Paryžius taip pat informavo, kad nusiųs į sukilėlių kontroliuojamą Bengazio miestą savo ambasadorių.

"Prancūzija pripažino pereinamojo laikotarpio Nacionalinę tarybą vienintele teisėta Libijos žmonių atstove", - sakė vienas iš Tarybos pasiuntinių Ali al-Issawi (Alis Isavis).

Tai jis pareiškė po Nacionalinės tarybos pasiuntinių susitikimo su Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy.

"Po pripažinimo fakto mes ketiname atidaryti savo diplomatinę misiją, savo ambasadą Paryžiuje, o Prancūzijos ambasadorius bus nusiųstas į Bengazį", - pridūrė jis.

"Ambasadorius dirbs Bengazyje pereinamuoju laikotarpiu, kol galės grįžti į Tripolį", - nurodė A.al-Issawi.

N.Sarkozy pirmasis iš valstybių vadovų susitiko su Libijos opozicijos atstovais. Šios derybos įvyko prieš skubiai sušauktą Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje, kuriame N.Sarkozy turėtų pasiūlyti priemones, kaip spręsti krizę Libijoje.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton ir Europos Parlamento nariai šią savaitę taip pat buvo susitikę su dviem Libijos opozicijos pasiuntiniais. Tačiau C.Ashton kol kas nepripažino Nacionalinės tarybos.

Italija pripažins sukilėlius kaip teisėtus libių tautos atstovus

Italija laikysis Europos Sąjungos strategijos Libijos sukilėlių atžvilgiu ir pirpažins Libijos pereinamąją nacionalinę tarybą (PNT) kaip "vienintelę teisėtą libių tautos atstovę". Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją Italijos sostinėje pareiškė premjeras Silvio Berlusconi.

"Manau, kad mes turime atsižvelgti į Europos bendrijos nuomonę, - pabrėžė S. Berluskonis, atsakydamas į vieno iš žurnalistų klausimą, ar Italija ketina paremti Libijos sukilėlius, kaip jau padarė kai kurios ES šalys, konkrečiai - Prancūzija.

Ministras pirmininkas pažymėjo, jog Italijos sprendimas pripažinti PNT yra "vienos atskiros valstybės, o ne visos ES sprendimas".

Portugalija nusiuntė žinią M.Gaddafi, kad jo režimui - galas

Portugalijos užsienio reikalų ministras Luisas Amado ketvirtadienį pranešė per Tripolio pasiuntinį perdavęs žinią Libijos lyderiui Muammarui Gaddafi, kad jo režimui atėjo "galas". 

L.Amado, kuris išvakarėse viename Lisabonos viešbučių "neoficialiai" susitiko su M. Gaddafi pasiuntiniu, tai pranešė ketvirtadienį atvykęs į Briuselį dalyvauti derybose su kolegomis iš 26 ES valstybių. 

"Perdaviau žinią, kad, mūsų požiūriu, M. Gaddafi režimui - galas, jis neteko legitimumo", - sakė ministras. 

L.Amado, kurio šalis pirmininkauja Jungtinių Tautų (JT) Sankcijų komitetui, pranešė, jog tą pačią dieną taip pat susitiko su Libijos opozicijos, siekiančios nuversti daugiau nei keturis dešimtmečius šalį valdantį M. Gaddafi, atstovais.

Lenkija ragina dėl įvykių Libijoje nepamiršti kaimynų rytuose

Lenkija ragina, kad įvykiai Libijoje neatitrauktų Europos Sąjungos dėmesio nuo aktyvaus bendradarbiavimo su kaimynais rytuose.

Tokią poziciją ketvirtadienį žurnalistams išsakė Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas prieš išskrisdamas į Ispaniją, kur įvyks jo susitikimas su šios šalies ministru pirmininku Jose Luisu Rodriguezu Zapatero ir dviejų valstybių vyriausybių konsultacijos.

"Mes nenorėtume, kad santykiai su kaimynais rytuose nukentėtų dėl to, jog daugelio šalių dėmesys dabar sutelktas į Europos pietus", - pareiškė D. Tuskas. "Mums ypač svarbu įvykių Libijoje metu išsaugoti ES aktyvumą rytuose", - pridūrė jis.

Lenkija kartu su Švedija 2009 metais inicijavo Rytų partnerystės programą, kuria siekiama stiprinti ES ryšius su šešiomis posovietinėmis respublikomis - Azerbaidžanu, Armėnija, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina. Šio projekto realizavimą Lenkija skelbia viena iš prioritetinių veiklos krypčių jos pirmininkavimo Europos Sąjungoje laikotarpiu, kuris prasidės 2011 metų liepos 1-ąją.

Vokietija santūri dėl Libijos opozicijos suformuotos tarybos pripažinimo

Vokietija ketvirtadienį santūriai reagavo į Prancūzijos sprendimą pripažinti Libijos opozicijos suformuotą Nacionalinę tarybą kaip teisėtai atstovaujančią šalies gyventojų interesus.

Toks klausimas mums "dar neiškilo", ketvirtadienį sakė aukšto rango vyriausybės pareigūnas.

"Vyriausybei nereikia pripažinimo, pripažinimo reikia valstybei, - sakė pavardės nenorėjęs pareigūnas. - Sukilėlių suformuotos tarybos pripažinimas yra netinkamas tarptautinės teisės kontekste".

Tačiau Berlynas pripažįsta Libijos nacionalinę tarybą kaip atstovaujančią "tam tikros gyventojų dalies interesus", pridūrė jis.

Kiek anksčiau ketvirtadienį sakė valstybės ministras Werneris Hoyeris interviu laikraščiui "Frankfurter Rundschau", "padėtis yra per daug paini, kad galima būtų numatyti tolesnius veiksmus".

Net jei dabartinė vyriausybė "prarado pasitikėjimą", toliau "lieka neaišku", kaip dirbs pereinamoji vyriausybė, sakė jis.

Ketvirtadienį Prancūzija pirmoji oficialiai pripažino Libijos opozicijos suformuotą Nacionalinę tarybą ir pažadėjo siųsti savo ambasadorių į smurto draskomą sukilėlių kontroliuojamą šalies teritoriją.