Apie tūkstantis demonstrantų sulaikyta, agentūrą "France-Presse" cituoja lenta.ru.

Egipto kariuomenė naktį pradėjo kontroliuoti pagrindinius objektus Kaire ir Aleksandrijoje. Armijos padaliniai saugo Didžiosios Britanijos ir JAV ambasadas bei kitus "jautriausius objektus", skelbia "Itar-Tass". Armija taip pat pakviesta ginti Nacionalinį muziejų.

Gaisras, kilęs penktadienį per riaušes Kaire, Tahriro aikštės rajone, artėjo prie visame pasaulyje žinomo Nacionalinio muziejaus, praneša naujienų agentūra "RIA Novosti".

Muziejuje yra tūkstančiai unikalių eksponatų, tarp jų - faraono Tutanchamono kapavietės lobiai.

Rajone taip pat nugriaudėjo sprogimas.

Kaip sužinota iš medikų, penktadienį per susirėmimus su saugumo pajėgomis nukentėjo apie 410 manifestantų.

Anksčiau buvo paskelbta komendanto valanda nuo 18 val. iki 7 val. vietos laiku Aleksandrijoje, Kaire ir Suece.

Įsaką dėl komendanto valandos įvedimo pasirašė Egipto prezidentas Hosni Mubarakas.

H.Mubarakas paragino Egipto ginkluotąsias pajėgas bendradarbiauti su policija, kad per komendanto valandą būtų užtikrinama tvarka.

Mėgino užimti Egipto užsienio reikalų ministeriją

Demonstrantai Kaire mėgino užimti Egipto užsienio reikalų ministeriją.
Taip pat buvo puolami kiti pastatai: televizijos kompanijos pastatas, viešbutis miesto centre, valdančiosios Nacionalinės demokratinės partijos būstinė.

Kaire užfiksuoti padegimai. Gaisrų niekas negesina.

Vyriausybės pajėgos penktadienį prarado Egipto sostinės centro kontrolę, nežiūrint į tai, kad į mieste sutelkti kariškiai ir šarvuočiai. Policininkų miesto centrinėje dalyje nėra.

Prei televizijos pastato, kur matyti stovintis vienas tankas, žmonės kalbina kareivius, ragina juos dėtis prie protestuojančiųjų.
"Armija ir liaudis - kartu!" - skandavo jie prie pastato, kuriame dar yra ir Informacijos ministerijos būstinė; netoliese - Užsienio reikalų ministerijos pastatas.

18.30 val. duomenimis, Egipto policijos pareigūnai pereina į prezidento atsistatydinimo reikalaujančių protestuotojų pusę, pranešė arabų televizijos kanalas "Al Jazeera".

Tuo tarpu tie pareigūnai, kurie lieka vyriausybės pusėje, imasi žiaurių veiksmų protestuotojams išvaikyti - naudoja ašarines dujas, vandens patrankas ir šaudo iš guminių kulkų.

Kaire pasirodė kariškių šarvuočiai

Egipto kariuomenės daliniai, lig šiol buvę dislokuoti užmiestyje, penktadienį įvesti į Kairo centrą, rodyta tiesioginiame eteryje per televizijos kanalą "Al Jazeera".

Žmonės džiugiai sutiko karius, nes tikėjosi, kad šie apgins žmones nuo policininkų, kurie visą dieną stengiasi išvaikyti demonstrantus.
Panašiai jau buvo Tunise, kur kariškiai stojo į demonstracijų dalyvių pusę ir padėjo nuversti autoritarinį režimą.

Egipte kol kas neaišku, ką palaikys kariškiai. Šioje šalyje armija yra labai svarbi visuomeninė institucija, atliekanti svarbų nepriklausomą vaidmenį vidaus politikoje.

Kaire nuo 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku įsigalioja komendanto valanda, kuri truks iki 7 val. ryto.

Demonstracijos plito

Ispanijos naujienų agentūra EFE, remdamasi šaltiniais Egipto saugumo tarnyboje pranešė, kad visi trys žuvę - civiliai. Jie žuvo netoli Tahriro aikštės, prie Egipto muziejaus, kur yra vienas didžiausių riaušių židinių. Preliminariais duomenimis, manifestantai mirė nuo guminių kulkų padarytų žaizdų.

Kaire dirbantys reporteriai nurodė, jog jau ketvirtą dieną iš eilės šalį krečiančios demonstracijos prasidėjo po tradicinių penktadieninių pamaldų ir greitai išplito visame mieste.

Keliuose Kairo rajonuose dešimtys tūkstančių protestuotojų išėjo į gatves skanduodami: "Žmonės nori nuversti šį režimą!"

Policija, leisdama ašarines dujas ir naudodama vandens patrankas, mėgino išvaikyti mažiausiai 2 tūkst. protestuotojų, susirinkusių prie mečetės sostinės centrinėje Gizos aikštėje, šalyje ketvirtą dieną iš eilės nesiliaujant demonstracijoms prieš vyriausybę.

Sulaikė disidentą ElBaradei ir žurnalistus

Egipto policija penktadienį neleido opozicijos aktyvistui Mohamedui ElBaradei palikti aikštės, kurioje vyko protestai prieš šalies prezidentą, praneša palydovinė televizija "al Jazeera".

Preliminariuose pranešimuose sakoma, jog disidentas buvo sulaikytas.

Penktadienį Egipto sostinėje buvo sulaikyti ir keturi prancūzų žurnalistai.

Kaip pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovai, šalies diplomatijos vadovė Michele Alliot-Marie davė nurodymą "susisiekti su Egipto valdžia ir pareikalauti tučtuojau paleisti" prancūzus.

Pasak diplomatinių šaltinių, sulaikyti tokių didelių leidinių kaip "Le Figaro", "Le Journal du Dimanche", "Paris-Match" korespondentai, taip pat naujienų agentūros SIPA fotoreporteris.

Protestas ir Aleksandrijoje

Egipto riaušių policija penktadienį šaudė guminėmis kulkomis ir leido ašarines dujas ir Viduržemio jūros uostamiestyje Aleksandrijoje.

Susirėmimai įsiplieskė, kai 4-5 tūkst. žmonių baigė tradicines penktadienines pamaldas vienoje mečetėje netoli miesto centre esančios Ramlo geležinkelio stoties.

Kai tik pasibaigė malda, žmonės atsistojo ir pradėjo skanduoti "Dievas visų didesnis" bei "Mes jo nenorime", turėdami omenyje jau 30 metų šaliai vadovaujantį prezidentą Hosni Mubaraką, prieš kurio režimą Egipte įnirtingai protestuojama nuo antradienio.

Policija paleido į minią ašarines dujas iš iššovė kelis perspėjamuosius šūvius guminėmis kulkomis, o kai kurie demonstrantai atsakė svaidydami į pareigūnus akmenis.

Demonstrantai kontroliuoja Sueco miestą, saugumo pajėgos traukiasi

Į šiaurę nuo Kairo esantis Egipto miestas Suecas penktadienį atsidūrė demonstrantų rankose. Minia kontroliuoja šio uostamiesčio gatves. Turimais duomenimis, saugumo pajėgos traukiasi iš Sueco.

Gaunami pirmieji pranešimai apie masines demonstracijas Luksore, Egipto pietuose, kur daug užsienio turistų.

Per Egipto televiziją skaitomi šalies jėgos struktūrų pareiškimai, kuriuose piliečiai raginami nepulti į paniką, laikytis rimties ir "netikėti žiniasklaidos skelbiamais melagingais pranešimais".

Dešimtys tūkstančių protestuotojų visoje šalyje reikalauja tučtuojau pakeisti režimą.

Sutriko interneto ryšys

Egipto valdžia nutraukė daugelį mobilaus ryšio ir interneto paslaugų, taip tikėdamasi apmalšinti vis stiprėjančius protestus. Tai gali būti susiję, nes aktyvistai naudojosi socialiniais tinklais, organizuodami prieš vyriausybę nukreiptas demonstracijas, pranešė internautai ir viešbučiai.

"Egipte šiandien išjungtas internetas", - sakė vieno Kaire esančio penkių žvaigždučių viešbučio darbuotojas, kurio informaciją taip pat patvirtino kiti šaltiniai.

Keli žmonės, su kuriais susisiekė naujienų agentūra AFP, patvirtino, kad internetas neveikė ir kituose Egipto regionuose.

Grasino imtis griežtų veiksmų prieš protestuotojus

Egipto VRM anksčiau perspėjo, jog imsis "ryžtingų veiksmų" prieš protestuotojus, kurie planuoja penktadienį rengti naujas prieš vyriausybę nukreiptas demonstracijas, šalyje jau kelias dienas iš eilės nesiliaujant susirėmimams su policija.

Šis įspėjimas nuskambėjo disidentų organizacijoms planuojant surengti didelio masto protestus keliuose miestuose po tradicinių penktadienio vidurdienio pamaldų, tęsdamos demonstracijų prieš vyriausybę bangą, kuri nusinešė jau penkių protestuotojų ir dviejų policininkų gyvybes, o dar per 100 žmonių buvo sužeisti.

"Vidaus reikalų ministerija dar kartą perspėja nesiimti tokių veiksmų ir patvirtina, kad prieš juos bus imtasi ryžtingų priemonių, kaip numatoma įstatymuose", - sakoma VRM pranešime.

Suimta 20 Musulmonų brolijos aktyvistų

Egipto policija naktį iš ketvirtadienio į penktadienį suėmė mažiausiai 20 pagrindinio opozicijos judėjimo - Musulmonų brolijos - narių, pranešė organizacijos advokatas Abdelmoneimas Abdel Maqsoudas.

Tarp asmenų, kurie buvo suimti savo namuose, buvo penki buvę parlamento ir penki politinio biuro nariai, tarp jų geriausiai žinomi lyderiai Essamas El Eriane'as ir Mohammedas Moursi.

Musulmonų brolija paskelbė dalyvausianti penktadienį po vidurdienio pamaldų planuojamoje surengti demonstracijoje, Egipte ketvirtą dieną iš eilės nesiliaujant didžiausiems per kelis dešimtmečius protestams prieš vyriausybę.

Iki šiol Musulmonų brolija tik morališkai palaikė antradienį prasidėjusias demonstracijas prieš prezidento Hosni Mubarako režimą, leisdama savo nariams patiems apsispręsti, ar dalyvauti šiose akcijose.

Musulmonų brolija, kuri yra vienas iš pagrindinių Egipto opozicijos judėjimų, pirmąkart paragino savo narius dalyvauti penktadienį planuojamuose protestuose.

JAV prezidentas B. Obama ragina nenaudoti smurto

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį perspėjo, kad smurtas nėra atsakymas į Egiptą apėmusius politinius neramumus ir paragino vyriausybę bei protestuotojus elgtis santūriai.

Pirmąkart tiesiogiai reaguodamas į Egiptą apėmusių demonstracijų bangą, B.Obama sakė, kad šios šalies vadovas H.Mubarakas buvo geras sąjungininkas, padėjęs Vašingtonui spręsti daugelį problemų. Tačiau B.Obama pridūrė dažnai ragindavęs Egipto lyderį imtis politinių reformų.

"Smurtas nėra atsakymas, sprendžiant šias problemas Egipte", - pabrėžė prezidentas, atsakydamas į klausimus apie antradienį jo skaitytą metinį pranešimą "Apie padėtį Sąjungoje". Šie atsakymai buvo pateikti vaizdo įrašę, kuris buvo paskelbtas portale "YouTube".

"Vyriausybė privalo stengtis nenukrypti į smurtą. Žmonės gatvėse turi stengtis nenukrypti į smurtą", - pridūrė B.Obama.

Jungtinių Valstijų vadovas sakė, jog ši demonstracijų banga yra Egipto visuomenėje "susikaupusio nusivylimo" rezultatas. B.Obama pridūrė visada aiškiai sakęs H.Mubarakui, jog jam nepaprastai svarbu imtis politinių reformų.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton taip pat akcentavo kai kurias B.Obamos išsakytas mintis, ketvirtadienį kalbėdamasi su Egipto užsienio reikalų ministru Ahmedu Abul Gheitu .

"Ji ragino elgtis santūriai ir vystyti dialogą, taip pat pasiūlė JAV pagalbą vykdant reformas", - H.Clinton atstovas spaudai Philipas Crowley sakė socialiniame tinkle "Twitter" paskelbtame pranešime.

Daugelį Egipto miestų apėmę demonstracijos virto didžiausiu sukilimu šioje šalyje per tris pastaruosius dešimtmečius.

Vienas saugumo pareigūnas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad nuo protestų pradžios buvo suimta apie tūkstantis žmonių.