Rusija ir NATO sutarė bendradarbiauti vadinamosios Europos priešraketinės gynybos sistemos klausimais per viršūnių susitikimą Lisabonoje 2010 metų lapkritį. NATO tvirtina, kad turėtų būti sukurtos dvi nepriklausomos priešraketinės gynybos sistemos, kurios keistųsi strategine informacija, tuo tarpu Rusija norėtų bendros sistemos.

"Pagrindinis klausimas - ar tai bus jungtinis Europos priešraketinės gynybos tinklas, ar NATO priešraketinės gynybos skydas Europoje. Pirmuoju atveju Rusija jame dalyvautų, o antruoju atveju tai atskira schema, kur dominuoja JAV interesai", - sakė D. Rogozinas.

"Trečioji ir ketvirtoji JAV Europai pasiūlyto priešraketinės gynybos skydo fazės kelia tiesioginį pavojų Rusijai", - pridūrė Rusijos atstovas NATO.

Minėtieji etapai numato priešraketinio skydo elementų dislokaciją Rumunijoje ir Lenkijoje.

"Europos priešraketinės gynybos tinklo perspektyvos neturėtų kelti grėsmių nei vienai Europos šaliai ir neturėtų statyti sienų tarp Rusijos ir Vakarų", - mano D. Rogozinas.

Neseniai Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas paskyrė D. Rogoziną vyriausiuoju priešraketinės gynybos derybininku su NATO.