Pirmadienį organizacija paskelbė 31 puslapio ataskaitą, kurioje išvardijami žmogaus teisių pažeidimai, įvykdyti Baltarusijoje nuo tada, kai šalies saugumas gruodį jėga išvaikė po prezidento rinkimų kilusias opozicijos aktyvistų demonstracijas.

"Baltarusijos valdžia šalyje sukėlė rimtą žmogaus teisių krizę ir JT žmogaus teisių taryba apie tai neturėtų tylėti. JT žmogaus teisių tarybos rezoliucija turėtų pasiųsti stiprią žinią Baltarusijos valdžiai, kad dabartinė situacija negali tęstis", - pareiškė Rusijos atstovė "Human Rights Watch" Ana Sevortian.

Gruodžio 19 dieną po prezidento rinkimų Minske prieš Aleksandro Lukašenkos pergalę protestuoti susirinko iki 30 tūkst. žmonių. Policijos pareigūnai smarkiai sumušė ir sulaikė šimtus taikių protestuotojų.

Mažiausiai 725 žmonės buvo nuteisti nuo 10 iki 15 dienų kalėjimo.

"Sulaikytieji atliko jiems skirtas bausmes perpildytose kamerose, kur buvo priversti miegoti ant grindų, dalintis lovomis su kitais arba miegoti paeiliui vienoje lovoje. Dauguma pasakojo, kad jų kamerose buvo labai šalta ir nebuvo tualetų", - teigiama "Human Rights Watch" pranešime spaudai.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos pranešime taip pat kalbama apie reidus, surengtus žmogaus teisių aktyvistų biuruose, spaudimą opozicijos šalininkus ginantiems advokatams ir kitus žmogaus ir pilietinių teisių pažeidimus.