Japonijos metrologijos tarnybos atstovas Hirofumi Yokoyama per spaudos konferenciją sakė, kad požeminiai smūgiai buvo Shizuoka teritorijoje, tačiau jų atgarsis buvo juntamas ir Tokijuje.

Naujausiais oficialiais duomenimis, Japonijoje per žemės drebėjimą ir cunamį žuvo 3375 žmonės, pranešama BBC tinklalapyje.

Tačiau manoma, kad stichinės nelaimės aukų skaičius gali siekti ne mažiau kaip 10 tūkst.

Japonijos Fukišimos branduolinėje jėgainėje antradienį penktajame ir šeštajame reaktoriuose pastebimas temperatūros augimas.

„Temperatūra po truputį kyla. Būtina stebėti padėtį“, – „Kyodo“ reporteriams pranešė Japonijos ministrų kabineto sekretorius Yukio Edano.

Kaip praneša „Kyodo“, minėtuose reaktoriuose pastebėti trukdžiai aušinimo sistemos darbe.

9 balų stiprumo žemės drebėjimas, sukėlęs galingą cunamį, ištiko Japoniją kovo 11 dieną.

Iš pradžių antradienį pasirodžiusius raminančius pranešimus, kad bent jau atominėje jėgainėje kilęs gaisras užgesintas, netrukus pakeitė gąsdinančios spėlionės, jog kuro saugyklose užvirė vanduo ir jis sparčiai senka. Vėliau paskelbta, kad planuojama perkaitusią kuro saugyklą užlieti vandeniu.

Japonijos specialistų duomenys rodo, kad spinduliuotės lygis sumažėjo, antradienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) branduolinės energetikos priežiūros organizacija.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) informavo, kad Japonijos atsakingosios institucijos pranešė, jog dozės galia Fukushima Daiichi atominės elektrinės visoje aikštelėje nėra tokia didelė, kaip pranešta anksčiau.

Taip pat informuojama, kad anksčiau pranešta žymiai padidėjusi jonizuojančios spinduliuotės dozės galia buvo užfiksuota tarp trečiojo ir ketvirtojo atominės elektrinės blokų. TATENA aiškinasi, kas šioje vietoje galėjo nulemti tokią dozės galios reikšmę. Kadangi buvo užfiksuota tokia dozės galia, atsižvelgiant į avarinės parengties planą, nereikalingas personalas bei gyventojai aplink atominę elektrinę buvo evakuoti.

TATENA anksčiau nurodė, kad radiacijos intensyvumas prie Fukušimos pirmosios elektrinės pagrindinių vartų antradienį vidurnaktį Grinvičo (2 val. Lietuvos) laiku siekė 11,9 milisivertų (mSv) per valandą.

150 žmonių, gyvenančių aplink atominę elektrinę, buvo atlikta radiacijos lygio stebėsena. 23 iš jų buvo atliktas dezaktyvavimas.

Gyventojų evakuacija 20 km spinduliu aplink atominę elektrinę tęsiama. Japonijos atsakingosios institucijos prašo gyventojų, esančių 30 km spinduliu aplink atominę elektrinę slėptis patalpose.

Šiuo metu tiesioginės grėsmės Lietuvos gyventojams nėra, skelbia Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

Apkaltino Vyriausybę tiesos slėpimu

Nuo galingo žemės drebėjimo ir cunamio smarkiai nukentėjusios Japonijos atominės jėgainės apylinkėse gyvenantys žmonės antradienį sunerimę apkaltino vyriausybę, kad ji slepia tiesą apie galimus radiacijos pavojus ir tokiu būdu apsunkina niokojančios gamtos katastrofos negandas.

"Nemanau, kad jie sako mums tiesą. Galbūt net jie nežino", - sakė 63 metų Toshiaki Kiuchi, Somos mieste turintis nedidelę užeigą, kurią užliejo penktadienį Japonijos pakrantę nuniokojęs milžiniškas cunamis.

Soma yra už maždaug 50 km į šiaurę nuo Fukušimos 1-osios atominės elektrinės Japonijos šiaurės rytinėje pakrantėje, kur po žemės drebėjimo ir jo sukelto cunamio nutrūko elektros tiekimas ir sugedo aušinimo sistemos. Virtinė jėgainėje nugriaudėjusių sprogimų pakurstė būgštavimus dėl radiacijos nuotėkio.

Japonija yra labai priklausoma nuo branduolinės energetikos, tačiau jos visuomenė, skaudžiai menanti 1945-ųjų atominius bombardavimus Hirošimoje ir Nagasakyje, itin jautriai vertina su radiacija susijusias problemas. Šį nerimą dar labiau sustiprino pastaroji radioaktyviųjų dulkių nusėdimo grėsmė.

"Mes iš tiesų bijome, tarsi anksčiau nebūtume turėję pakankamai priežasčių nerimauti. Radioaktyviųjų dulkių nusėdimo nesimato, todėl mūsų gyvybės visiškai priklauso nuo jų", - sakė 70-metė Shinako Tachiya.

Daug metų Somoje gyvenančios senolės namas nebuvo smarkiai apgadintas, nes jis stovi ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į siaubingai gamtos stichijos nuniokotą miestą.

Miestą užliejusios cunamio bangos nušlavė viską, kas buvo jų kelyje, įskaitant namus ir automobilius, palikdamos po savęs tik griuvėsius.

Soma yra už 20 km nuo antradienį vyriausybės nustatytos evakavimo zonos aplink Fukušimos atominę jėgainę. Tačiau šio miesto gyventojai būgštauja, kad jiems gali kilti pavojus dėl radiacijos.

"Anksčiau tikėjau branduolinės energetikos pareigūnais, tačiau dabar nebetikiu. Manau, jie nėra atviri mums. Jie nieko mums nesako", - pabrėžė Shinako Tachiya.

Toshiaki Kiuchi savo ruožtu sakė: "Vienintelė mus pasiekianti informacija - tai, ką matome per televiziją ar girdime per radiją. Jie nieko mums nesako apie mūsų saugumą, tai tik techninis žargonas ir įspėjimai nesiartinti prie oficialios evakuacijos zonos".

Pirmadienį, kai buvo pranešta apie antrą sprogimą atominėje jėgainėje, panikos apimti žmonės puolė bėgti iš miesto.

"Turime tučtuojau iš čia ištrūkti! - sakė vienas vyras. - Čia jau saugu".

Cunamio bangos atblokštas laivas užblokavo Toshiaki Kiuchi kiemo vartus. Namo langai buvo išdaužti, o iš trūkusių vamzdžių purškė vanduo.

"Jei mums bus nurodyta išvykti, neturėsiu kaip iš čia ištrūkti. Iš mano automobilio beveik nieko neliko", - sakė Toshiaki Kiuchi.

"Tačiau nieko nepadarysi, mes čia gyvename. Jie pastatė čia atominę jėgainę, todėl mums tenka su tuo susidurti", - pridūrė jis.

PSO: imamasi tinkamų priemonių žmonėms apsaugoti

Japonija imasi tinkamų priemonių, įskaitant evakuaciją, siekdama apsaugoti savo gyventojus nuo radiacijos, antradienį paskelbė Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).

Japonija neprašė PSO atsiųsti radiacinės saugos ekspertų, tačiau šios Jungtinių Tautų (JT) agentūros specialistai yra pasiruošę vykti į nelaimės zoną, sakė PSO atstovas Gregory Hartlas.

"Iki šiol Japonija ėmėsi visų būtinų priemonių, įskaitant evakuacijas, prieglobsčio parūpinimą ir išankstinį kalio jodido atsargų kaupimą", - G.Hartlis Ženevoje sakė naujienų agentūrai "Reuters".

"Panašu, jog tai yra visuotinai pripažįstamos visuomenės sveikatos apsaugos priemonės, tinkamos esant dabartiniam apšvitos lygiui", - pridūrė jis.

4-ojo bloko perkaitusią kuro saugyklą planuojama užlieti vandeniu

Bendrovė, eksploatuojanti avarijos ištiktą Fukušimos 1-ąją atominę jėgainę, pranešė planuojanti per ateinančias dvi ar tris dienas užlieti vandeniu perkaitusią 4-ojo reaktoriaus bloko panaudoto kuro saugyklą.

Pranešime nenurodoma, ar iki šios procedūros bus laukiama dvi, ar tris dienas.

Panaudoto kuro saugyklos baseine tikriausiai užvirė vanduo

Japoniją supurčiusio stipraus žemės drebėjimo nuniokotos Fukušimos 1-osios atominės jėgainės 4-ojo reaktoriaus bloke esančios panaudoto kuro saugyklos baseine tikriausiai užvirė vanduo, o jo lygis tikriausiai mažėja.

Tai antradienį pranešė naujienų agentūra "Kyodo", remdamasi elektrinę eksploatuojančios bendrovės "Tokyo Electric Power Co." informacija.

Apie naują problemą avarijos ištiktoje jėgainėje paskelbta po to, kai Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) pranešė iš Japonijos pareigūnų gavusi informacijos, kad panaudoto kuro saugykloje kilęs gaisras buvo užgesintas. 

Tokijuje padidėjo radioaktyvus fonas

Tokijas pranešė užfiksavęs radiacinio fono suintensyvėjimą, tačiau pareigūnai sakė, kad jis nekelia pavojaus žmonėms sostinėje.

Per nacionalinės televizijos transliuotą pranešimą premjeras Naoto Kanas sakė, kad radiacija pasklido iš keturių reaktorių Fukušimos 1-ojoje jėgainėje, kuri smarkiai nukentėjo per penktadienį smogusį 9 balų žemės drebėjimą ir vėliau atšniokštusį cunamį. Ši katastrofa nusinešė jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Spinduliuotės "lygis tikriausiai yra labai didelis, taip pat tebėra labai didelė rizika, kad pasklis daugiau radiacijos", sakė N.Kanas.

"Darome viską, ką galime, kad išvengtume tolesnių sprogimų ir radiacijos nuotėkių", - pridūrė jis.

Radioaktyvūs teršalai patenka tiesiogiai į atmosferą

Japonija informavo Jungtinių Tautų (JT) branduolinės energetikos priežiūros agentūrą, kad žemės drebėjimo nuniokotos atominės jėgainės panaudoto kuro saugykloje kilo gaisras ir kad radioaktyvios medžiagos patenka "tiesiogiai" į atmosferą, antradienį paskelbė Vienoje įsikūrusi agentūra.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA), remdamasi 3 val. 50 min. Grinvičo (5 val. 50 min.) iš Japonijos tarnybų gauta informacija, paskelbė, kad Fukušimos 1-ojoje atominėje elektrinėje fiksuojamas radiacijos lygis siekia 400 milisivertų per valandą.

Agentūra nepateikė daugiau detalių arba palyginimų, tačiau, kaip nurodo Pasaulinė branduolinė asociacija (WNA), daugiau nei 100 milisivertų metinė apšvitos dozė žmonėms gali sukelti vėžį.

Tyrėjai nurodo, kad per įprastą širdies kompiuterinės tomografijos tyrimą žmogus patiria apie 12 milisivertų apšvitą.

"Japonijos tarnybos sako, jog tikėtina, kad gaisrą sukėlė vandenilio sprogimas", - rašoma TATENA pranešime.

Japonijos institucijos perspėjo, kad avarijos ištiktos atominės jėgainės apylinkėse spinduliuotės lygis antradienį "reikšmingai" padidėjo po sprogimų dviejuose reaktorių blokuose, o Prancūzijos ambasada paskelbė, kad vėjas radioaktyvius teršalus per kelias valandas gali atnešti į Tokiją.

TATENA pranešė gavusi informacijos, "jog Fukušimos 1-ojoje atominės jėgainės 4-ajame reaktoriuje dega panaudoto kuro saugyklos baseinas ir kad radioaktyvumas tiesiogiai patenka į atmosferą".

Agentūra taip pat nurodė, kad Japonijos institucijos informavo ją apie sprogimą šios jėgainės 2-ajame reaktoriuje, kuris įvyko 6 val. 20 min. vietos (pirmadienį 23 val. 10 min. Lietuvos) laiku.

Didžiausia krizė nuo Hirošimos ir Nagasakio bombardavimų

Ši branduolinė krizė Japonijoje yra pati didžiausia nuo Hirošimos ir Nagasakio atominių bombardavimų per Antrąjį pasaulinį karą.

Be to, ji tapo pirmąja visam pasauliui pavojų keliančia branduoline avarija nuo Ukrainoje esančios Černobylio atominės elektrinės sprogimo 1986 metais.

N.Kanas perspėjo, kad gali pasklisti daugiau radioaktyvių medžiagų ir nurodė žmonėms, esantiems ne toliau nei už 30 kilometrų nuo Fukušimos 1-osios jėgainės, neišeiti iš patalpų, kad išvengtų spindulinės ligos.

Dalis iš maždaug 70 tūkst. žmonių jau evakuoti iš 20 kilometrų zonos, o dar 140 tūkst. tebėra zonoje, kurioje buvo naujai paskelbtas pavojus.

Virš Fukušimos branduolinės jėgainės paskelbta neskraidymo zona

Japonijos transporto ministerija pareiškė, kad teritorija, 30 kilometrų spinduliu aplink Fukušimos branduolinę jėgainę, skelbiama neskraidymo zona, pranešė "RIA Novosti".

Draudimas skraidyti virš šios teritorijos netaikomas sraigtasparniams ir lėktuvams, atliekantiems gelbėjimo operacijas ir pristatantiems humanitarinę pagalbą nuo žemės drebėjimo nukentėjusioms vietovėms.

Po žemės drebėjimo ir cunamio Japonijoje Fukušimos branduolinėje jėgainėje sugedo aušinimo sistema ir dėl to įvyko keletas sprogimų. Paskutinysis sprogimas jėgainės ketvirtajame reaktoriuje nugriaudėjo antradienio rytą. Po jo į aplinką nutekėjo radioaktyviųjų medžiagų.

Naujienų agentūra "Reuters", cituodama Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), informavo, kad užsidegė panaudoto kuro saugykla ir dėl to radiacija pakliuvo "tiesiai" į atmosferą.

Japonijos AE po trečiojo sprogimo

Užsiliepsnojus panaudoto kuro saugyklai pasklido radioaktyvios medžiagos

Japonija informavo Jungtinių Tautų (JT) branduolinės energetikos priežiūros agentūrą, kad vienoje nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusioje atominėje jėgainėje kilo gaisras panaudoto kuro saugykloje ir kad radioaktyvios medžiagos patenka "tiesiogiai" į atmosferą, pranešė Vienoje įsikūrusi agentūra.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA), remdamasi iš Japonijos tarnybų gauta informacija, nurodo, kad Fukušimos jėgainėje fiksuojamas radiacijos lygis siekia 400 milisivertų per valandą.

"Japonijos tarnybos sako, jog tikėtina, kad gaisrą sukėlė vandenilio sprogimas", - sakoma agentūros pranešime.

Japonijos AE po antrojo sprogimo

Prašo neiti iš namų

"Tikėtina, kad radiacijos lygis smarkiai padidėjo dėl gaisro 4-jame bloke, - aiškino Y.Edano. - Dabar kalbame apie lygius, kurie gali pakenkti žmonių sveikatai. Jie buvo išmatuoti netoli vietos, kurioje, kaip manome, vyksta (radioaktyvių medžiagų) išmetimai. Toliau (nuo elektrinės) šie lygiai turėtų būti žemesni."

"Prašau, neikite į lauką - likite patalpose. Uždarykite langus ir pasirūpinkite, kad jūsų namai taptų sandarūs. Nejunkite ventiliatorių. Prašome skalbinius džiovinti viduje, - sakė pareigūnas. - Šie (spinduliuotės) lygiai potencialiai gali paveikti sveikatą - tai neabejotina."

Y.Edano pridūrė, kad pirmadienį užsiliepsnojęs vieno reaktoriaus bloko pastatas prie radiacinės taršos prisidėjo nežymiai. Prie vieno iš reaktorių išmatuotas radiacijos lygis siekė 400 tūkst. mikrosivertų per valandą ir keturiskart viršijo saugią ribą.

Pareigūnai sakė, kad 50 darbuotojų tebemėgina pumpuoti vandenį į reaktorius, siekiant juos ataušinti, o 800 kitų darbuotojų buvo evakuoti. Per gaisrus ir sprogimus reaktorių blokuose buvo sužeisti iš viso 15 darbuotojų ir kariškių, o iki 190 žmonių patyrė didesnį spinduliuotės poveikį.

Tokijuje antradienį buvo užfiksuotas nedidelis radiacijos lygio padidėjimas, tačiau pareigūnai tvirtino, kad žmonių sveikatai sostinėje pavojus negresia.

"Šis (padidėjimas) nepaprastai mažas ir nekelia pavojaus sveikatai. Jis mūsų nepaveiks", - sakė Tokijo administracijos atstovas Takayuki Fujiki.

Smarkiai padidėjo aukų skaičiai

Antradienį taip pat buvo smarkiai padidinti oficialūs praeitą savaitę įvykusio žemės drebėjimo ir cunamio aukų skaičiai.

Policija patvirtino, kad rasta daugiau nei 2 400 žuvusiųjų, nors šias naujienas nustelbė gilėjanti branduolinė krizė. Pareigūnai anksčiau sakė, kad viena Mijagio prefektūroje tikriausiai žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Milijonai žmonių, prislėgtų sielvarto dėl draugų ir artimųjų bei namų netekties, ketvirtą naktį iš eilės praleido turėdami itin mažai maisto ir vandens, taip pat negalėdami susišildyti, esant žvarbiems orams. Turtingiausia Azijos šalis tokių sunkumų nebuvo patyrusi nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ivatės prefektūros, kuri yra viena iš labiausiai nukentėjusių, administracijos pareigūnas Hajime Sato sakė, kad gaunama tik apie 10 proc. reikalingų atsargų kiekio. Jis pridūrė, kad taip pat baigiasi lavonmaišių ir karstų atsargos, todėl tikėtina, kad vyriausybė kreipsis pagalbos į laidojimo namus užsienyje.

Japonijos pareigūnai atsisako prognozuoti bendrą aukų skaičių, tačiau geologas iš Indonezijos Hery Harjono, dirbęs su informacija apie 2004 metais Azijai smogusį cunamį, sakė, jog "būtų tikras stebuklas, jeigu žuvusiųjų būtų mažiau nei dešimt tūkstančių".

2004 metais cunamis nusinešė apie 230 tūkst. žmonių gyvybių, tačiau tik apie 184 tūkst. lavonų buvo rasti.

H.Harjono pažymėjo, jog Japonijoje daug lavonų tikriausiai buvo nuplauti į jūrą arba tebėra užversti po nuolaužomis, kaip nutiko labiausiai nuo ankstesnio cunamio nukentėjusioje Indonezijos Ačės provincijoje.

Tačiau geologas taip pat akcentavo, jog dėl Japonijoje aukų skaičius gali būti mažesnis dėl pažangios infrastruktūros, aukšto lygio parengties ir miestų išplanavimo, nes namai buvo statomi toliau nuo vandenyno pakrantės.