Liudininkų teigimu, jie matė į viršų kylančius dūmų kamuolius ir girdėjo šaudant zenitinės artilerijos pabūklus.

Tačiau Pentagonas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nėra įtraukusios Libijos lyderio Muamaro Gaddafio į savo "taikinių sąrašą".

Dūmų kamuoliams kylant iš Tripolio rajono, kuriame stovi Libijos prezidento rūmai, JAV karinio jūrų laivyno viceadmirolas Williamas Gortney, kuris yra Pentagono Štabų vadų komiteto direktorius, žurnalistams Pentagone sakė, kad koalicijos oro smūgiais nėra siekiama likviduoti M.Kadhafi.

W.Gortney pridūrė, kad prie koalicijos, kurią iš pradžių sudarė Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija ir Kanada, prisijungė Belgija ir Kataras.

Koalicijos karinė operacija "Odyssey Dawn" ("Odisėjos aušra") prasidėjo šeštadienį vakare.

Buvo paskelbtos paliaubos

Libijos armijos atstovas sekmadienį paskelbė naujas paliaubas tęsiant kovos su sukilėliais kampaniją, tačiau kol kas neaišku, ar tai padės Tripoliui išvengti antros tarptautinės oro smūgių kampanijos nakties.

Atstovas Miladas Fokehi sakė, kad paskelbti paliaubas, kurios įsigaliojo 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku, buvo nuspręsta po Afrikos Sąjungos raginimo nedelsiant nutraukti kovos veiksmus.

"Sutinkamai su komunikatu, kurį Nuakšote šeštadienį paskelbė Afrikos Sąjungos komisija ir JT 1970-ąja ir 1973-ąja rezoliucijomis, ginkluotųjų pajėgų vyriausioji vadovybė įsakė nuo sekmadienio 21 val. nutraukti ugnį", - sakė M.Fokehi.

Muamaro Gaddafio režimas jau buvo paskelbęs ugnies nutraukimą penktadienį, kai JT Saugumo Taryba priėmė 1973-ąja rezoliuciją, leidžiančią imtis bet kokių būtinų priemonių, įskaitant neskraidymo zonos įvedimą, kad jo pajėgos negalėtų pakenkti civiliams gyventojams.

Savo ruožtu po susitikimo Mauritanijos sostinėje Afrikos Sąjungos komisija dėl Libijos klausimo paragino "nedelsiant nutraukti" bet kokias atakas ir paprašė Libijos valdžią užtikrinti "užsieniečių apsaugą" ir galimybę gauti "humanitarinę pagalbą tiems, kam jos reikia".

Komisija taip pat paskelbė, kad kovo 25 dieną Etiopijos sostinėje Adis Abeboje surengs susitikimą, kuriame kartu su Arabų Lygos, Islamo Konferencijos Organizacijos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų atstovais tarsis "dėl konsultacijų ir suderintų veiksmų mechanizmo", kuris leistų išspręsti Libijos krizę.

Sekmadienio rytą Gaddafis žadėjo ilgą karą

Sekmadienį Libijos diktatorius Muammaras Gaddafis kreipėsi į tautą - 15 minučių trukusioje kalboje jis pareiškė, kad Libija "pasirengusi ilgam karui", skelbia naujienų agentūra AFP."

Visi Libijos žmonės yra vieningi. Libijos vyrams ir moterims buvo išdalyti ginklai ir bombos... Jūs neisite į priekį, jūs nežengsite ant šitos žemės, - sakė M. Gaddafis, kuris per valstybinę televiziją kalbėjo jau antrą dieną iš eilės, nors prieš kameras ir nepasirodė.

Mes pažadame jums ilgą, ištęstą karą be jokių ribų. Mes pasirengę ilgam karui. Jūs nesate pasirengę ilgam karui Libijoje. Mes esame pasirengę. Šiuo metu išgyvename labai gerą momentą".

"Jūsų laukia Hitlerio ir Musolinio likimas", - pridūrė diktatorius, kreipdamasis į JAV ir Prancūzijos prezidentus ir Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką. Būtent šios šalys pradėjo karinę operaciją Libijoje prieš M. Gaddafiui lojalias pajėgas.

"Jūs - agresoriai. Jūs - žvėrys. Visi tironai anksčiau ar vėliau neatlaiko visuomenės spaudimo", - kalbėjo jis.

Diktatorius taip pat pakvietė Libijos žmones stoti į kovą su, kaip pareiškė diktatorius, "krikščioniškuoju" priešu.

"Šitas "šaltasis" karas prieš islamą negali būti pateisintas. Libijos liaudis vieninga. Vyrams ir moterims dalijami ginklai", - tvirtino M. Gaddafis.

"Amerika, Prancūzija ar Britanija, krikščionys, kurie šiandien dalyvauja pakte prieš mus, jie nesidžiaugs mūsų nafta ... Jūs esat agresoriai, jūs esat gyvuliai, - pareiškė jis. - Mums nereikia trauktis iš mūšio lauko, nes mes giname savo žemę ir savo orumą".

Naujausiais duomenimis, per Vakarų pajėgų antskrydžius Libijoje žuvo beveik 50 žmonių.

Sekmadienį ryte atakuotas aerodromas

Antskrydžiuose Libijoje sekmadienį auštant dalyvavo 19 JAV lėktuvų, tarp jų - trys radarų nematomi bombonešiai B2, pranešė Vokietijoje įsikūrusi JAV Afrikos vadovybė.

"Tai, ką darome su savo koalicijos partneriais, yra pradinė fazė operacijos, (kurios tikslas yra) bandyti sukurti sąlygas ... neskraidymo zonai", - sakė atstovas Kennethas Fidleris.

JAV karinių oro pajėgų lėktuvai sekmadienį atakavo vieną svarbiausių Libijos aerodromų, skelbė "CBS News". Antskrydyje dalyvavo trys minėti bombonešiai "B-2", kurie atskrido iš JAV karinių oro bazių ir ant aerodromo numetė 40 bombų.

JAV karinės vadovybės atstovas pulkininkas Franklinas Childressas patvirtino BBC, kad "bombonešiai B-2 numetė į Libiją 40 bombų". F. Childressas nepatikslino, kokius objektus bombardavo amerikiečių bombonešiai, bet sakė, kad smūgiams buvo naudojami šaudmenys, kurių naudojimas neprieštarauja tarptautinės teisės normoms.

Be to, jis pareiškė, jog JAV gali vėl panaudoti sparnuotąsias raketas "Tomahawk" smūgiams į taikinius Libijoje.

Kaip skelbė kitas šaltinis, beveik tuo pačiu metu vyko ir JAV naikintuvų atakos, kurie savo taikiniais buvo pasirinkę šalies diktatoriaus Muamaro Gaddafio pajėgų objektus. Skelbiama, kad operacija pavyko ir visi pilotai grįžo į karinę bazę JAV. Kito šaltinio duomenimis - vienas JAV karo lėktuvas buvo numuštas.

Ankstų sekmadienio rytą buvo numestos bombos ir netoli M. Gaddafio bunkerio Tripolyje, į kurias Libijos pajėgos atsakė intensyvia priešlėktuvine ugnimi, pranešė AFP.

Įvykių Tripolyje liudininkė sakė sekmadienio rytą girdėjusi didelį sprogimą ir šūvius.

"Tada aš išgirdau antrą sprogimą," - CNN sakė moteris. Ji matė ir ugnį, kylančią iš Mitiga oro uosto pusės, kur, kaip žinoma, yra JAV Wheelus oro pajėgų bazė.

Bengazis: svarbiame Rytų Libijos kelyje po Vakarų karinių smūgių aplink subombarduotas M. Gaddafio pajėgų transporto priemones "Reuters" korespondentas sekmadienį matė mažiausiai 14 žuvusių žmonių. Tame kelyje tarp Bengazio ir strategiškai svarbios Adždabijos, kuri yra įsikūrusi prie įvažiavimo į Rytų Libiją, sekmadienį buvo matomos niokojamos oro smūgių scenos - dešimtys sudegusių automobilių ir vis dar sproginėjanti amunicija, pranešė "Reuters" korespondentas Mohammedas Abbasas.

"Odisėjos aušra"

JAV ir Didžiosios Britanijos laivai ir povandeniniai laivai surengė pirmąją raketinio puolimo prieš Libijos priešlėktuvinės gynybos sistemą fazę ir aukšto rango amerikiečių gynybos pareigūnas sakė, jog manoma, kad buvo padaryta reikšminga žala.

Per šeštadienio karinius smūgius (video, foto), siekiant sudaryti sąlygas patruliuojantiems lėktuvams nutupdyti Libijos oro pajėgas, į daugiau kaip 20 pakrantės taikinių buvo paleista 112 sparnuotųjų raketų "Tomahawk".

JAV karinio jūrų laivyno viceadmirolas Williamas Gortney, kuris yra Pentagono Štabų vadų komiteto direktorius, žurnalistams sakė, kad apšaudymas sparnuotosiomis raketomis buvo koalicijos operacijos "Odyssey Dawn" ("Odisėjos aušra") "priešakiniai ašmenys".

Operacijos tikslas yra neleisti M. Gaddafio pajėgoms tęsti smurtą civilių gyventojų atžvilgiu, ypač - sukilėlių bastione Bengazyje ir aplink jį, ir sumažinti Libijos kariškių pajėgumus kovoti su neskraidymo zonos nustatymu.

Nors JAV gynybos pareigūnai perspėjo, kad dar pernelyg anksti galutinai įvertinti puolimo padarinius, vienas aukšto rango pareigūnas sakė, jog atsižvelgiant į sparnuotųjų raketų tikslumą galima manyti, kad Libijos priešlėktuvinė gynyba patyrė nemažai nuostolių.

Sprogimai ir toliau drebina pakrantės miestus, tarp jų - Tripolį. Nors W. Gortney būsimų operacijų neaptarinėjo, gynybos pareigūnai sako, kad kariniai veiksmai tikriausiai tęsis.

Minėtas pareigūnas nesutiko skelbti savo pavardės, nes misija dar nesibaigė.

Pagrindinis šeštadienio sparnuotųjų raketų atakų taikinys buvo Libijos raketos SA-5 "žemė-oras", kurios laikomis vidutiniškai didele grėsme kai kuriems sąjungininkų lėktuvams. Bendrai Libijos priešlėktuvinė gynyba yra grindžiama senesnėmis sovietinėmis technologijomis, bet W. Gortney pavadino jas pajėgiomis ir galinčiomis sukelti grėsmę sąjungininkų lėktuvams.

Raketų atakų metu taip pat buvo taikytasi į ankstyvo perspėjimo radiolokatorius ir tam tikrus komunikacijų objektus, sakė W. Gortney. JAV kariškiai pastaruoju metu yra įgiję didelę tokių kovinių misijų patirtį - JAV oro pajėgos ir karinio jūrų laivyno lėktuvai 10-ajame dešimtmetyje ne kartą atakavo Irako priešlėktuvinės gynybos objektus, kai buvo nustatyta neskraidymo zona virš kurdų regiono Šiaurės Irake.

Tokių kampanijų metu pagrindinis ginklas yra sparnuotosios raketos, nes taip nekyla pavojus pilotams, be to, sparnuotosioms raketoms naudojamos tokios navigacinės technologijos, kurios užtikrina gerą tikslumą.

Pirmosios raketos "Tomahawk" Libijoje smogė 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku, po vienos valandos skrydžio iš Viduržemio jūroje esančių amerikiečių ir britų laivų, sakė W. Gortney.

Raketos buvo paleistos iš penkių JAV laivų: - eskadrinių minininkų "USS Stout" ir "USS Barry", ir povandeninių laivų "USS Providence", "USS Scranton" ir "USS Florida".

Viduržemio jūroje yra mažiausiai 11 JAV karinio jūrų laivyno laivų, tarp jų - trys povandeniniai laivai, du eskadriniai minininkai, du desantiniai laivai "USS Kearsarge" ir "USS Ponce", ir 6-osios flotilės flagmanas "USS Mount Whitney". Tame rajone taip pat dislokuoti laivyno žvalgymo lėktuvai P-3 ir EP-3, sakė pareigūnai.

W. Gortney iš pradžių sakė, kad šeštadienio smūgių efektyvumui įvertinti gali prireikti iki 12 valandų. Tada virš teritorijos, kurioje buvo taikiniai, dideliame aukštyje praskris nepilotuojamas žvalgymo lėktuvas "Global Hawk", kuris pateiks tikslesnius duomenis.

Viceadmirolas nesakė, kiek laiko truks atakos prieš Libijos priešlėktuvinės gynybos objektus, bet pabrėžė, kad šeštadienio puolimas, kurio metu buvo panaudotos sparnuotosios raketos, buvo pirmoji iš daugelio šios misijos fazių.

Lotynų Amerikos valstybės: karinės operacijos tikslas - Libijos nafta

Diktatoriui Muamarui Gaddafiui draugiškos Lotynų Amerikos valstybės mano, kad šalims, prisidėjusioms prie karinės operacijos Libijoje, tereikia naftos, informuoja naujienų agentūra AFP.

"Jie nori pasiimti sau Libijos naftą", - per nacionalinę televiziją pareiškė Venesuelos prezidentas Hugas Chavezas.

Anot jo, kariniai veiksmai Libijoje yra "neatsakingi" ir "prilygsta ne kam kitam kaip kišimuisi į šalies vidaus reikalus".

"O už viso šito slepiasi JAV ir jų sąjungininkai Europoje", - mano Venesuelos prezidentas.

H. Charvezas, kuris M. Gaddafį sulygino su Lotynų Amerikos išsivadavimo herojumi Simonu Bolivaru, teigė, kad tarptautinė bendruomenė net nebandė ieškoti būdų, kaip krizę Libijoje išspręsti taikiai, o iš karto ėmėsi agresijos.

Buvęs Kubos lyderis Fidelis Castro taip pat viešai abejoja Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos, uždegusios žalią šviesą kariniams veiksmams Libijoje, nauda.

Grupė, kurią F. Castro sarkastiškai vadina "mūsų rūšies angelais sargais", suteikė visiems "didžiulį išradimą: gero elgesio pažymėjimus".

"Ką B. Obama, NATO ir Ban Ki-Moonas apmulkins su tais gero elgesio pažymėjimais?", - klausė F. Castro.

Anot jo, JT Saugumo Taryba užsimerkia prieš problemas JAV draugiškose šalyse.

Bolivijos prezidentas Evo Moralesas palaiko H. Charvezo poziciją: "Be abejo, juos domina tik Libijos nafta. Taip veikia galingieji. Jie patys kuria problemas ir paskui jas sprendžia".

Prisijungė ir kitos šalys

Ispanija, Norvegija ir Danija pranešė besijungiančios prie karinės operacijos prieš diktatoriaus Muamaro Gaddafio pajėgas Libijoje, pranešė "Press TV".

Ispanijos gynybos ministerija dar šeštadienį paskelbė, jog į Italiją siunčia keturis F-18 naikintuvus ir karo lėktuvą, kurie dalyvaus sekmadienį vyksiančioje karinėje operacijoje Libijoje, skelbia naujienų agentūra AFP.

Norvegija šeštadienį informavo, kad per ateinančias kelias dienas prie operacijos Libijoje prisijungs šeši šalies F-16 naikintuvai. Danija prie karinės misijos pažadėjo prisidėti šešiais F-16 naikintuvais ir transporto lėktuvu, kurie bus dislokuoti Sicilijoje.

Italija skirs aštuonis kovos lėktuvus tarptautinei kampanijai prieš Muamaro Gaddafio pajėgas Libijoje, sekmadienį pranešė gynybos ministras Ignazio La Russa.

Jis pridūrė, kad lėktuvai į misiją gali būti pasiųsti "bet kuriuo metu".

JAV palydovai stebi numanomą cheminių ginklų laikymo vietą Libijoje

Vakarų koalicijos šalių žvalgybos palydovai stebi saugyklą Libijos Sirto mieste.

Arabų televizijos kanalo "al Jazeera" duomenimis, nedideliame garaže Libijos lyderiui Muamarui Gaddafiui ištikimi žmonės gali slėpti maždaug 10 tonų iprito dujų.

Tuo tarpu radikalus islamo Talibano judėjimas sekmadienį padarė pareiškimą, kuriame smerkia Libijai smogtus tarptautinės koalicijos pajėgų smūgius. Jie pavadinti "politiškai motyvuotu neprašytu Vakarų šalių įsikišimu" į šalies vidaus reikalus.

"Antiislamiškos ir kolonijinės jėgos" nenori sprendimo, sustabdančio kraujo liejimą, bet naudoja tokį planą, kuris susilpnins Libiją, ir užvaldys jos naftą "tiesioginiu įsiveržimu".

Talibanas ragina musulmonus ir islamo pasaulio vadovus, kad jie neliktų abejingi ir padėtų Libijai "apsisaugoti nuo užsienio kolonializmo pančių".

Tęsiasi ir protestai

Filipinų sostinėje Maniloje susirinko būrys aktyvistų, kurie degino JAV vėliavų kopijas, taip norėdami pasmerkti, kaip jie sako, "JAV inicijuotą tarptautinių ginkluotųjų pajėgų įsiveržimą į Libiją".

Sekmadienį pranešta, kad Afrikos Sąjungos (AS) grupė Libijos klausimams paragino "nedelsiant sustabdyti" visas atakas prieš Libiją.

Po daugiau kaip keturias valandas trukusio susitikimo Mauritanijos sostinėje Nuakšote grupė taip pat paprašė Libijos valdžios užtikrinti "humanitarinę pagalbą tiems, kuriems jos reikia", ir "užsieniečių, tarp jų - Libijoje gyvenančių Afrikos emigrantų, apsaugą".

AS grupė pabrėžia būtinybę įvykdyti "reikalingas politines reformas, kad būtų eliminuotos dabartinės krizės priežastys".

Į Libiją išplaukė prancūzų lėktuvnešis

Sekmadienį iš Prancūzijos Tulono jūrų uosto apie 14 val. Lietuvos laiku į Libiją dalyvauti karinėje operacijoje išplaukė lėktuvnešis "Charles de Gaulle".

Buvo pranešta, kad lėktuvnešis yra už maždaug 24 valandų kelio nuo Libijos pakrantės, tačiau gali būti, kad reikės dvigubai daugiau laiko, mat, kaip teigė šaltinis, reikia laiko pakrauti naikintuvus, kurie dalyvaus operacijose ir surengti tam tikras nutūpimo pratybas".

Koalicija siekia atkirsti Gaddafiui logistinę paramą

Po smūgių iš oro ir jūros, kurie sunaikino taikinius Libijoje, koalicija siekia "maždaug per kitą dieną" atkirsti logistinę paramą Muamaro Gaddafio pajėgoms, sekmadienį nurodė JAV pajėgų vadas.

"Aš pasakyčiau, kad ta neskraidymo zona buvo įgyvendinta", - CNN sakė JAV Štabų vadų komiteto pirmininkas admirolas Mike'as Mullenas.

"Užtikrinome kovinį oro patruliavimą ar lėktuvus virš Bengazio ir ... jie ten (patruliuos) 24 (valandas per parą), septynias (dienas per savaitę) ... Jis (M.Gaddafis) pastarąsias porą dienų neturėjo skraidančių lėktuvų ar sraigtasparnių", - pažymėjo admirolas, paminėdamas sukilėlių bastioną Bengazį Libijos rytuose.

"Taip pat smogėme kai kurioms jo (sausumos) pajėgoms ... Bengazio apylinkėse. Vakar jis puolė Bengazį. Tad (mes) tai sustabdėme, bent jau laikinai", - pridūrė M.Mullenas.

"O dabar sieksime atkirsti jo logistikos linijas. Jo pajėgos (išsidėsčiusios) ... gana ilgame ruože nuo Tripolio iki pat Bengazio, ir mes maždaug per kitą dieną stengsimės čia nutraukti jo logistinę paramą, - sakė M.Mullenas. - Dabar esame situacijoje, kai tai, ką mes darome, tam tikru laipsniu priklausys nuo to, ką daro jis".

Gaddafi tankai pasiekė Misratos centrą

Libijos lyderiui Muamarui Gaddafiui lojalios pajėgos tankais įvažiavo į sukilėlių miesto Misratos centrą, kur per šaudymą žuvo keli žmonės, sekmadienį pasakojo gyventojai.

"Šiandien snaiperiai jau nušovė du žmones. Jie (snaiperiai) vis dar yra ant stogų. Juos remia keturi tankai, kurie patruliuoja mieste. Žmonėms darosi labai sunku išeiti", - telefonu "Reuters" sakė vietos gyventojas vardu Sami.

"Taip pat yra laivų, kurie supa uostą ir neleidžia pagalbai pasiekti miesto", - sakė jis.

Libija nerengs atakų prieš civilinių lėktuvų skrydžius

Nepaisydamas Vakarų koalicijos karinės operacijos Libijoje, Tripolis nenumato keršydamas mėginti sutrikdyti komercinių lėktuvų skrydžių Viduržemio jūros regione, sekmadienį pareiškė Libijos lyderio Muamaro Gaddafio sūnus.

Paklaustas, ar Libija gali atakuoti Vakarų komercinius lėktuvus, Saif al Islamas atsakė: "Ne, tai ne mūsų taikinys".

"Mūsų tikslas yra padėti savo žmonėms Libijoje, ypač Bengazyje. Patikėkime manimi, jie gyvena kaip košmare. Tikrame košmare", - sakė jis televizijos ABC programai "This Week".

Antskrydžius nulėmė "didelis nesusipratimas"

Koalicijos smūgius Libijai nulėmė "didelis nesusipratimas" dėl sukilimo šioje šalyje pobūdžio, sekmadienį sakė Muamaro Gaddafio sūnus, kuris tvirtino, kad sukilėliai yra "gangsteriai" ir "teroristai".

"Kodėl mano tėvas turėtų atsistatydinti? - televizijai ABC sakė Saifas al Islamas. - Įvyko didelis nesusipratimas. Visa šalis yra susivienijusi prieš tą ginkluotą gaują ir teroristus".

"Mūsų žmonės ėjo į Bengazį išvaduoti Bengazio nuo tų gangsterių ir tos ginkluotos gaujos", - sakė jis, paminėdamas sukilėlių bastioną Libijos rytuose.

"Tad jeigu jūs, jeigu amerikiečiai nori padėti Libijos žmonėms Bengazyje, ... eikite į Bengazį ir išvaduokite Bengazį nuo tų kovotojų ir tų teroristų", - sakė jis ABC laidai "This Week".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)