Sukilėliai atakavo amerikiečių jūrų pėstininkus 11 val. 30 min. (10 val. 30 min. Lietuvos laiku) Džolano rajone, kur pasipriešinimas JAV vadovaujamai okupacijai yra ypač stiprus. Kovos truko kelias valandas.

"Vienas koalicijos karys mirė nuo sužeidimų ir dar aštuoni kariškiai buvo sužeisti"- sakė JAV vadovaujamos koalicijos operacijų vado pavaduotojas, brigados generolas Markas Kimmittas (Markas Kimitas).

Pasak jo, šiaurės vakariniame miesto rajone esančioje mečetėje pasislėpę sukilėliai apšaudė jūrų pėstininkus iš granatsvaidžių.

Kiek anksčiau aukšto rango JAV armijos pareigūnas pulkininkas Johnas Colemanas (Džonas Koulmanas) žurnalistams panešė, kad per susirėmimą nukauti mažiausiai aštuoni priešo kovotojai.

JAV pajėgos atakavo mečetę ir sugriovė jos minaretą, pranešė televizija CNN. Dar šeši jūrų pėstininkai buvo sužeisti šrapnelio, nurodė televizija, tačiau šis pranešimas oficialiai nepatvirtintas.

"Deja, opozicinės pajėgos ... nusprendė užimti mečetę, - sakė J.Colemanas. - Religinis centras virto sukilėlių bastionu".

Faludžoje matėsi į dangų kylantys juodi dūmai. Mieste kiek sumažėjus įtampai šią savaitę turėjo prasidėti bendras jūrų pėstininkų ir irakiečių saugumo pajėgų patruliavimas.

Koalicijos aukšto rango karo pareigūnai kiek anksčiau perspėjo sukilėlius, kad sutartas laikas, per kurį jie turi atiduoti sunkiuosius ginklus, eina į pabaigą, ir pagrasino atnaujinti puolimą.

Tuo tarpu netoli Pietų Irako Divanijos miesto anksti pirmadienį į pasalą patekę ispanų kariai paleido atsakomąją ugnį ir nukovė penkis irakiečių partizanus; ispanų kariškiai per išpuolį nenukentėjo, pranešė Ispanijos gynybos ministerija.

Pasak ministerijos atstovo spaudai, ispanų kariai į pasalą pateko maždaug už dviejų kilometrų į vakarus nuo Divanijos. Per susirėmimą buvo nukauti penki irakiečiai, dar septyni užpuolikai buvo suimti. Du iš sulaikytųjų buvo sužeisti per susišaudymą.

Ispanijos pajėgų pulkininkas leitenantas Jose Luisas Puigas (Chosė Luisas Puigas) interviu radijui "Cadena Ser" sakė, kad po susirėmimo su įtariamais radikalių šiitų lyderio Moqtados Sadro (Moktados Sadro) kovotojais ispanų kariai aptiko amunicijos slėptuvę, kurioje rasta automatų AK-47 ir granatų.

Tame pačiame sektoriuje sekmadienį į pasalą pateko trys ispanų pajėgų šarvuočiai. Per susišaudymą buvo nukauti mažiausiai du irakiečių partizanai.

Šie incidentai įvyko naujajai Ispanijos socialistų vyriausybei rengiantis įgyvendinti prieš rinkimus duotą pažadą išvesti iš Irako visus 1 432 ispanų karius.

Ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras) apie sprendimą kaip įmanoma greičiau išvesti iš Irako karius pranešė balandžio 18-ąją, kitą dieną po to, kai buvo prisaikdintas naujuoju vyriausybės vadovu.