiai truks dar kelias dienas ar savaites, tačiau nesitęs kelis mėnesius.

Paryžiaus diplomatijos vadovas Alainas Juppe taip pat išreiškė viltį, kad kampanija Libijoje taps perspėjimu kitiems autokratiniams režimams, įskaitant Sirijos ir Saudo Arabijos.

A.Juppe šiuos komentarus žurnalistams išsakė ketvirtadienį prieš ES ir NATO viršūnių susitikimus, kuriuose tikimasi aptarti koalicijos oro pajėgų reidų Libijoje geresnio koordinavimo galimybes.

Koalicija savo atakas, be kita ko, sutelkusi į motorizuotus M. Gaddafi dalinius, raketų "žemė-oras" pozicijas. Pulkininko karinės oro pajėgos, anot JAV, jau sutriuškintos.