"Šiandien Izraelis nukovė terorizmo įkvėpėją, kurio rankos suteptos krauju, - Reuters naujienų agentūrai pareiškė užsienio ministerijos atstovas spaudai Jonathanas Peledas (Džonatanas Peledas). - Tol, kol palestiniečių savivaldos vyriausybė nepajudins piršto, kad pradėtų kovoti su terorizmu, Izraeliui teks tai daryti pačiam".

Pasak šaltinių Izraelyje, šalies vadovybė iš anksto neinformavo Vašingtono apie rengiamą Rantissio likvidaciją. Izraelio policijos atstovas taip pat pranešė, jog šalies teisėsaugos institucijos neketina sustiprinti kovinę parengtį dėl galimos teroristinių išpuolių bangos po "Hamas" grupuotės vado žūties.

Tuo tarpu palestiniečių savivaldos ministras pirmininkas Ahmedas Qurie (Ahmedas Kuri) pareiškė, jog mirtimi baigęsis pasikėsinimas prieš Rantissį buvo surengtas ne be JAV žinios ir padrąsinimo.

"Palestiniečių ministrų kabinetas yra įsitikinęs, jog Izraelio teroristinis išpuolis surengtas sulaukus tiesioginio Amerikos padrąsinimo, nes jos administracija visiškai palaiko Izraelio vyriausybę", - sakė premjeras.

Izraelio operaciją, per kurią buvo nukautas Rantissis, pasmerkė ir Didžioji Britanija, pavadindama ją neteisėta ir nekonstruktyvia.

"D. Britanijos vyriausybė dar kartą aiškiai pareiškia, kad taip vadinami "tiksliniai pasikėsinimai" yra neteisėti, nepateisinami ir nekonstruktyvūs", - sakoma užsienoio reikalų ministerijos vadovo Jacko Straw (Džeko Stro) pareiškime.

Abdel-Aziz al-Rantissis, perėmęs Izraelio surengto pasikėsinimo metu žuvusio savo pirmtako ir "Hamas" sukarintos palestiniečių grupuotės vadovo šeicho Ahmedo Yassino pareigas, jis tapo pagrindiniu Izraelio taikinių.

Rantissis, kuris laikomas vienu iš "Hamas" įkūrėjų, liko gyvas po žydų pasikėsinimo praėjusių metų birželyje. Tada buvo sunkiai sužeistas ir jo paauglys sūnus.

Pasak šaltinių Izraelio saugumo tarnybose, per pastarasias dvi savaites keturi radijo bangomis valdomi lėktuvai nuolat budėjo danguje virš Gazos ruožo, ieškodami Rantissio, o jį aptikę šeštadienį, iš kart sunaikino.

Penkiasdešimt šešerių Rantissis, turėjęs vaikų gydytojo diplomą, ilgą laiką tvirtino esąs tik politikas, neturintis ryšių su kariniu "Hamas" sparnu. Tačiau Izraelis nesutiko su tokia jo savęs pateikimo versija ir apkaltino tapus pagrindiniu teroristinių palestiniečių išpuolių įkvėpėju bei organizatoriumi.

Vykdydamas "Hamas" atstovo spaudai pareigas, Rantissis nevengė pažadų keršyti už Izraelio nužudytus grupuotės narius, kuriuos paprastai išsakydavo ramiu ir lygiu balsu iš savo kuklių namų Gazoje.

"Mes kovosime su jais iki Palestinos išvadavimo, visos Palestinos", - pareiškė Rantisis tūkstančiams "Hamas" šalininkų po šeicho A. Yassino mirties.

Pasišventęs musulmonas ir šešių vaikų tėvas garsėjo ir tuo, jog nutraukdavo savo interviu, jei ateidavo laikas pasimelsti. Tačiau jo vakarietiško kirpimo kostiumai ir beveik visiškai švari anglų kalba darė Rantissį patraukliu žiniasklaidai. Jam nekildavo problemų gauti laiko CNN ar BBC eteryje.

Rantissio bekompromisė politika pelnė jaunosios palestiniečių kartos palankumą, kuri, nepaisant nuolatinių Izraelio reidų Vakarų krante ir Gazos ruože, tampa vis radikalesnė.

Nors Rantissis gimė pakrantės mieste Aškelone, kuris šiuo metu yra Izraelio miestas, dar vaikystėje su šeima persikėlė į Gazos ruožą. Jo tėvai priklausė tiems tūkstančiams arabų, kurie buvo išvaryti iš savo namų per karą, po kurio 1948 m. ir gimė žydų valstybė.

Rantisis užaugo Chan Junio pabėgėlių stovykloje, o gydytojo diplomą gavo Egipte. Grižęs į Gazą, jis padėjo įsteigti "Hamas", kurios pagrindinis tikslas - sunaikinti Izraelį ir pakeisti jį islamo valstybe.

Dėl dalyvavimo Intifadoje, palestiniečių sukilime, kuris prasidėjo 1987 m., tais pačiais, kuriais gimė ir "Hamas", Izraelis ne kartą jį buvo nuteisęs kalėti.

Rantissis buvo ir tarp 415 su "Hamas" ir džihadu susijusių asmenų, ištremtų į Pietų Libaną 1992 m. Čia jis iškilo kaip deportuotojų atstovas spaudai, kuris nemažai prisidėjo, kad tarptautinės bendrijos spaudžiamas Izraelis leistų jiems grįžti namo.

Už pasisakymus prieš taiką su Izraeliu Rantissiui teko kalėti ir palestiniečių savivaldos kalėjimuose.