Naujos knygos "Atakos planas" (Plan of Attack) autorius B.Woodwardas interviu CBS laidai "60 Minutes" sakė, kad G.W.Bushas apie savo sprendimą pradėti karą 2003 metų sausį pirmiesiems pasakė patarėjai nacionalinio saugumo klausimais Condoleezzai Rice (Kondolizai Rais), viceprezidentui Dickui Cheney (Dikui Čeiniui) ir gynybos sekretoriui Donaldui Rumsfeldui (Donaldui Ramsfeldui).

"Jis pasakė Condi Rice. Pasakė Rumsfeldui. Jis žinojo, kad Cheney to norėjo. Ir tada jie suvokė, kad nepasakė Colinui Powellui", - teigė B.Woodwardas, kuris taip pat tvirtino, kad valstybės sekretorius nepritarė karui.

Tačiau prieš išsikviesdamas C.Powellą į Ovalinį kabinetą G.W.Bushas leido D.Cheney ir D.Rumsfeldui informuoti Saudo Arabijos ambasadorių princą Bandarą bin Sultaną. Jie netgi parodė jam itin slaptą žemėlapį, kuriame buvo pažymėtas karo planas, sakė B.Woodwardas.

"Jie detaliai išdėstė Bandarui karo planą", - tvirtino jis minėtos laidos reporteriui Mike'ui Wallace'ui (Maikui Volasui).

B.bin Sultanas paklausęs D.Cheney ir D.Rumsfeldo: "Tad Saddamas šį kartą bus nušalintas, taškas?" D.Cheney atsakęs: "Prince Bandarai, kai tik pradėsime, Saddamas bus prigriebtas".

Vėliau G.W.Bushas esą patvirtinęs B.bin Sultanui tai, ką jam pranešė D.Rumsfeldas ir D.Cheney ir sakęs: "Jų žinia yra mano žinia".

C.Rice paneigė, kad C.Powellas apie G.W.Busho sprendimą pradėti karą sužinojo vėliau už Saudo Arabijos ambasadorių ir CBS laidai "Face the Nation" sekmadienį sakė, jog valstybės sekretorius buvo iškviestas į Baltuosius rūmus, kur jam buvo išdėstyta G.W.Busho nuomonė, kad diplomatinės priemonės yra neveiksmingos.

"Tiesiog negaliu leisti, kad toks įspūdis išliktų. Valstybės sekretorius žinojo apie visus pokalbius su prezidentu, apie visas jam (pateiktas) notas", - sakė ji.

Tačiau B.Woodwardas, kuris išgarsėjo dar 8-ojo dešimtmečio pradžioje, savo žurnalistiniu tyrimu išprovokavęs "Votergeito" skandalą, dėl kurio buvo priverstas atsistatydinti prezidentas Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas), atskleidė G.W.Busho ir jo valstybės sekretoriaus susitikimo detales.

"Powellas sako jam kažkaip šaltokai: "Ar suvokiate pasekmes?" Nes jis kelis mėnesius spaudė prezidentą dėl visko. (Tada) Powellas tiesiai sako: "Žinote, jums teks valdyti šią vietą?" O prezidentas sako: "Aš tai suprantu", - pasakoja žurnalistas.

Galiausiai C.Powellas sutikęs paremti prezidento sprendimą pradėti karą. "O tada prezidentas pasakė: "Laikas jums užsivilkti karinę uniformą", - tvirtino B.Woodwardas.

Jo knyga, kuri pasirodė po Baltiesiems rūmams nepalankių buvusio iždo sekretoriaus Paulo O'Neillo (Polo O'Nilo) ir buvusio kovos su terorizmu vadovo Richardo Clarke'o (Ričardo Klarko) komentarų, paremta 75 žmonių, tarp jų paties G.W.Busho, interviu.

Kaip P.O'Neillas ir R.Clarke'as, B.Woodwardas savo knygoje teigia, kad G.W.Bushas iš anksto domėjosi galimybėmis kariauti su Iraku. Jis mini, kad prezidentas 2001 metų lapkritį nurodė D.Rumsfeldui parengti naują karo Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) nušalinti planą.

G.W.Bushas oficialiai paskelbė karą Irakui 2003 metų kovo 19 dieną.