Inžinieriai paleido vandenį į 5-ąjį ir 6-ajį blokus

Japonijos šiaurės rytuose avarijos ištiktos Fukušimos 1-osios atominės jėgainės inžinieriai pumpuoja vandenį į 5-ąjį ir 6-ąjį reaktorius, trečiadienį per spaudos konferenciją paskelbė elektrinę eksploatuojanti bendrovė.

Praeitą savaitę įvykęs galingas žemės drebėjimas ir cunamis smarkiai apgadino Fukušimos 1-ąją jėgainę, o jos inžinieriai stengiasi suvaldyti blokuose kylančius gaisrus.

Japonijos šiaurės rytuose mėginant ataušinti žemės drebėjimo nuniokotos atominės jėgainės vieną iš reaktorių, jo nepavyko apipilti vandeniu iš sraigtasparnio, tikriausiai dėl intensyvios radiacijos, pranešė naujienų agentūra "Kyodo", remdamasi gynybos ministro informacija.

Kiek anksčiau naujas gaisras įsiplieskė žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotoje jėgainėje, iš kurios praėjusią parą į aplinką patekusios radioaktyviosios medžiagos buvo nešamos į Tokiją. Tokia įvykių raida išprovokavo sostinės gyventojų ir tarptautinės bendrijos nerimą.

Elektrinės darbininkai stengėsi paruošti kelią ugniagesių sunkvežimiams, kad šie galėtų privažiuoti prie 4-ojo reaktoriaus bloko. Liepsnų čia jau nebesimatė, tačiau televizijos reportažuose buvo matyti dūmų arba garų debesys.

Taip pat buvo rengiamasi iš sraigtasparnio lieti vandenį ant 3-iojo reaktoriaus bloko, kurio stogą apgadino anksčiau nugriaudėjęs sprogimas. Tokiu būdu bus mėginama atvėsinti branduolinio kuro strypus, nurodė visuomeninis transliuotojas NHK.

Branduoliniai ekspertai sakė, kad visi pasiūlyti sprendimai, kaip sumažinti radioaktyviųjų medžiagų nuotėkį iš Pirmosios atominės jėgainės komplekso Fukušimoje, esančioje už 240 kilometrų į šiaurę nuo Tokijo, yra žūtbūtinės pastangos užkirsti kelią nelaimei, kuri vėliau gali būti prisimenama kaip viena baisiausių pramoninių katastrofų.

"Tai lėtai slenkantis košmaras", - sakė Thomas Neffas, Masačusetso technologijų instituto Tarptautinių studijų centro mokslinis bendradarbis.

Sąlygas apsunkina oras

Imperatorius išreiškė nerimą ir paramą maldomis

Japonijos imperatorius Akihito pareiškė esąs "labai sunerimęs" dėl krizės, su kuria susiduria šalis dėl penktadienį užklupusio žemės drebėjimo ir cunamio, pranešė BBC.

Viename labai retų pareiškimų per televiziją imperatorius pirmą kartą komentavo stichines nelaimes Japonijoje, pareikšdamas, kad karštai meldžiasi už Japonijos žmones.

Imperatoriaus pareiškimas paskelbtas po to, kai techniniai darbuotojai turėjo laikinai palikti Fukušimos branduolinės jėgainę dėl padidėjusios radiacijos.

Japonijoje buvo nutrauktos visos laidos ir rodomas liūdnai nusiteikęs imperatorius, savo pareiškime Japoniją ištikusį žemės drebėjimą pavadinęs "precedento neturinčia nelaime".

77 metų imperatorius Akihitas teigė: "Iš visos širdies tikiuosi, kad žmonės padės vieni kitiems ir išgyvens šiuos sunkius laikus". Jis pridūrė meldžiąs to, kad visos žemės drebėjimo ir cunamio aukos galėtų būti išgelbėtos.

Skaičiuoja nuostolius

Numatomi nuostoliai Japonijos ūkiui dėl žalos pastatams, gamybai ir vartotojų aktyvumui vertinami 10-16 trln. jenų (125-200 mlrd. dolerių). Tai beveik pusantro karto didesni ekonominiai nuostoliai už tuos, kuriuos atnešė niokojantis žemės drebėjimas Kobės mieste 1995-aisiais.

Žala Japonijos gamybos bazei ir infrastruktūrai taip pat gali žymiai sutrikdyti pasaulio tiekimo grandinę, ypač technologijų ir automobilių sektoriuose.

Dešimtys skrydžių į Japoniją buvo atšaukti arba pakeisti jų maršrutai. Keliautojai vengia Tokijo, būgštaudami dėl radiacijos.

Trečiadienį Prancūzija paragino savo piliečius, esančius Tokijuje, išvykti iš Japonijos arba persikelti į šalies pietus.

Po galingo žemės drebėjimo ir jo sukelto cunamio be pastogės likusių šimtų tūkstančių žmonių padėtį dar pablogino praėjusią naktį netikėtai paspaudęs smarkus šaltukas ir kai kuriuose labiausiai nukentėjusiuose rajonuose iškritęs sniegas.

Nors oficialiai nurodoma, kad stichinė nelaimė nusinešė apie 4 tūkst. gyvybių, 7 tūkst. žmonių tebėra dingę, todėl neabejojama, kad aukų skaičius dar augs.

Reaktorių bloką pusvalandį buvo apėmusios liepsnos

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) trečiadienį pranešė gavusi informacijos iš Japonijos, kad avarijos ištiktos atominės elektrinės viename reaktoriaus bloke antradienį 20 val. 45 min. Grinvičo (22 val. 45 min. Lietuvos) laiku buvo pastebėtos liepsnos, tačiau po pusvalandžio jų jau nebesimatė.

Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK anksčiau nurodė, kad Fukušimos 1-osios atominės jėgainės 4-ame bloke liepsnų nebesimato, tačiau tiesioginiuose reportažuose trečiadienį apie 1 val. Grinvičo (3 val. Lietuvos) laiku virš pastato buvo matomas dūmų arba garų debesis.

Jungtinių Tautų (JT) agentūra pranešė: "Japonijos institucijos informavo TATENA, kad Fukušimos 1-osios elektrinės 4-ojo reaktoriaus pastate liepsnos buvo matomos 20 val. 45 min Grinvičo laiku... Tą pačią dieną nuo 21 val. 15 min. ugnies nebesimatė".

Ankstesnis gaisras tame pačiame bloke truko ilgiau nei dvi valandas, kol trečiadienį 2 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku galiausiai buvo patvirtinta, kad liepsnos užgesintos, informavo TATENA.

Kaip nurodo agentūra, Fukušimos jėgainės inžinieriai taip pat planuoja įjungti dyzelinį generatorių, siekiant pumpuoti vandenį į 5-ojo reaktoriaus bloką. Šiame reaktoriuje antradienį vandens lygis sumažėjo, tačiau branduolinis kuras tebebuvo apsemtas.

Branduolinis kuras būna užpiltas vandeniu, siekiant apsaugoti reaktorių nuo perkaitimo. TATENA anksčiau pranešė, kad 5-asis ir 6-asis reaktoriai per žemės drebėjimą buvo išjungti, tačiau jie liko prikrauti kuro.

Agentūra buvo informuota, kad 5-ame reaktoriuje kovo 15 dieną per penkias valandas iki vidurdienio Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku vandens lygis sumažėjo 40 centimetrų, tačiau kurą tebedengė 201 centimetro storio vandens sluoksnis.

"Jėgainės pareigūnai planuoja panaudoti veikiantį dyzelinį generatorių 6-ajame bloke, siekiant aprūpinti vandeniu 5-ąjį bloką", - praneša TATENA.

Agentūra, remdamasi Japonijos tarnybų informacija, taip pat paskelbė, jog žmonių evakuacija 20 kilometrų spinduliu nuo Fukušimos jėgainės sėkmingai baigta.

Ankstesniame pranešime nurodoma, kad Japonija paprašė TATENA atsiųsti ekspertų komandų, kurios padėtų atlikti aplinkos stebėseną ir reaguoti į spinduliuotės poveikį žmonių sveikatai.

"Šiuo metu ruošiamasi šioms misijoms", - nurodė agentūra.