Karalienė Rania didžiausių genčių – Jordanijos režimo pamato – yra kaltinama korupcija.

„Mes reikalaujame karalių grąžinti į iždą žemę ir ūkius, padovanotus Yassinų šeimai (kalbama apie karalienės tėvų šeimą). Žemė priklauso Jordanijos žmonėms“, – pareiškė 36 genčių lyderiai bendrame pareiškime.

Tokiu poelgiu jie sulaužė tabu, galiojantį šitoje dykumos karalystėje, – nekritikuoti karališkosios šeimos. Už tokią kritiką baudžiama 3 metais įkalinimo.

Karališkieji rūmai į kaltinimus kol kas nereagavo.

„Įvykiai Tunise ir Egipte suteikė jordaniečiams drąsos viešai pasakyti tai, apie ką jie iki šiol tik šnabždėdavosi“, – agentūrai AFP sakė politikos analitikas, nenorėjęs skelbti pavardės.

„Arabų žmonės buvo įpratę bijoti savo autoritarinių režimų. Tačiau reikalai pasikeitė – dabar arabų lyderiai bijo savo žmonių“, – pridūrė jis.

Vienas didelės genties narys pasakojo, kad Jordanijos valdžia „keletą dienų darė spaudimą kai kurioms gentims ir liepė joms apgalvoti, ką sako užsienio spaudai.“

„Mes vis dar esame lojalūs Hašemitų valdžiai, bet manome, kad karalius Abdullah turėtų sustabdyti savo žmonos ir jos šeimos piktnaudžiavimą. Antraip sostas gali atsidurti pavojuje“, – sakė pašnekovas, irgi nepanoręs viešinti savo pavardės.

Genčių lyderiai taip pat atkreipė dėmesį, kad Jordanija kenčia nuo „valdžios krizės“ ir kad auga korumpuotų verslininkų įtaka vykdomosios valdžios aplinkoje, veikianti politinius sprendimus ir ignoruojanti viešąjį interesą.

Visuomenės nepasitenkinimas Jordanijoje buvo išaugęs į keletą protestų, įkvėptų sukilimų, kurie nuvertė Tuniso prezidentą Zine`ą El Abidineą` Ben Ali ir grasina Egipto prezidento Hosni Mubarako režimui.