Penktadienį, skubiai sušauktame posėdyje, už Europos Sąjungos pasiūlytą rezoliuciją balsavo 47 tarybos nariai.

Ši rezoliucija yra rekomendacinio pobūdžio. Galutinis sprendimas gali būti priimtas JT Generalinėje Asamblėjoje antradienį.

Pagal procedūrinius reikalavimus, norint išmesti Libiją iš tarybos, už tokį sprendimą turi balsuoti du trečdaliai JT narių. Jeigu taip įvyks, pirmą kartą per visą JT Žmogaus teisių tarybos istoriją iš jos bus pašalinta šalis.

Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos sudarė rezoliucijos projektą, kuriame sakoma, kad išpuoliai prieš civilius gyventojus gali būti prilyginami nusikaltimams žmoniškumui. Dokumente taip pat raginama paskelbti ginklų pardavimo Libijai embargą ir įšaldyti M.Kadhafi bei jo režimo narių sąskaitas užsienyje.

Tačiau prognozuojama, kad per Saugumo Tarybos posėdį vyks intensyvios derybos, nes kai kurios šalys išsakė abejonių dėl dalies siūlomų poveikio priemonių.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas nurodė, kad Libijoje per pastarąją neramumų bangą žuvo jau daugiau nei tūkstantis žmonių. Libijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas anksčiau sakė, kad jo šalyje tikriausiai žuvo keli tūkstančiai gyventojų.

Penktadienį Ban Ki-Moonas informavo Saugumo Tarybą, kuriai priklauso 15 šalių, apie pranešimus, jog Libijos pajėgos ligoninėse žudo sužeistus opozicijos šalininkus, taip pat vykdomos egzekucijos kariams, atsisakiusiems šaudyti į civilius gyventojus.

"Žmonės negali palikti savo namų, bijodami, kad bus nušauti vyriausybės pajėgų arba sukarintų grupuočių, - sakė jis. - Saugumo Tarybai laikas apsvarstyti konkrečius veiksmus."

"Ateinančios valandos ir dienos bus lemiamos libiams ir jų šaliai, taip pat atneš vienodai svarbių padarinių platesniam regionui, - pridūrė JT vadovas. - Esant šioms aplinkybėms, sugaištas laikas reiškia daugiau prarastų gyvybių."

Libijos ambasadorius prie JT ir buvęs užsienio reikalų ministras Abdurrahmanas Mohammedas Shalghamas, kuris vaikystėje buvo M.Gaddafi draugas, tačiau dabar atsiribojo nuo jo režimo, taip pat prašė Saugumo Tarybos imtis veiksmų, siekiant nutraukti Tripolio režimo "žiaurumus".

Jis priminė, kaip nacių lyderis Adolfas Hitleris nepaisė Vokietijos žmonių aukų, kai įsakė pulti Sovietų Sąjungą, taip pat panašius raudonųjų khmerų tirono Pol Poto ir Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino veiksmus.

Dabar M.Kadhafi taip pat sako savo žmonėms: "arba aš jus valdysiu, arba išžudysiu ir sunaikinsiu", aiškino ambasadorius.

"Prašau Jungtinių Tautų, gelbėkite Libiją. Kad nebebūtų liejamas kraujas, nebūtų žudomi nekalti žmonės. Mes norime ryžtingos, greitos ir drąsios rezoliucijos", - kalbėjo jis JT Saugumo Taryboje.

Libijos ambasadoriaus pavaduotojas Ibrahimas Dabbashi sėdėjo už savo viršininko apsipylęs ašaromis, o po šios kalbos Ban Ki-Moonas ir keli Saugumo Tarybos pasiuntiniai vėliau priėjo prie A.Shalghamo ir jį apkabino.

Vėliau JT vadovas ir kiti ambasadoriai šią akimirką vadino istoriniu momentu, kuris iš esmės pakeitė Saugumo Tarybos veiksmus dėl Libijos.

Prancūzijos pasiuntinys Gerardas Araud sakė: "Manau, tai buvo labai įsimintina akimirka."

"Tai padarė labai rimtą poveikį", - pridūrė JAV delegacijos atstovas Markas Kornblau.

G.Araud sakė esantis įsitikinęs, kad rezoliucija dėl Libijos bus priimta šeštadienį.

Diplomatas pripažino, kad buvo užduota "klausimų" dėl kreipimosi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), kad jis ištirtų galimai Libijoje įvykdytus nusikaltimus žmoniškumui. Tačiau G.Araud pridūrė, kad Prancūzija atkakliai sieks, kad šis prašymas būtų įtrauktas į rezoliuciją.

Rezoliucijos projekte kalbama, kad "plataus masto ir sistemingos atakos prieš civilius gyventojus, šiuo metus vykstančios Libijoje, gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui".

Kinija ir Rusija būna tradiciškai nusistačiusios prieš sankcijas, kurias jos laiko kišimusi į valstybių vidaus reikalu, todėl tikėtina, kad šios šalys priešinsis kai kuriems planuojamos rezoliucijos punktams, sako diplomatai.

Tačiau Brazilijos, kuri vasarį pirmininkauja Saugumo Tarybai, ambasadorė Maria Luiza Ribeiro nurodė, kad visus Tarybos narius suvienijo jausmas, jog būtina skubiai nutraukti žudynes Libijoje.

Ji sakė, kad konkrečių rezultatų galima tikėtis šeštadienį.

"Pietų Afrikos Respublika padirbės su Tarybos nariais, siekiant užtikrinti, kad būtų padaryta viskas, siekiant priversti Libijos valdžią sustabdyti smurtą prieš Libijos žmones", - sakė PAR ambasadorius Baso Sangqu.

Diplomatai pasiūlė pašalinti Libiją iš Ženevoje įsikūrusios JT Žmogaus Teisių Tarybos (HRC), o šis klausimas ateinančią savaitę bus svarstomas JT būstinėje Niujorke. Pirmadienį dėl jo gali vykti JT Generalinės Asamblėjos balsavimas, o šis sprendimas įsigaliotų, jeigu už jį balsuotų du trečdaliai Asamblėjos narių.

Libijos diplomatai Jungtinėse Tautose palaiko šalies opoziciją

Nuolatinis Libijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Mohammedas Shalghamas penktadienį viešai paragino Muamarą Gaddafi "palikti libius ramybėje" ir pritarė tarptautinėms sankcijoms dabartinei Libijos valdžiai.

"Prašau Jungtinių Tautų, gelbėkite Libiją. Kad nebebūtų liejamas kraujas, nebūtų žudomi nekalti žmonės. Mes norime ryžtingos, greitos ir drąsios rezoliucijos", - kalbėjo jis JT Saugumo Taryboje.

Buvęs užsienio reikalų ministras M.Shalghamas tvirtino Jungtinėse Tautose esąs ne M.Gaddafi, o Libijos liaudies atstovas.

Panašiai kalbėjo ir jo pavaduotojas Ibrahimas Dabbashi. "Tūkstančiai žmonių gali žūti naktį Tripolyje, todėl aš raginu tarptautinę bendruomenę nedelsiant įsikišti ir pasiųsti pulkininkui M.Gaddafi signalą, kad jis privalo nutraukti žudynes", - sakė jis.