600 metrų ilgio tunelis, kuris iš pradžių buvo įrengtas kaip lietaus vandens nutekėjimo latakas Antrosios šventyklos laikotarpiu, prasideda į pietus nuo vietos, kurią musulmonai vadina Al Haram al Šarifu (Kilniąja šventove), o žydai - Šventyklos kalnu. Musulmonams ši šventovė yra trečioji pagal svarbą.

"Po septynerius metus trukusių darbų buvo išvalyta paskutinė tunelio dalis, kuri yra 600 metrų ilgio ir naudota kaip lietaus vandens nutekamasis latakas Antrosios šventyklos laikotarpiu", - sakė Izraelio senovės paveldo valdybos (IAA) atstovas.

Jis nurodė naujienų agentūrai, kad šis projektas buvo "grynai archeologinis" ir kad tunelis "neina po Šventyklos kalnu", ant kurio anksčiau stūksojo Antroji Jeruzalės šventykla, o dabar yra Al Aksos mečetės kiemas.

Šis tunelis veda į vadinamąjį Dovydo miestą, kontroliuojamą karingų žydų naujakurių. Išėjimas iš jo yra Silvano rajone prie Silvano vartų, į pietus nuo senamiesčio sienos.

2004 metai pradėti kasinėjimai sukėlė musulmonų pasipiktinimą, nes jie vyko labai arti mečetės komplekso ir buvo finansuojami griežtąją liniją palaikančių naujakurių organizacijos "Elad", siekiančios įtvirtinti žydų buvimą okupuotoje ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

"Kelerius metus šis tunelis buvo iš dalies atviras lankytojams. Greitai jis bis visiškai atvertas, - sakė IAA atstovas.

Į tunelį iki šiol buvo galima įeiti iš Silvano pusės, tačiau per ateinančius mėnesius planuojama atverti kitą jo galą.

Tačiau nausėdijų priežiūros organizacija "Peace Now" perspėjo, jog toks žingsnis veikiausiai išprovokuos palestiniečių pyktį, nes tunelio anga būtų labai arti mečetės aikštės.

"Jie nori atverti tunelį dėl turizmo, tačiau neįžvelgia savo veiksmų pasekmių", - sakė "Peace Now" atstovas Hagitas Ofranas.