Kaip sužinojo agentūra "Interfax" iš šaltinių A.Abašidzės aplinkoje, dabar Tbilisiui nenorėjęs paklusti autonomijos lyderis yra Maskvoje.

"Trečiadienio vakarą Aslanas Abašidzė drauge su Rusijos saugumo tarybos sekretoriumi Igoriu Ivanovu išskrido iš Batumio ir dabar yra Maskvoje", - sakė šaltinis, Pašnekovas nieko išsamiau nepranešė apie A.Abašidzės planus.

Agentūrai "Interfax" kol kas nepavyko gauti oficialaus šios informacijos patvirtinimo. Prieš išvykdamas iš regiono A.Abašidzė kelias valandas vedė derybas su I.Ivanovu, atskridusiu į Batumį.

Tuo metu šalia Adžarijos vadovo rezidencijos tebevyko opozicijos, reikalaujančios jo atsistatydinimo, mitingas. Tarp mitinguotojų buvo Gruzijos ministras pirmininkas Zurabas Žvanija ir kiti vyriausybės nariai. Derybose jie nedalyvavo.

Po kelių valandų Z.Žvanija pranešė susirinkusiesiems, kad A.Abašidzė išskrido iš Adžarijos į Maskvą drauge su I.Ivanovu, ir paskelbė, kad A.Abašidzė atsistatydino.

Išgirdę šią naujieną Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio, kuris įvedė Adžarijoje tiesioginį prezidento valdymą, šalininkai ėmė triumfuodami džiūgauti, tačiau Z.Žvanija paragino juos laikytis rimties ir padaryti viską, kad per savaitę būtų atiduoti ginklai.

Tuo tarpu pats A.Abašidzė nepranešė apie savo atsistatydinimą. Batumyje ir Tbilisyje džiaugiantis dėl A.Abašidzės atsistatydinimo buvo surengti fejerverkai.

Eisime į Abchaziją

M.Saakašvilis ketvirtadienio rytą su šalies parlamento pirmininke Nino Burdžanadze atvyko į Batumį ir padėkojo jį sutikusiems šalininkams už paramą nušalinant A.Abašidzę, kuris siekė faktinės regiono nepriklausomybės. Pastarosiomis dienomis Adžarija buvo atsidūrusi prie kruvinų konfliktų slenksčio.

Gruzijos lyderis, kuris buvo išrinktas šių metų sausį, po lapkritį įvykusios taikios "revoliucijos", taip pat pasveikino Adžarijos ir visos Gruzijos gyventojus su pergale, patvirtino, jog A.Abašidzė "pabėgo iš Adžarijos" ir pažadėjo, kad Gruzija bus vieninga.

"Esu įsitikinęs, kad labai greitai mes su jumis eisime į Abchaziją ir visiškai susijungsime (su ja)", - ketvirtadienį anksti rytą sakė jis pro A.Abašidzės kabineto langą Adžarijos Aukščiausiosios Tarybos pastate kreipdamasis į kelis tūkstančius autonomijos gyventojų, susirinkusių aikštėje.

Interviu "Reuters" M.Saakašvilis pavadino A.Abašidzę "tokiu minisadamu huseinu". "Bet žmonės išėjo į gatves ir sunaikino jį. Tai ir yra demokratijos jėga", - sakė Gruzijos prezidentas.

M.Saakašvilis taip pat padėkojo Rusijai už dalyvavimą sureguliuojant krizę Adžarijoje. "Aš manau, jog prezidentas Putinas suvaidino labai konstruktyvų vaidmenį, ir tai buvo taip pat jo nuopelnas, kad pavyko išvengti kraujo liejimo bei komplikacijų", - sakė žurnalistams Gruzijos lyderis.

M.Saakašvilis kreipėsi į savo atstovus Batumyje, ragindamas saugoti visus strateginius objektus ir palaikyti tvarką ir rimtį mieste.

Savo ruožtu Z.Žvanija, kalbėdamas per Adžarijos televiziją ketvirtadienio naktį, pareiškė, kad valdžia bus "griežta plėšikautojams, jeigu jie mėgins plėšti Aslano Abašidzės turtą, priklausantį Adžarijos liaudžiai".

Pasak premjero, Adžarijoje jau sudarytas štabas, kuris kontroliuos visų autonominės respublikos jėgos ir teisėsaugos struktūrų veiksmus.

Z.Žvanija taip pat pažadėjo, kad Gruzijos valdžia "nepersekios žmonių, anksčiau buvusių Aslano Abašidzės aplinkoje".

Prieš pasitraukiant A.Abašidzei Batumyje kelias dienas vyko M.Saakašvilio šalininkų protesto akcijos, kurių dalyviai reikalavo nušalinti A.Abašidzę, ignoravusį raginimus atsistatydinti ir iškart po centrinės valdžios pasikeitimo paskelbusį regione nepaprastąją padėtį.