Nuo Sidnėjaus iki Singapūro ir Pchenjano Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių buvo sutinkami kurtinamais petardų sprogimais ir muzikiniais pasirodymais, o šeimos rinkosi švęsti kartu.

Pekine, Šanchajuje ir kituose Kinijos miestuose bei miesteliuose vidurnaktį dangų nušvietė fejerverkų ugnys, o milijonai džiūgaujančių žmonių sveikino vieni kitus su Naujaisiais metais. Fejerverkų šaudymas ir petardų sprogimai nesiliovė kelias valandas.

Tikima, kad tradiciniai naujametiniai fejerverkai padeda nuvyti piktąsias dvasias, tačiau kasmet 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje dėl pirotechnikos incidentų susižaloja arba žūsta šimtai žmonių. Pekine ugniagesiai Naujųjų metų išvakarėse paskelbė aukščiausio lygio parengtį.
"Leidžiame fejerverkus, kad nuvytume "nianą" - piktą kinų legendų žvėrį. Tada jis neateis ir jūsų netrikdys... Tai tradicija", - sakė Kinijos sostinės gyventojas Wang Kuangas, kartu su daugybe kitų žmonių atėjęs į šventyklos mugę Ditano parke.

Ketvirtadienį šiaurės rytiniame Šenjango mieste vieną penkių žvaigždučių viešbutį nuniokojo didelis gaisras, kurį, pasak policijos, sukėlė pirotechnikos užtaisai, pranešė naujienų agentūra "Xinhua". Tačiau nurodoma, kad per šį incidentą niekas nenukentėjo.

Didžiąją Kinijos dalį užklojęs sniegas ir žvarbūs orai neaptemdė šventinės dvasios. Manoma, kad apie 700 mln. žmonių išvyko į savo namus prieš šventinį savaitgalį, o šis kasmetinis keleivių antplūdis nuolat perkrauna šalies viešojo susisiekimo sistemą.

Naujieji metai, kurie bus švenčiami ir ateinančią savaitę, daugeliui iš maždaug 230 mln. migrantų darbininkų yra vienintelė galimybė aplankyti savo tėvus, sutuoktinius arba vaikus.

Šeimos paprastai susirenka, puotauja ir linksminasi kelias dienas, o vaikams ir jaunuoliams dovanojama pinigų, sudėtų į raudonus vokus (hong bao). Žmonės taip pat lanko šventyklas, degina smilkalus ir meldžia sveikatos bei turtų.

Visuomenėje didėjant susirūpinimui dėl kylančių maisto ir būstų kainų, Kinijos premjeras Wen Jiabao šią savaitę paskelbtame naujametiniame kreipimesi pažadėjo, kad šalies lyderiai stengsis mažinti infliaciją ir tramdys spekuliacijas nekilnojamuoju turtu.

Tuo tarpu internetas Kinijoje tapo patogia priemone skatinti Naujametinę pirkimo karštinę - internetinėse parduotuvėse siūlomos nuolaidos įvairiausioms prekėms - nuo alkoholio ir maisto iki kelionių.

Žmonės taip pat perka daug namuose laikomų dekoratyvinių kiškių, tačiau žmogaus teisių aktyvistai baiminasi, jog daugelis šių mielų gyvūnų gali nukentėti nuo netinkamos priežiūros, kai šeimininkams praeis pirmasis susižavėjimas.

Ketvirtąją poziciją kinų zodiake užimantis kiškis, arba triušis, siejamas su mėnuliu ir yra laikomas laimės bei sėkmės simboliu.
Daugelis Taivano gyventojų savo sėkmę mėgina loterijoje. Kaip tikimasi jos didysis prizas, kuris bus paskelbtas penktadienį, sieks milijardą Taivano dolerių (86,8 mln. litų). Ši milžiniška suma susikaupė, kai didysis prizas nebuvo laimėtas aštuonis kartus iš eilės.

JAV prezidentas Barackas Obama ir valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) paskelbė sveikinimus sutinkantiems Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių. JAV diplomatijos vadovė pažadėjo, kad Vašingtonas "kurs konstruktyvius santykius" su Azijos ir Ramiojo vandenyno regionu.
Sidnėjuje organizatoriai planuoja sekmadienio vakarą surengti įspūdingą paradą, kurio pasižiūrėti, kaip tikimasi, susirinks apie 100 tūkst. žmonių. Tuo tarpu Darlingo įlankoje vyks drakonų atvaizdais papuoštų daugiaviečių pirogų lenktynės.

Prognozuojama, kad Pietų Korėjoje į šią savaitę keliones leisis daugiau nei 31 mln. žmonių (62 proc. gyventojų). Šalies keliuose susidarė automobilių spūstys, taip pat buvo išparduoti lėktuvų bilietai.
Šeimos, kurių dalis narių liko atskirti Šiaurės Korėjoje, susitiks prie sienos į kasmetinius renginius, siekdamos atkreipti dėmesį į savo sielvartą dėl savo atskirties.

Šiaurės Korėjoje tradicinius Naujuosius metus pagal mėnulio kalendorių vėl buvo leista švęsti tik nuo 1989 metų. Šios šalies lyderis Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) dalyvavo naujametiniame koncerte, simbolizuojančiame komunistinės valstybės armijos ir liaudies "nepalaužiamą didvyrišką dvasią", ketvirtadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida.

Kinijoje daugelis verslininkų, tarp jų biržos maklerių, tikisi, kad gailiaširdis kiškis šiemet atneš ramybę ir sėkmę po Tigro metų, kuriuos aptemdė daug šalį ištikusių stichinių nelaimių, tokių kaip žemės drebėjimai ir žemės nuošliaužos.

Tačiau viename Kinijos interneto portaluose išplatintame animaciniame filmuke kiškiukai buvo vaizduojami toli gražu ne taikūs.

Filmukas, kuriame vaizduojamas kiškių sukilimas prieš žiaurius valdovus tigrus, beveik neabejotinai simbolizuojančius komunistinės Kinijos lyderius, sulaukė milžiniško pasisekimo, kol galiausiai buvo uždraustas interneto cenzorių.

Tuo tarpu Malaizijoje šventinę nuotaiką aptemdė staigūs potvyniai: buvo užlieti kai kurie svarbūs keliai, o Džohoro valstijoje ir kaimyniniame Singapūre buvo sustabdytas traukinių eismas.

"Kokių mano minčių tikitės apie Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių šventimą?" - naujienų agentūra "Bernama" citavo verslininką Lim Jun Deną (Lim Džun Deną) iš Malaizijos miesto Segamato, kuriam potvynis sugadino elektronikos prekių už maždaug 100 tūkst. JAV dolerių (250 tūkst. litų).