6,3 balo stiprumo žemės drebėjimas įvyko pietų metu, kai miesto gatvėse ir parduotuvėse, taip pat biuruose buvo pilna žmonių. 

Tai buvo jau antrasis šiam miestui smogęs žemės drebėjimas per penkis mėnesius.

"Gali būti, kad tai tamsiausia diena Naujajai Zelandijai... Šiuo metu, mano turimais duomenimis, aukų skaičius siekia 65 ir dar gali padidėti", - sakė Naujosios Zelandijos vyriausybės vadovas Johnas Key.

Kraistčerčo meras sakė, kad beveik 400 tūkst. gyventojų turintis miestas tapo panašus į karo zoną.


"Bus žuvusiųjų, bus daug sužeistųjų, bus daug sielvarto šiame mieste", - meras Bobas Parkeris telefonu sakė Australijos televizijai. 

Sraigtasparniai iš didžiulių talpų pylė vandenį ant vieno degančio daugiaaukščio biurų pastato. Kitame biurų pastate įstrigę gelbėtojai buvo iškėlinėjami kranu.

"Tai vyko aikštėje priešais katedrą - nugriuvo visas fasadas; iš ten bėgo žmonės. Viduje taip pat buvo žmonių", - pasakojo fototechnikos meistras Johnas Gurras, kuris per žemės drebėjimą buvo miesto centre.

Pareigūnai nurodė didžiosioms šalies ligoninėms pasiruošti priimti nukentėjusius per šią nelaimę. Pranešama, kad trūksta greitosios pagalbos automobilių.

"Viena moteris įsikibo į mane, kad nepargriūtų... Mus tiesiog išsprogdino. Pagrindinė Kolumbo gatvėje - tikra košė... Visur iš po žemės liejasi daugybė vandens", - pasakojo J.Gurras.

Gelbėtojai sunkiai brovėsi per griuvėsius, tarp jų vieno daugiaaukščio pastato, kurio perdangos nugriuvo viena ant kitos.

Kraistčerčas yra įsikūręs ant sąnašinių uolienų, smėlio ir žvyro, o per žemės drebėjimą pakilus vandens lygiui, gruntas pažliugo ir virta pelke, prarijusia ištisus gatvių ruožus ir automobilius.

Televizijos reportažuose matoma, jog kai kurie gatvių ruožai buvo apsemti drumzlino smėlio spalvos ežero, kurį sudarė į paviršių prasiskverbęs gruntinis vanduo.

Žemės drebėjimas įvyko 12 val. 51 min. vietos (1 val. 51 min. Lietuvos laiku), o jo židinys buvo tik keturių kilometrų gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Požeminių smūgių epicentras buvo už maždaug dešimties kilometrų į pietvakarius nuo Kraistčerčo. Šis miestas taip pat smarkiai nukentėjo nuo pernai rugsėjį įvykusio 7,1 balo žemės drebėjimo, tačiau tąsyk niekas nežuvo.

Ant Ramiojo vandenyno ir Indijos-Australijos tektoninių plokščių sandūros esančioje Naujojoje Zelandijoje kasmet įvyksta apie 14 tūkst. žemės drebėjimų, iš kurių apie 20 paprastai būna stipresni nei penkių balų.

Nuniokotuose pastatuose įstrigo apie 200 žmonių

Naujosios Zelandijos antrojo didžiausio miesto Kraistčerčo meras antradienį informavo, jog apie 200 žmonių galėjo likti įstrigę smarkaus žemės drebėjimo apgriautuose pastatuose.

Naujosios Zelandijos radijas citavo merą Bobą Parkerį, kuris sakė, jog po griuvėsiais galėjo likti įkalinti 150-200 žmonių.

Šios šalies premjeras Johnas Key anksčiau paskelbė, jog per 6,3 balo žemės drebėjimą, smogusį po vidurdienio beveik 400 tūkst. gyventojų turinčiam miestui, žuvo mažiausiai 65 žmonės, tačiau aukų skaičius veikiausiai didės.