Viename iš ekstremistų propagandinių tinklalapių paskelbtas D. Umarovo vaizdo kreipimasis, kuriame jis pareiškė, jog jis pats asmeniškai įsakė įvykdyti sprogdinimą, ir kad teroristinis išpuolis yra kerštas už Rusijos nusikaltimus Kaukaze.

Tame pačiame vaizdo įraše, kuris datuojamas sausio 24 d., D. Umarovas pagrasino, kad toliau vykdys išpuolius Rusijos teritorijoje. Tai antras D. Umarovo kreipimasis, paskelbtas per pastarąsias dvi savaites. Vasario mėn. pradžioje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame D. Umarovas pažadėjo Rusijai „metus ašarų“.

Ankstesniame vaizdo įraše tiesiogiai nebuvo kalbama apie jo bendražygių atsakomybę už išpuolį Domodedovo oro uoste. Tačiau kovotojų lyderis tuomet pareiškė, kad išsiuntė į Maskvą vykdyti teroristinio išpuolio kovotoją, kurio pavardė Seifullach. Žiniasklaidoje buvo spėjama, kad galbūt būtent šis kovotojas ir susisprogdino oro uoste.

Sprogimas Domodedovo nugriaudėjo 2011 m. sausio 24 d., tarptautinių skrydžių zonoje. Iš viso žuvo 36 žmonės, apie 180 buvo sužeisti. Tyrėjų duomenimis, sprogdinimą įvykdė 20-metis išeivis iš Šiaurės Kaukazo, kuris buvo apsisvaiginęs narkotikais ir psichotropiniais preparatais.

Anksčiau Doku Umarovas ne kartą prisiėmė atsakomybę už didelius teroristinius išpuolius, įvykdytus Rusijos teritorijoje. 2010 m. pavasarį jis pareiškė, kad organizavo dvigubą teroristinį išpuolį Maskvos metro.

Atsakas šovinistiniam V.Putino režimui

Naujausias D.Umarovo vaizdo įrašas veikiausiai buvo nufilmuotas sausio 24 dieną, kai buvo įvykdytas išpuolis prie Maskvos esančiame Domodedovo oro uoste. Sukilėlių lyderis, vilkėjęs kovinę aprangą, kalbėjo ramiai ir lėtai.

"Speciali operacija Maskvoje šiandien... buvo įvykdyta mano įsakymu", - pareiškė kovotojas, vadinantis save Kaukazo emyru.

"Šios specialiosios operacijos tęsis..., kad šovinistiniam (Rusijos premjero Vladimiro) Putino režimui Maskvoje būtų parodyta ..., jog mes galime vykdyti tokias operacijas kur norime ir kada norime", - pabrėžė jis, rodydamas pirštu į vaizdo kamerą.

Išpuolis Domodedovo oro uoste buvo būdingas Šiaurės Kaukazo kovotojams, tačiau pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše D.Umarovas pirmąkart prisiėmė už jį atsakomybę.

Rusijos saugumo pareigūnai pranešė, kad oro uoste susisprogdino vienoje iš Šiaurės Kaukazo respublikų gyvenęs 20 metų vaikinas, kuris išpuolio metu veikiausiai buvo apsvaigęs nuo narkotikų.

"Kad Rusija paliktų Kaukazą"

Pasak D.Umarovo, "specialioji operacija" Domodedove yra atsakas į musulmonų teisių suvaržymus ir žudymus ne tik Kaukaze, bet ir visame islamo pasaulyje.

"Po specialiosios operacijos, kuri buvo įvykdyta šiandien, sausio 24 dieną, Maskvoje, girdime, kaip visokiais būdais visi politikuotojai, visi dvasininkai kaltina žmones, kurie slapta tai rėmė, terorizmu ir daugeliu kitų nežmoniškų, barbariškų nuodėmių", - sako D.Umarovas vaizdo įraše, pridurdamas, kad tie patys žmonės niekaip nereaguoja, kai dešimtimis žūsta musulmonai Pakistane, Afganistane, Irake, Alžyre ir kitose šalyse.

"Ir tos specialiosios operacijos, kurios rengiamos Rusijos teritorijoje, jos bus ir toliau rengiamos, te padeda Aukščiausiasis. Dėl to nėra abejonių, nes tarp mūsų bus šimtai brolių, kurie bus pasirengę paaukoti save, kad būtų įvykdytas Alacho žodis, kad būtų atkeršyta Alacho priešams", - teigia D.Umarovas.

Tai, jog sprogimai įvyksta "nereguliariai", pasak kovotojų lyderio, tik įrodo, "kad mes galime bet kuriuo laiku rengti operacijas ten, kur norime ir kada norime", taip pat "gilesnes ir agresyvesnes".

"Bet aš norėčiau, kad nebūtų liejama tiek daug kraujo, kad nebūtų tokių didžiulių aukų - aš norėčiau, kad Rusija apsigalvotų, kad Rusija paliktų Kaukazą", - priduria D.Umarovas.

"Kaukazo emyrato" vadovo kreipimosi vaizdo įrašas pasirodė praėjus dviem savaitėms po išpuolio Domodedove. Iki to laiko daugelis ekspertų stebėjosi, kad niekas taip ilgai neprisiėmė atsakomybės už šią ataką.