Šeštadienio vakare Kairo gydytojai kreipėsi su prašymu į šalies piliečius duoti kraujo sužeistiesiems padėti, jie šimtais vežami į Egipto sostinės gydymo įstaigas.

Kaire savanoriai susibūrė į grupes, siekdami duoti atkirtį plėšikautojams. Jie apsiginklavę peiliais ir armatūros atraižomis, kai kurie - šaunamaisiais ginklais. Pasak BBC korespondento, policijos sostinės gatvėse beveik nematyti, daugelis miestų grimzta į visišką anarchiją. Komendanto valandos nesilaikoma.

Armija saugo tik svarbiausius objektus. Pranešama apie susišaudymus prie vyriausybinių pastatų.

Virš protestų apimtos Egipto sostinės kurtindami skraidė kariniai orlaiviai

Egipto oro pajėgų naikintuvai sekmadienį kurtindami skraidė žemai virš Kairo, o daugiau armijos sunkvežimių atvažiavo prie sostinės centrinės Tahriro (Išsivadavimo) aikštės, kur protestuotojai reikalauja, kad atsistatydintų prezidentas Hosni Mubarakas ir jo režimas.

Šis naujausias jėgos demonstravimas gali būti susijęs su pastangomis įtikinti protestuotojus grįžti namo prieš įsigaliojant komendanto valandai.

Kaip pranešė valstybinė televizija, H.Mubarakas kiek anksčiau sekmadienį apsilankė karinių operacijų centre, kur susitiko su naujuoju viceprezidentu Omaru Suleimanu, taip pat postą paliekančiu gynybos ministru Mohammedu Husseinu Tantawi ir administracijos vadovu Sami Ananu.

Tūkstančiai žmonių sekmadienį susirinko Tahriro aikštėje, kuri tapo pagrindine vieta, kur demonstrantai lieja savo pyktį dėl skurdo, suvaržymų ir korupcijos daugiausiai gyventojų turinčioje arabų šalyje.

"Žmonės nori Mubarako nuvertimo", - skandavo jie.

"Hosni Mubarakai, Omarai Suleimanai, abu esate Amerikos agentai", - šaukė protestuotojai, turėdami omenyje H.Mubarako sprendimą pirmąkart per 30 savo vadovavimo metų paskirti viceprezidentą, kuriuo tapo žvalgybos vadovas O.Suleimanas.

H.Mubarakas pats užėmė viceprezidento postą prieš tapdamas šalies vadovu, todėl tikėtina, kad pastarasis žingsnis būti pasiruošimas perduoti valdžią.

Daugelis apžvalgininkų mano, jog O.Suleimano paskyrimas reiškia galą H.Mubarako sūnaus Gamalo ambicijoms perimti šalies vairą, nors tokia galimybė seniai buvo prognozuojama.

"Mubarakai, Mubarakai, lėktuvas jau laukia tavęs", - skandavo demonstrantai.

Šie protestai yra rimčiausias iššūkis jau 30 metų trunkančiam autoritariškam H.Mubarako valdymui. Prezidentas, bandydamas numalšinti neramumus, penktadienį sakė, kad atleidžia savo ministrų kabinetą, ir pasiuntė armiją į gatves atkurti tvarkos, tačiau protestai ir plėšikavimų banga nenuslūgo.

Iš kalėjimų pabėgo tūkstančiai kalinių

Tūkstančiai kalinių pabėgo iš Vadi Natruno kalėjimo, esančio į šiaurę nuo Kairo, sekmadienį pranešė vienas saugumo pareigūnas. Kaliniai naktį įveikė apsaugininkus ir išsiveržė iš kalėjimo. Pranešama, kad padedant artimiesiems, šturmavusiems kalėjimą, iš jo pabėgo ir 34 opozicinės Musulmonų brolijos nariai, tarp jų septyni šio islamistų judėjimo lyderiai.

Į pietryčius nuo Kairo iš kalinimo vietų pabėgo apie 700 nuteistųjų, praneša televizijos kanalas "Al Arabiya".

Bėgliai pasklido aplinkiniuose miestuose ir kaimuose, o visą šalį apėmę protestai prieš vyriausybę peraugo į plėšikavimą.

Įvairiais duomenimis, per pabėgimą nužudytas generolas, vadovavęs pataisos įstaigai. Dar vieną aukšto rango kariškį kaliniai pagrobė įkaitu.

Neoficialiais duomenimis, į laisvę galėjo ištrūkti ne 700, o 5 tūkst. nuteistųjų. Neatmetama galimybė, kad tarp jų buvo ir ekstremistinių bei teroristinių organizacijų narių, su kuriais aktyviai kovojo prezidento Hosnio Mubarako vyriausybė.

Tuo pačiu metu keliuose miestuose buvo pamėginta užimti policijos nuovadas ir perimti ginklus. Pavyzdžiui, Beni Sueifo mieste nuovados šturmas buvo atremtas, o per jį žuvo 12 maištininkų.

Iš kalėjimo taip pat ištrūko aštuoni radikaliojo Palestinos judėjimo "Hamas" nariai. Dviem iš jų jau pavyko nusigauti iki Gazos ruožo: jie perėjo sieną vienu iš požeminių tunelių, kuriais naudojasi kontrabandininkai. Kiti šeši palestiniečiai taip pat keliavo Gazos ruožo link.

Iš Egipto evakuojami užsienio piliečiai

Vis daugiau valstybių evakuoja savo piliečius iš Egipto. Jungtinių Valstijų ambasada Egipte prašo savo piliečių palikti šalį "kaip įmanoma greičiau". Agentūra "Reuters" cituoja JAV valdžios pareiškimą, kur teigiama, kad pirmadienį į Egiptą atskris lėktuvai JAV piliečiams evakuoti į Europą.

Taip pat NBC pastebi, kad Turkijos valdžia išsiuntė lėktuvus į Egiptą, skirtus evakuoti šalies piliečiams.

Papildomus skrydžius, skirtus išvežti iš Egipto savo piliečius, tarp jų ir diplomatų šeimų narius, surengė Saudo Arabija, Libanas, JAE ir Jordanija. Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija paskelbė apie ketinimą artimiausiu metu nusiųsti į Egiptą lėktuvą tėvynainiams evakuoti. Serbija ketina specialiu skrydžiu išgabenti savo piliečius iš Egipto pirmadienį, sausio 31 dieną.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį patarė šalies gyventojams susilaikyti nuo kelionių į didžiausius Egipto miestus, įskaitant Kairą, Aleksandriją ir Luksorą. Kurortinei zonai perspėjimas kol kas netaikomas. Lietuvos užsienio reikalų ministerija sausio 29 d. taip pat patarė laikinai susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą, Suecą, Aleksandriją ir kitus didesniuosius Egipto miestus.

Šeštadienį į Kairo oro uostą ėmė plūsti užsienio turistai ir egiptiečiai.  Nutarusiems palikti šalį užsieniečiams ir Egipto gyventojams teko užsibūti Kairo oro uoste dėl masiškai atšaukiamų ir atidedamų skrydžių. Tarptautiniame Kairo oro uoste yra įstrigę keli tūkstančiai norinčių palikti Egiptą žmonių - tiek keleiviai, kurių skrydžiai buvo perkelti, tiek ir žmonės, nutarę skubiai palikti šalį ir iš anksto neįsigiję bilietų.

Žuvo Azerbaidžano ambasados darbuotojas

Azerbaidžano ambasados Egipte darbuotojas žuvo per masinius neramumus šioje šalyje. Apie tai pranešė Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos atstovas Elhanas Poluhovas.

Jis taip pat paaiškino, kad pablogėjus situacijai Egipte Azerbaidžanas nusprendė evakuoti savo piliečius iš šios šalies. Azerbaidžano prezidento nurodymu į Kairą skrenda specialus lėktuvas, kuris pargabens į gimtinę Azerbaidžano piliečius, taip pat žuvusiojo diplomato palaikus.

Šiuo metu Egipte gyvena ir mokosi apie 70 Azerbaidžano piliečių.

Neveikia internetas

Egipte, po penktadienį sostinę ir kitus miestus apėmusių protesto prieš vyriausybę demonstracijų, kariškiai uždarė kelius turistams, norintiems pamatyti piramides.

Tankai ir šarvuočiai užtvėrė vietovę Gizos plynaukštėje, kurioje paprastai būna daugybė turistų.

Neleidžiami žmonės ir į Kairo muziejų bei kitas turistų lankomas vietas. Be to pratęsta komendanto valanda, kuri galios nuo 16 val. iki 8 val.

Egipte vis dar neveikia internetas, kuris buvo užblokuotas penktadienį; kiek anksčiau buvo užblokuotas "Twitter" tinklalapis ir socialinis tinklas "Facebook", kurie buvo pagrindinė protestuojančiųjų ryšio priemonė. Užblokuotas buvo ir mobilusis ryšys, bet šeštadienį jo operatoriai vėl dirba.

Lenta.ru pranešė, kad Rusijos įmonės - „Lukoil“ ir „Novatek“ evakuoja iš Egipto savo darbuotojus.

Televizijos “Al Jazeera” bloge rašoma, kad į kurortinį miestą Šarm el Šeichą, esantį Sinajaus pusiasalyje saugumui užtikrinti įvesti armijos padaliniai, rašo lenta.ru. Šiuo metu Egipte yra apie 30 000 rusų turistų. Tačiau kol kas kurorte ramu, žmonės tik skuba įsigyti maisto produktų ir vandens.

Tebetvyro nežinia

Egipto sostinėje sekmadienio rytą tebesmilko keli padegti pastatai, o tūkstančiai protestuotojų tebebuvo įsikūrę miesto pagrindinėje aikštėje, nepaisydami pratęstos komendanto valandos.

Kairą apėmė chaosas. Kariai nesikišo, o kai kurie net palaikė demonstrantus.

Naktį iš gatvių atsitraukus daliai policijos pajėgų, gyventojai, kurių dauguma buvo ginkluoti lazdomis, savo rajonų gatvėse ir sankryžose įrengė improvizuotus patikros postus ir barikadas, siekdami apsaugoti savo namus. Paryčiai mieste buvo baugiai ramu, o šarvuotoji technika budėjo prie pagrindinių vyriausybinių pastatų Kairo centre.

Tankai ir šarvuočiai 18 mln. gyventojų turinčiame mieste saugo svarbiausius vyriausybinius pastatus, pagrindinius turizmo centrus ir archeologinius objektus.

Sustiprinta apsauga skirta Egipto muziejui, kuriame saugomi neįkainojami senovės lobiai, taip pat ministrų kabineto pastatą.

Kariai nesiėmė jokių veiksmų prieš protestuotojus, nors šie ignoravo jau antrą naktį galiojusios komendanto valandos.

"Tai visų žmonių revoliucija", - skelbė juodais dažais užrašytas šūkis ant vieno armijos tanko, budinčio Tahriro aikštėje.

"Mubarakai, pasiimk savo sūnų ir išvažiuok", - pridūrė užrašo autoriai, siųsdami žinią prezidentui ir jo sūnui, galimam šalies vadovo įpėdiniui.

Viduržemio jūros uostamiestyje Aleksandrijoje 43 metų mokytojas Rafaatas Mubaraksa sakė, kad žvalgybos vadovo ir ilgamečio prezidento patikėtinio Omaro Suleimano paskyrimas viceprezidentu protestuotojų netenkina.

"Visa tai nesąmonė. Jie mūsų nebekvailins. Norime gyvatės galvos, - pridūrė jis. - Jis paskirtas Mubarako, todėl yra tik dar vienas šio klano narys. Mes kalbame ne apie vieną medžio šaknį, o apie šaknis."

Penktadienį kilus įnirtingoms riaušėms ir masinėms demonstracijoms, M.Mubarakas paleido vyriausybę ir pažadėjo imtis reformų. Tačiau demonstrantai šeštadienį vėl protestavo, reikalaudami visiško režimo pasikeitimo.

JAV ragina Egiptą surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sekmadienį nebekartojo savo ankstesnių pareiškimų, kad Egipto prezidento H.Mubarako vyriausybė yra stabili, tačiau vėl pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos norėtų matyti Egiptą žengiantį į demokratiją.

"Amerikos žinia buvo nuosekli - norime matyti laisvus ir sąžiningus rinkimus, taip pat tikimės, jog tai bus viena iš dabartinių įvykių išdavų", - H.Clinton sakė duodama interviu televizijos NBC laidai "Meet the Press".

"Mes remiame tvarkingą perėjimą ir pokyčius, kurie bus atsakymas į legitimius Egipto žmonių susirūpinimus, dėl kurių kilo protestai", - sakė ji CBS.

"Nemanau, kad kas nors nori matyti nestabilumą, chaosą, didėjantį smurtą, - pridūrė ji. - Mes norime tvarkingo perėjimo prie demokratinės vyriausybės, ekonomikos reformų".

H.Clinton sakė, kad JAV viliasi "tikros demokratijos" Egipte ir pažymėjo, kad paragino H.Mubaraką tęsti "nacionalinį dialogą", kuris gali vesti jos link.

"Mes raginame Mubarako vyriausybę, kuri tebėra valdžioje, mes raginame armiją, kuri yra labai gerbiama institucija Egipte, padaryti tai, kas reikalinga, kad būtų palengvintas toks tvarkingas perėjimas".

Kalbėdamasi su televizija ABC, H.Clinton taip pat nesistengė spausti veiksmingiausio sverto JAV santykiuose su H.Mubaraku: "Šiuo metu nevyksta jokia diskusija apie paramos nutraukimą".

Tačiau ji pridūrė: "Mes visada stebime ir peržiūrime savo pagalbą."

Jungtinės Valstijos kasmet skiria Egiptui pagalbos už beveik 2 mlrd. dolerių, o jos didžiausia dalis atitenka šios šalies ginkluotosioms pajėgoms.

Tuo tarpu opozicijos Egipto opozicijos lyderis disidentas Mohamedas ElBaradei pareiškė, kad  Jungtinės Valstijos "diena iš dienosnetenka pasitikėjimo" Egipte, ragindamos stiprinti demokratiją šioje šalyje,tačiau toliau palaikydamos prezidentą H.Mubaraką.

"Jūs diena iš dienos netenkate pasitikėjimo. Viena vertus, jūs kalbateapie demokratiją, įstatymo valdžią ir žmogaus teises, o, antra vertus, visdar remiate diktatorių, kuris toliau engia žmones", - iš Kairo JAV kanaluiCBS sakė M.ElBaradei.