Vyriausybė pareiškė užuojautą žuvusiųjų giminaičiams ir artimiesiems.

Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas sušaukė pirmadienį neeilinį vyriausybės posėdį, kuriame vidaus ir socialinių reikalų ministrai pateiks pranešimus dėl įvykio.

Užuojautą žuvusiųjų giminaičiams ir artimiesiems taip pat pareiškė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ir parlamento pirmininkė Ene Ergma.

Valdžia iš pradžių buvo nurodžiusi, kad visi dešimt žuvusiųjų yra vaikai. Bet pirmadienį pareigūnai patikslino, kad aštuoni iš žuvusiųjų yra vaikai nuo 7 iki 16 metų, o dar du - suaugusieji, kurių amžius nuo 20 iki 21 metų.

Kaip pranešė Vakarų apygardos gelbėjimo darbų centras, per gaisrą vaikų namuose žuvo dešimt vaikų, kitus pavyko evakuoti. Dalis nukentėjusiųjų nuvežti į ligoninę, kiti - į vietos socialinius namus. Pastate gaisro metu buvo 37 vaikai ir 9 suaugusieji. Medinis vaikų namų pastatas iš dalies sunaikintas.

Vaikų namų tinklalapio duomenimis, iš viso čia buvo 43 auklėtiniai, iš kurių 29 našlaičiai arba palikti tėvų be priežiūros. Čia iš viso buvo 23 berniukai ir 20 mergaičių. Dar trys jaunuoliai ir mergina buvo vaikų namuose laikinai prižiūrimi visą parą.

Visi vaikai turi sunkių ir labai sunkių fizinių negalių. 24 negalėjo vaikščioti ir važinėjo neįgaliųjų vežimėliais.

Vyriausybė suteiks paramą nukentėjusiems

Vyriausybė pirmadienį neeiliniame posėdyje nusprendė skirti lėšų vaikams iš nukentėjusių per gaisrą sekmadienį Hapsalu vaikų namų laikinai apgyvendinti, tai pat išlaidoms įstaigai atstatyti.

Vaikų namų pastatas buvo apdraustas 13 mln. kronų, jam atstatyti, pirminiais duomenimis, reikės milijono eurų, pranešė agentūrai BNS vyriausybės sekretorius spaudai. Vyriausybė pasirengusi padengti nukentėjusių per gaisrą vaikų namų atstatymo išlaidas. Socialių reikalų ministerija pranešė, kad ji padengs žuvusių vaikų laidojimo išlaidas.

Evakuoti per gaisrą vaikų namų auklėtiniai bus apgyvendinti Vidruko mokykloje ir Hapsalu sanatoriniame specializuotame internete.

Pagerbiant žuvusių vaikų atminimą Estijoje skambės bažnyčių varpai. Pirmadienį 19 val. Hapsalu katedroje vyks pamaldos už žuvusiuosius, kurias celebruos arkivyskupas Andresas Poderis.