Specialistams nepavyko stabilizuoti situacijos

Sekmadienio rytą Japonijos Vyriausybės atstovas dar perspėjo dėl naujo reaktoriaus sprogimo grėsmės atominėje elektrinėje šalies šiaurės rytų regione, kurį nuniokojo žemės drebėjimas. Manoma, jog dėl mažėjančio aušinimo skysčio lygio, dalinai išsilydė branduolinis kuras, o tai padidino slėgio lygį reaktorių viduje. Siekiant išvengti dar vieno sprogimo, buvo nuspręsta išleisti nedidelį kiekį radioaktyvių garų į atmosferą.

Atominė elektrinė Japonijos Fukušimos regione
Elektrinėje, esančioje 240 km į šiaurę nuo Tokijo, inžinieriai pumpavo jūros vandenį ir bandė užkirsti kelią tokiam pačiam sprogimui 3-iajame reaktoriuje. Šeštadienį toje pačioje atominėje elektrinėje jau įvyko sprogimas. Po jo ir radioaktyviųjų medžiagų nuotėkio buvo evakuota tūkstančiai žmonių. Manoma, kad 1-ajame reaktoriuje iš dalies išsilydė branduolinio kuro strypai. Sekmadienį panašūs aušinimo sutrikimai pasikartojo dar dviejuose reaktoriuose.

Vyriausybės sekretorius savaitgalį pabrėžė, kad sprogimas, kurio gali nepavykti išvengti, neturėtų pakenkti regione esančių žmonių sveikatai, nors, imantis atsargumo priemonių, buvo evakuota daugiau kaip 170 tūkst. žmonių. Anot jo, į aplinką patekusi spinduliuotė yra tokia maža, kad nekelia jokios grėsmės žmonių sveikatai. Visgi sekmadienį trumpą laiką buvo fiksuotas padidintas radiacijos lygis, o šiuo metu jau yra apie 160 žmonių, kurie nukentėjo nuo radiacinio fono. Kompanijos, kuriai priklauso elektrinė, atstovai teigė, kad šeštadienį sprogimo metu nukentėjo keturi jos darbuotojai, tačiau grėsmės jų gyvybei nėra.

Dešimtys tūkstančių žmonių palieka savo namus, o darbuotojai, dėvintys apsauginius rūbus, tikrina žmonių, kurie evakuojasi 20 km spinduliu nuo elektrinės, radiacijos lygį. Kaip teigia BBC korespondentai, daugelis japonų netiki Vyriausybės tikinimais, kad pavojaus jų sveikatai nėra.

Nepaprastoji padėtis paskelbta ir antroje atominėje elektrinėje

Japonijoje nepaprastoji padėtis paskelbta ir Onagavos atominėje elektrinėje, kur po žemės drebėjimo buvo užfiksuota pernelyg didelė spinduliuotė, sekmadienį paskelbė Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

"Japonijos pareigūnai informavo TATENA, kad kompanija "Tohoku Electric Power Company" pranešė apie pirmąjį arba žemiausią nepaprastosios padėties lygį Onagavos atominėje elektrinėje", - nurodė TATENA.

Parengtis buvo paskelbta "dėl to, kad spinduliuotės rodmenys rajone aplink elektrinę viršija leistinus lygius", sakoma pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad "japonų pareigūnai aiškinasi spinduliuotės šaltinį".

Aukų skaičius gali katastrofiškai išaugti

Japonų televizija NHK praneša, kad oficialiai patvirtintas žemės drebėjimo ir cunamio aukų skaičius Japonijoje yra 1 596.

Taip pat vis labiau nerimaujama dėl tūkstančių gyventojų, kurie iki šiol nepranešė apie savo buvimo vieta. Jei pasitvirtins blogiausios nuojautos, tragedijos mastai gali išaugti dešimteriopai.

Prognozuojama, kad žuvusiųjų skaičius gali išaugti iki 10 tūkst., kadangi labiausiai nuo žemės drebėjimo nukentėjusioje provincijoje nuo žemės paviršiaus nušluotos visos pakrantės gyvenvietės, o dingusieji dar tik skaičiuojami.

Taip pat patikslintas ypatingąją padėtį Japonijoje sukėlęs žemės drebėjimo stiprumas. Anksčiau buvo teigiama, kad penktadienį žemę sudrebinę smūgiai siekė 8,8 balo. Naujausiais Japonijos meteorologinės tarnybos duomenimis, šis stipriausias Japonijos istorijoje žemės drebėjimas buvo 9 balų.

Milijonams japonų nutrauktas elektros tiekimas. Kaip praneša NHK, prieglaudose glaudžiasi apie 310 tūkst. namų netekusių žmonių.

Japonijos premjeras: tai baisiausia krizė per 65 metus

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas sekmadienį pabrėžė, kad tai baisiausia krizė, ištikusi Japoniją po II Pasaulinio karo. „Mes, japonai, esame susidūrę su daug sunkumų anksčiau, tačiau sugebėjome juos įveikti ir sukūrėme taikią ir klestinčią visuomenę. Esu įsitikinęs, kad japonai veiks drauge stengdamiesi įveikti cunamio bei žemės drebėjimo pasekmes“, - sakė jis spaudos konferencijoje. Jis pakvietė japonus susitelkti draugėn su šeima, kaimynais ir bendruomenėmis, kad krizė būtų įveikta.