Jį reikėtų maitinti aukšto kaloringumo vaikų maistu, tačiau, pasak auklės Svetlanos, jis brangiai kainuoja. Todėl dabar Anatolijus yra arti mirties slenksčio.

Vaikų namų darbuotojai yra smarkiai apkrauti, todėl jie dažnai negali vaikams su negalia skirti visos reikiamos pagalbos maitinant. Sunkiais atvejais galbūt netgi reikėtų maitinti per vamzdelį, rašo „The Sunday Times“ žurnalistai Danielis Foggo ir Martinas Foley.

„Aš mačiau, kaip Toreze maitina vaikus. Jiems prireikia 30 sekundžių vien tik tam, kad vaikų į burną sukištų kažkokį šlykštų mišinį. Ta košė virsta lauk per burną, o jie eina prie kito vaiko“, – pasakoja Tereza Filmon, amerikiečių labdaros organizacijos, padedančios ukrainiečių vaikų namams, vadovė.

Šių globos namų direktorius Aleksandras Vasiakinas neigia, kad vaikai badauja: „Jie serga, dėl sveikatos būklės organizmas neteisingai virškina. Mes stengiamės pritraukti „Nestle“ ir kitas amerikiečių įmones, kad jos mus paremtų produktais, kurie lengviau virškinami“.

Savo nuožiūra slaugė Joanne Valansola ir dietologė Christina Haglund, apsilankiusios Torezo vaikų namuose, taip pat mano, jog vaikai kenčia dėl neprivalgymo. Anot J. Valansolos, vaikų pilvai išsipūtę, tačiau rankos ir kojos liesos. T. Filmon laiko šiuos vaikų namus baisiausiais, kokius yra mačiusi Ukrainoje.

„Neseniai Ukraina iš naujo pareiškė norą stoti į Europos Sąjungą, kuri kviečią ją pademonstruoti savo pasirengimą narystei žmogaus teisių įtvirtinimo keliu. Įspūdžiai iš gyvenimo Torezo vaikų namuose verčia abejoti, kad Ukraina yra tikrai įsipareigojusi šiam tikslui“ – rašo straipsnio autoriai.

Iš viso Ukrainoje yra 55 globos namai neįgaliems vaikams. Neprivalgymas nėra vienintelė problema. Trys anksčiau ten buvę mokiniai pasakojo, kad buvo susidūrę su kitų panašių įstaigų darbuotojų priekabiavimu. 20-metis Maksimas Meleckis teigia, kad vaikų namuose, pietrytinėje Ukrainoje, kur jį pervedė 15 metų amžiaus, darbuotojai apiplėšinėjo vaikus, o mušimas buvo įprastas reiškinys.

Ne visi vaikai neįgaliųjų globos namuose yra rimtai sergantys. Kai kuriuos ten nuveža, nors jiems tik astma, vilko gomurys arba didelis kūno šlakuotumas. T. Fillmon papasakojo, kad visi likusieji vaikų namai, kuriuos ji aplankė, „yra gražiai įrengti geraširdžių žmonių“.

Tačiau skandalai, susiję su kai kuriomis neįgaliųjų globai skirtomis įstaigomis, tapo pretekstu vyriausybinėms teisėsaugos agentūroms imtis tyrimų, kurių tikslas – išgyvendinti korupciją šioje sistemoje.