"Taip troškau išreikšti save. Iš tikrųjų visada svajojau tapti kino režisieriumi", - sakoma pirmadienį paskelbtame V.Havelo pranešime spaudai, adresuotame žurnalistams, kurie dalyvavo naujojo filmo peržiūroje Prahoje.

74 metų dramaturgas, atlikęs esminį vaidmenį 1989 metais įvykusioje Aksominėje revoliucijoje prieš Čekoslovakijos komunistinį režimą, pirmadienį negalėjo dalyvauti žiniasklaidos atstovams skirtoje peržiūroje, nes tebesigydė nuo ūmais bronchito vienoje Prahos ligoninėje, į kurią buvo paguldytas praeitą antradienį.

Filmo prodiuseris Jaroslavas Boučekas sakė žurnalistams, kad V.Havelas tikis dalyvauti kovo 22 dieną įvyksiančioje oficialioje premjeroje, o dar po dviejų dienų "Pasitraukimas" bus pradėtas rodyti visoje Čekijoje.

Šis filmas sukurtas pagal 2007 metų pjesę, kurią V.Havelas parašė baigęs 14 metų trukusią prezidento kadenciją.

Jame pasakojama apie savo postą besiruošiantį palikti valstybės kanclerį Vilemą Rigerį, stebintį, kaip jo pasaulis byra dėl išdavysčių ir negailestingos priešpriešos su jokių skrupulų nepaisančiu įpėdiniu Vlastiku Kleinu.

V.Havelas pripažįsta, kad šią tragikomediją, kuri pirmąkart buvo pastatyta 2008 metais, jį įkvėpė sukurti Williamo Shakespeare'o drama "Karalius Lyras" ir Antono Čechovo pjesė "Vyšnių sodas".

Per "Išvykimo" premjerą teatre V.Havelas sakė, kad įkvėpimo jam taip pat teikė kai kurių postų netekusių komunistų nomenklatūrininkų likimai.

V.Havelas yra sukūrė daug kitų pjesių, kuriose absurdo teatro dvasia persipina su rašytojo Franzo Kafkos kūrinių nuotaikomis, tokių kaip "Largo desolato", "Vakarėlis sode" (Zahradni slavnost) arba "Sąmokslininkai" (Spiklenci).

Dramaturgas gimė turtingoje Prahos šeimoje, o jo tėvui priklausė garsi Barandovo kino studija, kuri vėliau buvo nusavinta komunistų.

Nors jo šeima buvo glaudžiai susijusi su kinematografu, V.Havelas pripažįsta, kad jo debiutas šioje meno šakoje nebuvo lengvas.

"Mano pjesėse labai svarbūs dialogai, o juos į ekraną perkelti sunkoka. Turėjau iškirpti kai kuriuos dialogus ir kitas dalis", - sakoma pirmadienį paskelbtame jo pranešime.

V.Havelo žmona aktorė Dagmar Havlova-Veškrnova tapo vienu iš pagrindinių šio filmo personažų, suvaidinusi karjerą baigiančio kanclerio gyvenimo draugę.

Vilemas Rigeris yra "herojus, rodantis mums likimo modelį. Galų gale kiekvienas iš mūsų gali vieną ar kitą dieną patirti tokių staigių pokyčių - ir tik nuo jūsų priklauso, kaip prie jų prisitaikysite", sakė kanclerį suvaidinęs čekų aktorius Josefas Abrhamas.

Šis filmas paskatino atsinaujinti debatus apie ilgametę politinę priešpriešą tarp V.Havelo ir jo konservatyvaus įpėdinio prezidento poste Vaclavo Klauso.

Kai kurie žiūrovai teigia įžvelgę filmo veikėjo Vlastiko Kleino charakteryje kai kurių dabartinio Čekijos vadovo asmenybės bruožų, tačiau tokias nuomones V.Havelas griežtai neigia.

"Vaclavas Klausas? Ne, ne - per visą filmavimą šia tema nebuvo ištarta nė žodžio. Vaclavas Havelas šį veikėją atskleidžia visiškai kitokia maniera", - tvirtina aktorius Jaroslavas Dušekas, suvaidinęs intrigantą Kleiną.

Tačiau anksčiau paskelbtose recenzijose reiškiama nuomonė, kad šį filmą kritikai vertins prieštaringai.

"Prezidentas Havelas yra asmenybė, pilietis Havelas yra asmenybė, dramaturgas Havelas yra asmenybė, tačiau kino režisierius Havelas tėra debiutantas. Tačiau daug žadantis", - iškili Čekijos kritikė Mirka Spačilova rašo dienraščio "Dnes" išspausdintoje recenzijoje.