Daugelio analitikų nuomone, pinigai bus skirti socialinėms išlaidoms, kad sustiprintų ministro pirmininko Vladimiro Putino ar prezidento Dmitrijaus Medvedevo šansus, atsižvelgiant į tai, kuris dalyvaus 2012 m. pavasarį prezidento rinkimuose. Na, o rudenį V. Putino vadovaujama partija „Vieningoji Rusija“ dalyvaus prezidento rinkimuose.

„Esant tokio lygio naftos kainoms, galima padidinti išlaidas. Turint omenyje, kad šiais metais vyks rinkimai, sakyčiau, tikimybė labai didelė, – teigė kompanijos „VTB Capital“ ekonomistas Aleksejus Moisejevas.

Didesnės naftos kainos turės įtakos ir Rusijos akcijų biržai. Ketvirtą metų ketvirtį kapitalo cirkuliavimas Rusijoje buvo neigiamas, tačiau nuolat kylant rublio vertei, galima daryti išvadą, kad kapitalo nuotėkis baigėsi, įsitikinę ekonomistai. Daugelio analitikų nuomone, rublio vertė stipriai susijusi su naftos kainomis.

D. Medvedevas aiškiai pasakė, kad ilgalaikėje perspektyvoje Rusijos priklausomybę nuo pajamų iš naftos eksporto jis mato kaip silpninantį faktorių, tempiantį šalį atgal, į ekonomiką, kuri priklausoma nuo išteklių.

Tačiau poreikis išleisti tą pelną politiniam stabilumui užtikrinti reiškia, kad mažai liko infrastruktūrai ar kitoms investicijoms.

Su 20 proc. BVP Rusijos investicijos yra vienos žemiausio lygio tarp didžiųjų pasaulio šalių. Nepanašu, kad Rusija ketintų imtis priemonių, nepaisant to, kokios būtų naftos kainos.

Vietoje to, nuo vasaros pabaigos Rusijoje padaugėjo turtėjančių vartotojų ir ėmė staigiai didėti importas, tad spėjama, jog tendencijai išliekant, Rusijos prekybos balansas gali tapti neigiamu, nors turint omenyje dabartines naftos kainas, tai atrodo vargiai tikėtina.