Japonijos bendrovė, eksploatuojanti šalies šiaurės rytuose esančią avarijos ištiktą Fukušimos 1-ąją atominę jėgainę, pranešė, kad iš jos 3-ojo bloko veržiasi juodi dūmai, o šis incidentas paskatino dar kartą evakuoti darbuotojus iš branduolinio komplekso.

Bendrovės "Tokyo Electric Power Co." pareigūnai trečiadienį informavo, kad visi darbuotojai buvo laikinai evakuoti iš šios elektrinės.

Jėgainės inžinieriai karštligiškai stengiasi sumažinti kylančią temperatūrą atominiuose reaktoriuose ir panaudoto branduolinio kuro saugyklose po anksčiau šį mėnesį smogusio stipraus žemės drebėjimo ir cunamio, sugadinusio aušinimo sistemas.

Fukušimos atominė elektrinė
Antradienį pasiekta pažanga tiesiant šias elektros linijas buvo reikšmingas žingsnis po kelias pastarąsias dienas ištikdavusių nesėkmių. Pareigūnai tikisi, kad įjungus elektra pavyks paleisti aušinimo sistemų siurblius jėgainėje, kuri buvo pažeistas per žemės drebėjimą ir cunamį, nuniokojusį Japonijos šiaurės rytų pakrantę kovo 11 dieną. Jėgainę eksploatuojanti bendrovė "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) perspėjo, kad inžinieriai dar turi patikrinti, ar sistemos nepažeistos, prieš įjungdami aušinimą visuose blokuose. Ši patikra gali trukti nuo kelių dienų iki savaičių.

Antradienio vakarą TEPCO informavo, kad buvo įjungta elektra 3-ojo reaktoriaus valdymo salėje, tačiau tai dar nereiškia, kad srovės tiekimas atnaujintas aušinimo sistemai. Pareigūnai planuoja vėliau trečiadienį prijungti elektros liniją prie šio bloko vandens siurblių.

Darbininkų brigados taip pat išliejo 18 tonų jūros vandens į 2-ojo bloko panaudoto branduolinio kuro saugyklos baseiną, kuriame vanduo buvo beužverdantis. Ši procedūra padėjo ataušinti baseino vandenį iki 50 laipsnių Celsijaus, nurodė Japonijos branduolinio saugumo agentūra.

Pastarąsias dvi dienas iš šio bloko veržėsi garai, veikiausiai užteršti radioaktyviomis medžiagomis, o pastarasis žingsnis sumažina tikimybę, kad atmosferoje pasklis daugiau radiacijos.

Nutiesus elektros linijas ir pripildžius kuro saugyklų baseinus pasiekta nemaža pažanga, likviduojant krizę, kuri smarkiai apsunkino vyriausybės pastangas teikti pagalbą po katastrofinio 9 balų žemės drebėjimo ir cunamio, kurie, kaip manoma, nusinešė apie 18 tūkst. žmonių gyvybių.

Šioms stichinėms nelaimėms sugadinus Fukušimos jėgainės elektros linijas sutriko reaktorių aušinimas ir pasklido radioaktyvių teršalų, kurių vėliau buvo rasta daržovėse, piene, vandentiekio vandenyje ir netgi vandenyne.

Tokijuje vaikams siūloma neduoti vandentiekio vandens

Tokijo miesto valdžia trečiadienį rekomendavo miesto gyventojams neduoti vaikams vandens iš vandentiekio, kai vandens mėginiuose buvo rasta radioaktyviųjų medžiagų pėdsakų, tarp jų jodo.

Kaip praneša "Market Watch", radioaktyvių teršalų geriamajame vandenyje užfiksuota visuose 23-juose specialiuosiuose Japonijos sostinės rajonuose.

Radiacijos lygis nekelia tiesioginės grėsmės vaikams ir suaugusiesiems, tikina Japonijos valdžia, bet per pastarąsias dvi dienas jis didesnis nei leidžiami geriamojo vandens rodikliai kūdikiams ir jaunesniojo ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Tuo pat laiku šalies šiaurės ir šiaurės rytų rajonų, kur radiacijos lygis didesnis nei norma, savivaldybės tebetikrina radiacijos lygį. Be to, specialistai matuoja, kiek radioaktyviųjų medžiagų pateko į jūrą 30 km nuo atominės jėgainės spinduliu.

Taip pat Japonijos vyriausybė rekomenduoja nevartoti maistui lapinių daržovių iš Fukušimos prefektūros, tokių, kaip špinatai ir kopūstai. Todėl produktai iš šios prefektūros nebus parduodami Japonijoje. Trečiadienio rytą vyriausybė informavo, kad užterštų daržovių sąrašą, įkurį jau įtraukti špinatai, rapsai ir vainikinės skaistžiedės, papildėbrokoliai.

Kaip praneša televizijos kompanija NHK, sustabdyti daržovių tiekimai iš užkrėstų teritorijų į JAV.

Vyriausybės pareigūnai ir medicinos ekspertai sako, kad taršos lygiai nedideli ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai, jeigu šios daržovės nėra vartojamos itin dideliais kiekiais.