Kaip ketvirtadienį žurnalistams pranešė ministras pirmininkas Zurabas Žvanija, laikinajai valstybės komisijai ar valstybės tarybai vadovaus pats prezidentas, o į šią instituciją įeis ir kai kurie Gruzijos vyriausybės nariai bei Adžarijos visuomenės atstovai.

"Dabar svarbiausia išlaikyti ramybę. Po 12 metų blogo valdymo turime pradėti regionui vadovauti efektyviai", - sakė M. Saakašvilis naujienų agentūrai Reuters išėjęs iš savo viešbučio pasisveikinti su rėmėjais.

Jungtinėse Valstijose mokęsis 37 metų teisininkas praėjusių metų pabaigoje Gruzijos prezidentu išrinktas, kai buvo nuverstas veteranas šalies lyderis Eduardas Ševardnadzė. "Miša, mylime tave! Pergalė, mes laimėjome!" - šaukė aplink M. Saakašvilį Batumio gatvėse susirinkusi minia.

A.Abašidzė Juodosios jūros regionui vadovavo 14 metų. Jo nuvertimas - pirmasis M. Saakašvilio žingsnis vykdant pažadą atkurti centrinį valdymą visoje Gruzijoje. Šalyje iš viso gyvena 5,5 mln. žmonių.

Tuo metu, kai M. Saakašvilis Adžarijos provincijos sostinėje Batumyje dėkojo džiūgaujantiems savo šalininkams, buvęs regiono lyderis Aslanas Abašidzė su Kremliaus pasiuntiniu Igoriu Ivanovu, padėjusiu taikiai sureguliuoti krizę, išskrido į Maskvą.

Nušalinęs nuo valdžios A. Abašidzę, 14 metų valdžiusį provinciją prie Juodosios jūros kaip savo nuosavą kunigaikštystę, M. Saakašvilis žengė pirmą žingsnį, tesėdamas priešrinkiminį pažadą atkurti Tbilisio valdžią visoje Gruzijos teritorijoje. Centrinės valdžios šiuo metu neklauso dar du buvusios sovietinės respublikos regionai - Abchazija ir Pietų Osetija.

"Norėčiau visiems jums padėkoti, padėkoti už jūsų narsą, - pasakė 37 metų M. Saakašvilis, kreipdamasis prie A. Abašidzės rezidencijos susirinkusiems savo šalininkams. - Dėkoju jums už tai, ką padarėte".

Prieš iš Tbilisio išskrisdamas į Batumį, prezidentas pasveikino visus su pergale, "su Gruzijos suvienijimo pradžia". Gruzija, anot jo, "bus vieninga".

A. Abašidzei išvykus iš Adžarijos, baigėsi konfliktas tarp abiejų lyderių, prasidėjęs iškart po to, kai aukštąjį išsilavinimą JAV gavęs M. Saakašvilis tapo Gruzijos prezidentu.

Batumyje per interviu tarptautinei žiniasklaidai M. Saakašvilis pasakė, kad 65 metų A. Abašidzė buvo "savotiškas mažas Sadamas Huseinas". Bet žmonės išėjo į gatves ir žmonės jį sunaikino, ir tai yra demokratijos jėga. "Gruzijoje per kelis praėjusius mėnesius be kraujo praliejimo įvyko dvi taikios revoliucijos. Tai - labai unikalus atvejis".

Buvęs Adžarijos lyderis Aslanas Abašidzė neprašys politinio prieglobsčio Rusijoje. Tai ketvirtadienį pareiškė buvęs Adžarijos vyriausybės vadovas Rostomas Džaparidzė.

"Aslanas Abašidė išvyko iš Abchazijos po konsultacijų. Nėra jokio pagrindo jam prašyti prieglobsčio Rusijoje. Tai nebuvo pabėgimas", - sakė R.Džaparidzė interviu agentūrai "Interfax" telefonu iš Batumio.

Tuo tarpu Gruzijos pareigūnai Adžarijoje sulaikė buvusį šalies Gynybos ministerijos 25-osios Batumio brigados vadą generolą majorą Romaną Dumbadzę, kuriam iškelta baudžiamoji byla pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius, tarp jų dėl "tėvynės išdavystės".

Specialiųjų tarnybų darbuotojai jį atvežė į Tbilisį, ir šiuo metu jis yra Valstybės saugumo ministerijos izoliatoriuje.

Kaip pranešė Gruzijos karinės prokuratūros atstovas, R.Dumbadzė jau duoda parodymus.

Prieš kelias savaites per pačią krizę tarp Tbilisio ir Batumio R.Dumbadzė paskelbė, jog nepaklaus Gruzijos vyriausiajam kariuomenės vadui, prezidentui Michailui Saakašviliui, ir pareiškė, kad vykdo tik Adžarijos vadovo Aslano Abašidzės įsakymus.

Buvusiam Adžarijos vadovui Aslanui Abašidzei ketvirtadienio naktį išskridus iš Batumio į Maskvą, respublikoje pavyko išvengti kraujo liejimo. Tai pabrėžė Rusijos saugumo tarybos spaudos tarnyba.

"Kai Adžarijos vadovo A.Abašidzės rezidencijoje vyko konsultacijos, gatvėse prasidėjo masiškas nekontroliuojamas šaudymas, gauta pranešimų, kad į Batumį važiuoja didelis Gruzijos specialiosios paskirties kontingentas", - sakė RF saugumo tarybos spaudos tarnybos atstovas agentūrai "Interfax".

"Esant šiai kritiškai situacijai Adžarijos lyderis A.Abašidzė , pasikonsultavęs su autonomijos vadovybės nariais ir siekdamas išvengti kraujo liejimo, per kurį galėjo būti daug aukų, nusprendė išvykti iš Gruzijos", - sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, A.Abašidzė išskrido į Maskvą Rusijos specialiuoju reisu drauge su Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi Igoriu Ivanovu ir po to atsistatydino visa Adžarijos vyriausybė.

"Visa Adžarijos vyriausybė atsistatydino. Dabar sudaroma nauja vyriausybė ir formuojama visa valdžios struktūra", - pranešė buvęs Adžarijos ministras pirmininkas Rostomas Džaparidzė. Jis pažymėjo, kad po autonomijos lyderio atsistatydinimo šiuo metu Adžarijoje ramu.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, praėjusią naktį atvykęs į Batumį, sugrįš į Tbilisį po specialaus posėdžio autonomijos sostinėje, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

Batumyje, remiantis šia informacija, laikinai pasiliks ministras pirmininkas Zurabas Žvanija ir VRM vadovas Georgijus Baramidzė, kuris vadovaus specialiai komisijai jėgos ir teisėsaugos institucijoms Adžarijoje koordinuoti.

Z.Žvanija pareiškė žurnalistams, jog "dabar svarbiausia - įvesti tvarką ir užtikrinti normalų valstybės struktūrų darbą autonominėje respublikoje".

Jau ketvirtadienio rytą ėmė važinėti traukiniai Adžarijos teritorijoje ir į Batumį atvyko pirmasis per pastarąsias savaites ešelonas su nafta. Prie respublikos administracinės sienos atstatomi susprogdinti tiltai per Čolokio upę.

Dviejų savaičių atostogos Adžarijos mokymo įstaigose, kuris pirmadienį paskelbė A.Abašidzė, atšaukiamos, ir nuo gegužės 7 dienos vidurinės ir aukštosios mokyklos vėl dirbs, pareiškė Gruzijos švietimo ministras Aleksandras Lomaja.

Gruzijos generalinis prokuroras Irtaklijus Oruašvislis pareiškė ketvirtadienį žurnalistams, kad neliečiamumo garantijos, kurias suteikė A.Abašidzei prezidentas M.Saakašvilis, tebegalioja.

"Tai buvo tokia didelė Gruzijos liaudies pergalė, kad kai kurių Adžarijos asmenų baudžiamasis persekiojimas yra antraeilis dalykas", - sakė I.Okruašvilis.