Pentagonas davė laivams nurodymą bazuotis arčiau Libijos krantų. Šiuo metu Persijos įlankoje rajone dislokuoti du amerikiečių lėktuvnešiai, o Viduržemio jūroje patruliuoja grupė laivų.

„Rengiame įvairius veiksmų planus. Galime pasakyti, kad pergrupuojame karines pajėgas regione, kad būtume pasirengę imtis veiksmų, kai tik bus priimtas sprendimas“, – pabrėžė pareigūnas.

Kitas galimas sprendimas – paskelbti oro erdvę virš Libijos uždara zona Libijos karinės aviacijos lėktuvams. Būtų numušami lėktuvai ir sraigtasparniai, pakilę M. Gaddafi įsakymu. Anksčiau tokios priemonės taikytos Irake ir Bosnijoje.

Praėjusios savaitės pabaigoje JAV prezidento atstovas spaudai Jay’us Carney’is žurnalistams pranešė, kad Baltieji Rūmai svarsto visus veiksmų variantus, kad įtikintų Libijos vyriausybę „liautis žudyti savus piliečius“. Toks pat atsakymas nuskambėjo ir į klausimą, ar jis atmeta variantą siųsti į Libiją amerikiečių karių kontingentą.

Prie Viduržemio jūros dislokuoti JAV kariniai daliniai pajėgūs įvykdyti specialią karinę operaciją Libijoje, rašo laikraštis „Kommersant“.

Britanijos premjeras žada siųsti britų karius išlaisvinti Libijos

Pirmadienį Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pagrasino Libijos lyderiui Muammarui Gaddafi (Muamarui Kadafiui), kad imsis karinių veiksmų ir paskelbs virš Libijos neskraidymo zoną, informuoja dailymail.co.uk.

Britų premjeras netgi pasiūlė nusiųsti į Libiją britų karius, kurie atliktų taikdarių funkciją ir sustabdytų kovotojų už demokratiją žudymą.

Nacionalinės saugumo tarybos susitikime jis nurodė karinių pajėgų vadovams parengti neskraidymo zonos planą. Jei M. Gaddafis nukreiptų prieš sukilėlius oro pajėgas, galėtų įsikišti Britanijos karališkųjų oro pajėgų lėktuvai.

Griežtas D. Camerono pareiškimas nuskambėjo tą pačią dieną, kai laikraščiuose rašyta, jog Britanijoje JK karinės pajėgos treniruoja Libijos karius, o M. Gaddafi sūnus pakartojo, kad šalies valdantieji kausis iki paskutinės kulkos.

Pentagonas jau pradėjo siųsti karinius laivus, kad būtų galima suformuoti neskraidymo zoną, o pasaulio lyderiai įvedė diplomatinių ir finansinių sankcijų.

O buvęs Britanijos premjeras Tony’is Blairas smerkiamas už 2004 m. dykumoje sudarytą nesąžiningą sandorį su M. Gaddafi.

Tikimasi, kad D. Camerono pareiškimas paskatins M. Gaddafi atsistatydinimą.

Diktatorius neteko valdžios didelėje šalies dalyje, bet tebekontroliuoja sostinę Tripolį, kurioje gyvena trečdalis Libijos gyventojų.

Tiesa, pirmadienį M. Gaddafi, duodamas interviu žurnalistams, neparodė, kad ketintų atsistatydinti ir pareiškė, kad jo tautiečiai jį myli ir yra pasirengę už jį mirti. Paklaustas, kodėl šalyje tiek daug protestuojančiųjų, jis apkaltino Osamą bin Ladeną ir „Al Qaedą“.

Vašingtone M. Gaddafi pastabos sukėlė juoką, na o britų premjeras D. Cameronas pareiškė norintis, kad Britanija būtų priešakyje, sprendžiant Pietų Afrikos krizę.