Partijos "Vieningoji Rusija" vadovybė instituto, kurio globotojų tarybai vadovauja pats D.Medvedevas, siūlymus pavadino provokacija.

Buvęs Federalinės saugumo tarnybos vadovas Nikolajus Kovaliovas NPI raginimą paleisti VRM ir FST, o prokuratūrą paversti civiline tarnyba, vertina kaip "viešuosius ryšius".

Kita vertus, Dūmos "Teisingoji Rusija" frakcijos vadovo pavaduotojas Genadijus Gudkovas visiškai pritarė NPI, pažymėdamas, jog "vilties, kad šalis bus modernizuota ir reformuota, yra tik tada, jeigu prezidentas Dmitrijus Medvedevas liks savo poste antrajam laikotarpiui".

Pranešime "Ateities suradimas. Strategija-2012. Konspektas" išsamiau gvildena temą, pradėtą pernai, kai NPI paskelbė pranešimą "XXI amžiaus Rusija: norimos rytdienos įvaizdis".

"Tai mėginimas sukurti rinkimų programą, tikiuosi, kad prezidentui Medvedevui", - sakė per naujausio pranešimo pristatymą Nūdienos plėtotės instituto vadovas Igoris Jurgensas.

Trečiadienį "Vieningosios Rusijos" generalinės tarybos prezidiumo sekretoriaus pavaduotojas Igoris Šuvalovas sakė, kad tezės, kurias pateikė NPI kaip Dmitrijaus Medvedevo rinkimų programą, blogai dera su paties prezidento pozicija".

Pasak I.Šuvalovo, dokumentas nėra sisteminis, ir jame daugiausia dėmesio skiriama "vartojimo visuomenės kūrimui".

"Vieningoji Rusija" įžvelgė dokumente "dirbtinį modelį, kuris neturi nieko bendra su realiu gyvenimu".

"NPI kalba apie Rusiją be praeities, vadinasi, ir be ateities", - sakė I.Šuvalovas.

Buvęs FST vadovas Nikolajus Kovaliovas sakė agentūrai "Interfax", komentuodamas NPI pranešimą, kad "tokį reformatorišką niežulį laikas būtų numalšinti".

Pasak jo, Instituto siūlymas atkurti Federalinę kontržvalgybos tarnybą reiškia pusės operatyvinių galimybių praradimą ir susitelkimą "vien gaudyti šnipus, bet šis darbas labai sudėtingas ir kruopštus, ir šnipai išaiškinami tik kartą per dvejus ar trejus metus, ne dažniau".

Genadijus Gudkovas, savo ruožtu, mano, kad pranešimo išvados teisingos. Pasak jo, Rusijai reikia politinės sistemos reformos.

"Jeigu mes toliau pertvarkysime VRM pačios VRM jėgomis, teismą - paties teismo jėgomis, parlamentą - partijos "Vieningoji Rusija" jėgomis, jokių realių pokyčių mes nepasieksime", - sakė G.Gudkovas.

Rusijos prezidento "protų centras", be kita ko, pasiūlė būsimam prezidentui vėl rengti rinkimus"visuose politinės sistemos aukštuose", taip pat grąžinti gubernatorių rinkimus, atsisakyti "valdomos demokratijos" praktikos, duoti laisvę gatvių aktyvumui ir panaikinti cenzūrą federaliniuose televizijos kanaluose.

Instituto ekspertai vėl pakartojo raginimus panaikinti FST ir VRM, o iki 2018 metų pertvarkyti armiją, kad tarnyba joje būtų savanoriška.

Pranešimo autorių nuomone, kitas prezidento laikotarpis Rusijoje gali tapti ir sistemos modernizavimo, ir sąstingio laiku.