Oficialiai pareigūnai tikina neturėję konkrečios informacijos apie galimą teroro aktą Domodedovo oro uoste. Likus keletui dienų iki sprogimo vietos milicija dirbo įprastiniu režimu.

Signalų apie galimus išpuolius Maskvoje sulaukiama keliasdešimt kartų per metus, tačiau, anot vieno specialiųjų tarnybos atstovo, šįkart matyti, kad konkrečios informacijos iš tiesų nebuvo.

Anksčiau daugumos Maskvos teroro aktų vykdytojomis buvo moterys. Tai būdavo „nukautų arba suimtų Šiaurės Kaukazo nusikalstamų grupuočių narių žmonos“, – aiškino vienas „Interfax“ bendradarbis. Jo teigimu, Rusijos teisėsaugos institucijos „buvo sukūrusios gana efektyvią tokių nusikaltimų profilaktikos metodiką kontroliuojant tokių galimų savižudžių mirtininkių judėjimą“. Tačiau vakarykščiam išpuoliui teroristai pasirinko netikėtą vykdytoją – vyrą.

„Šiuo atveju milicija ir specialiosios tarnybos taip pat turėjo operatyvinius duomenis apie galimus teroro aktus, kuriuos gali įvykdyti moterys, tačiau sprogstamąjį įtaisą Domodedove aktyvavo vyras“, – pažymėjo „Interfax“ šaltinis.

Įspėjame, kad kai kurie vaizdai gali šokiruoti

Kitas šaltinis mini ir antrą teroristę

Maskvos Domodedovo oro uoste 35 žmonių gyvybes nusinešusį sprogdinimą, pirminiais duomenimis, tikriausiai surengė du mirtininkai, tarp jų moteris, Rusijos valstybinė naujienų agentūra "RIA Novosti" antradienį citavo vieną neįvardytą saugumo šaltinį.

"Sprogimas įvyko tuo metu, kai įtariama teroristė atidarė krepšį. Teroristę lydėjo vyras, kuris buvo šalia jos, - jam sprogimas nutraukė galvą", - sakė šaltinis jėgos struktūrose.

"Gali būti, kad teroristai norėjo palikti sprogdinimo įtaisą salėje, o sprogimas įvyko savaime, arba buvo susprogdintas nuotoliniu pultu iš toliau, nors kol kas to įrodymų nerasta", - pažymėjo šaltinis.

"Taigi teroro aktas įvykdytas pagal klasikinę schemą, kurią naudoja teroristai - išeiviai iš Šiaurės Kaukazo. Taip buvo įvykdyti sprogimai Maskvos metropoliteno Rygos stotyje, kiti sprogimai metropolitene, kai teroristus lydėjo kovotojai", - sakė jis.

Pasak jo, taip pat yra duomenų, kad teroristus atvežė į oro uostą bendrininkas, kuris laukė automobilyje vienoje stovėjimo aikštelių. Dabar nagrinėjama visa automobilių stovėjimo dokumentacija, vaizdo stebėjimo kamerų įrašai.

Pasak jo, dabar nustatomos įtariamųjų, kurie abu žuvo, tapatybės.

Per ekspertizę nustatyta, kad sprogdinimo įtaiso galingumas prilygo maždaug penkiems kilogramams trotilo, į jį buvo pridėta žalojančių dalių - penkių milimetrų storio ir 2 milimetrų ilgio plieninės vielos gabalėlių, sakė šaltinis.

"Todėl yra tiek žuvusiųjų", - pridūrė jis.

Galėjo patekti laisvai

Iš pradžių buvo pranešta, kad sprogimas nugriaudėjo bagažo gavimo zonoje, į kurią negali įeiti pašaliniai, bet Domodedovo atstovė Jelena Galanova interviu agentūrai "Interfax" pabrėžė, kad tai įvyko atvykimo salėje, į kurią gali laisvai ateiti piliečiai, kurie nėra keleiviai".

Tuo metu salėje buvo daug keleivių: ką tik oro uoste nutūpė keli lėktuvai, atskridę iš kitų šalių, tarp jų vienas iš Didžiosios Britanijos.

Tarp sprogimo aukų, Tyrimų komiteto duomenimis, yra keli užsieniečiai: tai Tadžikistano, Moldovos ir kelių Europos Sąjungos šalių piliečiai, tarp jų du Britanijos piliečiai.

Įspėjame, kad vaizdai gali šokiruoti.

Aiškinasi skirtingas įvykio versijas

Operatyvinė – tiriamoji grupė aiškinasi skirtingas įvykusio teroro akto versijas.

„Pagal vieną iš jų sprogimą galėjo įvykdyti individualiai veikiantis teroristas. Pagal kitą – išpuolio vykdytojas turėjo pagalbininkų, kurie per tam tikrą laikotarpį gyveno Maskvoje, tyrinėjo situaciją, aiškinosi Domodedovo oro uosto silpnąsias vietas ir nugabeno teroristą mirtininką į oro uostą“, – sakė naujienų agentūros bendradarbis.

Dėl išpuolio Domodedovo oro uoste kaltinamas „nepakankamas“ saugumas

Rusijos nacionalinio kovos su terorizmu komiteto atstovas antradienį pareiškė, kad dėl sprogimo Maskvos Domodedovo oro uoste, kurį įvykdė teroristas mirtininkas, reikia kaltinti "nepakankamas saugumo priemones", informuoja "Interfax".

"Saugumo priemonės Domodedovo oro uoste buvo nepakankamos, priešingu atveju teroristinis išpuolis ten niekada nebūtų buvęs įvykdytas", - Rusijos televizijai "Rossiya 24" sakė šalies kovos su terorizmu komiteto atstovas Nikolajus Sincovas.

Ligoninėse gydomi 117 sužeistų žmonių

Antradienio rytą Rusijos pareigūnai informavo, kad Maskvos miesto ligoninėse šiuo metu gydomi 117 žmonių, sužeisti per pirmadienį įvykusį sprogimą Domodedovo oro uoste, skelbia "RIA Novosti".

Tragedijos aukomis iš viso tapo 35 žmonės.

Sprogimas tarptautiniame Domodedovo oro uosto terminale įvyko pirmadienio popietę.

Nepatvirtintais duomenimis, oro uoste susisprogdino teroristas mirtininkas, įsimaišęs į minią.

Šiuo metu jau atpažinta 18 tragedijos aukų. Identifikuoti žuvusiuosius padėjo prie jų rasti asmens dokumentai.

Per Domodedovo teroro aktą žuvo du, sužeisti devyni užsieniečiai

Remiantis pirminiais duomenimis, per Maskvos Domodedovo oro uoste įvykdytą teroro aktą žuvo du Didžiosios Britanijos piliečiai. Tai paskelbė oficialus Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas, praneša newsru.com.

Negana to, pirmadienio vakare Maskvos ligoninėse buvo atsidūrę per sprogimą nukentėję devyni užsienio valstybių piliečiai.

„42 metų amžiaus Prancūzijos pilietis paguldytas į Europos medicinos centro ligoninę, šešiasdešimtmetis anglas – į Amerikietišką medicinos centrą, 35 m. Slovakijos pilietė – į 64 ligoninę (jos būklė yra sunki), Vokietijos pilietė – į 31 ligoninę (sveikatos būklė patenkinama), 62 m. amžiaus Serbijos pilietis patyrė rankų ir kojų traumas ir nuvežtas į Domodedovo rajono centrinę ligoninę“ – pasakojo šaltinis iš sveikatos apsaugos sektoriaus.

Taip pat, remiantis jo žodžiais, buvo hospitalizuoti trys Tadžikistano ir vienas Moldovos pilietis.

Domodedovo administracija turi būti patraukta atsakomybėn dėl sprogdinimo, sako D.Medvedevas

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas antradienį pareiškė, kad šalies sostinės Maskvos Domodedovo oro uosto administracija turėtų būti laikoma atsakinga už saugumo taisyklių pažeidimus, sudariusių sąlygas 35 žmonių gyvybes nusinešusiam mirtininko sprogdintojo išpuoliui, pranešė naujienų agentūra "Interfax".

"Tai, kas įvyko, rodo, kad buvo aiškių pažeidimų užtikrinant saugumą. Tokį kiekį sprogmenų įnešti arba įvežti reikia pasistengti, - D.Medvedevas sakė duodamas interviu dienraščiui "Vedomosti". - Už tai turi atsakyti visi, susiję su šia kompanija, kurie priima ten sprendimus, ir paties oro uosto vadovybė. Tai teroro išpuolis, sielvartas, tragedija".

Po pirmadienį įvykdytos atakos paskelbtuose preliminariuose pranešimuose sakoma, kad oro uoste detonavusių sprogmenų kiekis prilygo 5-7 kilogramams trotilo.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus prezidentas pabrėžė, kad "sprendžiant iš to, kur įvyko įvykis, ir kitų netiesioginių požymių, tai - gerai parengtas teroro aktas, kurio tikslas buvo nužudyti kuo daugiau žmonių".

"Dabar medikai teikia pagalbą žmonėms, ten daug sužeistųjų. Visi nurodymai duoti, yra nustatyta tvarka, kaip turi vykti tokio pobūdžio darbas mūsų šalyje. Nes mes ne iš nuogirdų žinome, kas yra terorizmas", - sakė D.Medvedevas.

"Pas mus šiandien itin griežtas režimas paskelbtas beveik visiems transporto mazgams. Žmonės galbūt iš dalies dėl to kenčia, nes nuodugniai tikrinamas bagažas, bet tai - būtina, ir kartais tai turi lemiamą, tiesiog gyvybinę reikšmę", - pažymėjo jis.

"Po įvykių, įvykusių prieš kurį laiką, kai lėktuvuose, išskridusiuose taip pat ir iš Domodedovo buvo įvykdyti teroristų išpuoliai, buvo pakeisti įstatymai. Jie tapo kur kas griežtesni. Bet, deja, - mūsų bėda ta, kad anaiptol ne visada taikome net svarbiausius įstatymus. Todėl aš daviau nurodymą generaliniam prokurorui išsiaiškinti, kaip Domodedove šie įstatymai vykdomi", - pabrėžė D.Medvedevas.

"Tikiuosi, kad teisėsaugos institucijos galės gana greitai nustatyti pagrindinę versiją ir atlikti tyrimą", - pridūrė valstybės vadovas.

Anksčiau antradienio naktį Nacionalinio antiteroristinio komiteto (NAK) oficialusis atstovas Nikolajus Sincovas pažymėjo televizijos ekrano "Rossija 24" laidoje, kad saugumo priemonės, kurių buvo imtasi Domodedovo oro uoste, buvo nepakankamos.

"Ne visur buvo pastatyti užtvarai, o kai kur jie nebeveikė. Patekti į oro uosto teritoriją buvo galima laisvai, ir bet kas galėjo atnešti čia krepšį, apeidamas kontrolę", - pareiškė NAK atstovas.