Jis taip pat pranešė, jog laukia atvykstant į Batumį Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus Igorio Ivanovo, su kuriuo "apsvarstys, kaip išbristi iš krizinės padėties".

"Reikia sulaukti šito susitikimo, tačiau nepriimtina, kai griebiamasi prievartos", - pabrėžė Adžarijos lyderis.

Kiek anksčiau Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis paskelbė, kad Adžarijoje įvedamas tiesioginis prezidentinis valdymas. Jis taip pat pažadėjo garantuoti A.Abašidzės ir jo aplinkos saugumą, jei Adžarijos lyderis atsistatydins savo noru.

"Kaip jau esu sakęs, mes neketiname keisti autonominės respublikos statuso, bet pereinamuoju laikotarpiu įvedu joje tiesioginį prezidentinį valdymą. Bus paskirta laikinoji taryba, valdysianti Adžariją, kol artimiausiu metu autonominėje respublikoje bus surengti vietos valdymo organų rinkimai", - sakė M.Saakašvilis, per Gruzijos televiziją kreipdamasis į žmones.

"Esu pasirengęs garantuoti visišką Abašidzės ir jo artimųjų saugumą Gruzijoje ir suteikti jiems galimybę, jei jie taip nuspręs, palikti Gruzijos teritoriją ir išvykti į bet kurią kitą šalį, jei jie savo noru, be jokių ekscesų atsistatydins", - sakė prezidentas.

M.Saakašvilis taip pat pažadėjo suteikti neliečiamumo garantijas Adžarijos vidaus reikalų ir saugumo ministrams Džemalui Gogitidzei ir Soso Gogitidzei bei jų pavaduotojams. Prezidentas pareiškė, kad Adžarijoje pradedami sudėti ginklai.

M.Saakašvilis taip pat informavo, kad trečiadienį dukart telefonu kalbėjosi su Maskva ir Vašingtonu. Jis pabrėžė, jog "visas pasaulis apstulbęs, kad nepraliejus kraujo Gruzijoje įvyko dvi revoliucijos".

Gruzijos centrinė valdžia kontroliuoja Adžarijos autonominę respubliką ir tikisi, jog maištingasis jos lyderis Aslanas Abašidzė netrukus išvyks į Rusiją, pareiškė valstybės ministras Georgijus Chaindrava.

Prezidentas M,Saakašvilis iškėlė A.Abašidzei ultimatumą, reikalaudamas atsižvelgti į nesiliaujančias jo priešininkų protesto akcijas Batumyje ir paklusti centrinei valdžiai. Trečiadienį Gruzijos lyderis padėtį aptarė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

"Saakašvilis ir Putinas kalbėjosi apie tai, kad Abašidzė turi išvažiuoti į Rusiją. Kitų detalių Saakašvilis man nepranešė. Gruzijos centrinė valdžia visiškai kontroliuoja visą Adžarijos regioną. Abašidzė praktiškai nebeturi ginkluotų žmonių", - telefonu agentūrai "Reuters" iš Batumio sakė Gruzijos valstybės ministras.

Įtampa Adžarijoje per dieną nesumažėjo.

Gruzijos gynybos ministras Gela Bežuašvilis pareiškė, jog gauta informacijos apie Adžarijoje užminuotas teritorijas, tarp jų ir Batumio naftos terminalo.

Tuo tarpu Adžarijos vadovo atstovė spaudai Tamara Gudava interviu vietos televizijai pranešė, kad prie autonomijos sienos telkiama Gruzijos gynybos ministerijos kariuomenė ir sunkioji technika.

Gruzijos ministras pirmininkas Zurabas Žvanija po derybų su Adžarijos vidaus reikalų ministru Džemalu Gogitidze teigė, kad Adžarija priklauso Gruzijos konstitucinei erdvei ir derybas vadino sėkmingomis.

Z.Žvanija atvyko į Adžariją, kai D.Gogitidzė atsisakė susitikti su juo ir vesti derybas neutralioje teritorijoje.

D.Gogitidzė savo ruožtu pareiškė žurnalistams, kad A.Abašidzės atsistatydinimas "priklauso tik nuo jo sprendimo".

Anksčiau Gruzijos žiniasklaida praneša, kad A.Abašidzės ginkluotos formuotės atsitraukė nuo administracinės sienos prie Čolokio upės. Netoli tilto stovi tik vienas šarvuotasis transporteris ir keli kareiviai su automatais. Toks sprendimas buvo priimtas abiejų šalių susitarimu. Jos atsitraukė per 500 metrų viena nuo kitos.

Pasak Gruzijos VRM ministro Georgijaus Baramidzės, "jei Adžarijos vadovybė pasirinks kruviną kelią, į tai mes atsakysime atitinkamu planu".

Derybas su Adžarijos vadovybe ketina vesti ir Gruzijos generalinis prokuroras Iraklijus Okruašvilis, vykstantis į Batumį.

Trečiadienį Batumyje mitinge kalbėjęs Gruzijos valstybės ministras pareiškė, kad Rusijos valdžia gali suteikti politinį prieglobstį Adžarijos vadovui, tačiau informuotas šaltinis Rusijos URM teigė, kad M.Saakašvilio ir V.Putino pokalbiuose šis klausimas nebuvo keliamas.

Trečiadienį Batumyje vykusiame mitinge dalyvavo tūkstančiai Adžarijos lyderio priešininkų, į jo rezidenciją vedančias gatves blokavo krovininiai automobiliais ir autobusai.

Daugiau kaip 5000 žmonių susirinko į Adžarijos valdžios priešininkų mitingą ir Kobuletyje.

Pasak A.Abašidzės atstovo spaudai, respublikos vadovas nesiūlė opozicijai pradėti derybas, bet "veda jas su Rusijos valdžios atstovais, taip pat JAV ir kitų šalių ambasadoriais".

Į Maskvą gegužės 6 dieną oficialaus vizito išvyks Gruzijos užsienio reikalų ministrė Salomė Zurabišvili. Numatyti jos susitikimai su Rusijos URM vadovu Sergejumi Lavrovu, Saugumo tarybos sekretoriumi I.Ivanovu, Valstybės Dūmos atstovais.

Su Adžarija susiję įvykiai kelia didelį Turkijos nerimą. Jos URM išplatintame oficialiame pareiškime reiškiama viltis, kad šalys elgsis išmintingai ir atsargiai, stengsis išvengti nepageidaujamos atomazgos.

Susirūpinimą išsakė ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas, kuris nurodė, kad krizei užsitęsus gali sutrikti Azerbaidžano naftos produktų transportavimas per Batumio uostą.

Lietuvos garbės konsulė Gruzijoje Irena Džikija Lietuvos radijui pranešė, kad įtampa Adžarijoje slūgsta. Tūkstančiai mitinguotojų jau skanduoja pergalės šūkius. Milicija paklūsta Gruzijos centrinei valdžiai.

Nepatvirtintais duomenimis, Gruzijos valdžiai nepaklūstančios Adžarijos vadovas Aslanas Abašidzė ketina pabėgti į Maskvą. Gruzijos generalinis prokuroras Iraklijus Okruašvilis pareiškė žurnalistams, jog A.Abašidzė "dar turi pasirinkimą tarp Ševardnadzės ir Čaušesku likimo".

Tačiau generalinis prokuroras pridūrė, kad Adžarijos vadovui gali būti iškelta baudžiamoji byla.