Sprogimas didžiausiame Rusijos sostinės Domodedovo oro uoste tarptautinių skrydžių salėje nugriaudėjo apie 16.30 val. vietos laiku (15.30 val. Lietuvos laiku), rašo lifenews.ru.

Medikų teigimu, pagal sužalojimų pobūdį sprogmuo buvo ant grindų, ne juosmens lygyje.

Įspėjame, kad kai kurie vaizdai gali šokiruoti

Ypatingųjų situacijų ministerija skelbia sužeistųjų pavardes. Su jomis susipažinti galite čia.

Aptikti spėjamo savižudžio teroristo palaikai

Maskvos Domodedovo oro uostą sudrebinusio sprogimo vietoje aptikti įtariamo savižudžio sprogdintojo palaikai, skelbia „RIA Novosti“.

Žurnalistams buvo atskleista, kad Rusijos teisėsaugos institucijų pareigūnams pavyko rasti galvą, kuri galėjo priklausyti teroristui.

Anksčiau pranešta, jog pagal preliminarius duomenis sprogimą sukėlė savižudis teroristas, susijęs su Šiaurės Kaukazo kovotojais.

TV kanalas "Vesti" skelbia, neva savižudis mirtininkas prieš susisprogdindamas suriko: "Aš jus visus nužudysiu!".

Mirtininko draugai neva bandė užfiksuoti sprogimo laiką

Netrukus po sprogimo Maskvos tarptautiniame Domodedovo oro uoste šaltinis Rusijos teisėsaugos organuose agentūrai "RIA Novosti" papasakojo, kad šalies specialiosios tarnybos buvo iš anksto perspėtos apie galimą teroro aktą Maskvos oro uoste, tačiau užkirsti kelio šiai tragedijai negalėjo.

"Specialiosios tarnybos gavo informaciją, kad viename Maskvos oro uostų gali būti įvykdytas teroro aktas. Operatyvininkai ieškojo trijų įtariamųjų, tačiau jie nekliudomi sugebėjo patekti į oro uosto teritoriją, nustatyti sprogimo, kurį įvykdė jų bendrininkas, laiką, ir išvykti iš oro uosto", - sakė agentūros pašnekovas.

Sprendžiant iš visko, teroristą mirtininką atvežė automobiliu ir išleido automobilių stovėjimo aikštelėje, esančioje kairėje oro uosto pusėje, pridūrė šaltinis.

Po to, pasak jo, mirtininkas nuėjo iki pirmajame aukšte esančių laiptų, pakilo į antrąjį aukštą, kuriame nebuvo apsaugos ir metalo ieškiklį, ir detonavo sprogmenis.

Po tragedijos taksistai pakėlė kainas

Po tragedijos Domododevo oro uoste taksistai pakėlė kainas. Skelbiama, kad netrukus po įvykio važiavimo kaina iš oro uosto į miestą pakilo iki 10-20 tūkst. rublių (850-1700 Lt).

Išgirdę apie beprotiškas kainas, kai kurie maskviečiai ėmėsi nemokamai vežti žmones iš oro uosto.

Panaši situacija su Maskvos taksi vairuotojais buvo susiklosčiusi po ankstesnio Rusijos sostinėje įvykusios teroro akto, įvykdyto praėjusį kovą metro tunelyje. Be to, taksistai vežimo tarifus buvo padidinę 2010 m. pabaigoje, kai Domodedovo oro uoste dėl saugumo grėsmių buvo užstrigę daugybė keleivių, praneša lenta.ru.

Socialinio tinklo „Twitter“ naudotojai taip pat praneša, kad dėl žurnalistų ir paspoksoti į nelaimės vietą atvykusių smalsuolių kelyje iki Domodedovo oro uosto susidarė spūstis, kurioje priverstos stovėti daugiau nei 20 greitosios pagalbos automobilių ir ypatingųjų situacijų pareigūnų mašinų. Taip pat pranešama, kad į oro uosto automobilių stovėjimo aikštelę mašinos neįleidžiamos.

Specialiosios tarnybos turėjo informacijos apie planuojama teroristinį išpuolį

Šaltinio teisėsaugos institucijose pranešimu, naktį į pirmadienį Rusijos sostinės specialiosios tarnybos tikrino informaciją, kad mieste pasirodė teroristas mirtininkas, informuoja rosbalt.ru. Tiesa, jo ieškojo ne Domodedove, o Zelenograde.

Kaip „Rosbalt“ pranešė šaltinis teisėsaugos institucijoje, naktį į pirmadienį Valstybės saugumo vyriausioji valdyba gavo informacijos, jog Zelenograde gali būti įvykdytas teroristinis išpuolis, prie kurio gali prisidėti teroristas mirtininkas.

„Į Zelenogradą išvažiavo dauguma milicijos ir specialiųjų tarnybų darbuotojų, tačiau nepavyko rasti šią informaciją patvirtinančių įrodymų“, – pabrėžė šaltinis.

Bomba sprogo pirmadienį Domodedovo uoste 16.30 val. tarptautinėje atvykimo salėje. Šaltinio teisėsaugos institucijoje teigimu, bomba sprogo prie kavinės „Azija“. Teisėsaugininkai mano, kad sprogstamąjį užtaisą susprogdino teroristas mirtininkas.

Šiuo metu oro uoste dirba Domodedovo miesto tyrimų skyriaus ir Maskvos miesto Pagrindinės tyrimų valdybos tyrėjai.

Įtariami trys kaukaziečiai

Teroro akto Domodedovo oro uoste rengimu įtariami trys vyriškiai, pranešė agentūrai "Interfax" šaltinis teisėsaugos organuose.

"Remiantis operatyvine informacija, sprogimo rengime galėjo dalyvauti trys vyriškiai, kurie kurį laiką gyveno sostinės regiono teritorijoje, - pasakojo pašnekovas. - Dabar paskelbta jų paieška".

Jis pažymėjo, kad įtariamieji Šiaurės Kaukazo gyventojai yra neteisėtų ginkluotų formuočių nariai; jie turėjo ryšių su dviem moterimis, viena kurių susisprogdino 2010 metų gruodžio 31 dieną Maskvoje stendinio šaudymo klubo teritorijoje, antroji vėliau buvo sulaikyta Volgograde.

"Gali būti, kad Domodedove susisprogdino vienas iš minėtų trijų (įtariamųjų)", - sakė agentūros pašnekovas.

Oficialaus šios informacijos patvirtinimo "Interfax" kol kas neturi.

Pirminiais duomenimis, sprogimo Domodedovo oro uoste galingumas prilygo 7 kilogramų trotilo galingumui.

Muitininkai patikslino, kad sprogimas įvyko ne muitinės patikrinimo zonoje, o prie kavinės "Azija", kuri yra greta tarptautinių skrydžių atvykimo salės. Niekas iš muitinės pareigūnų nenukentėjo.

Liudininkai pasakojo, kad sprogimas buvo toks stiprus, kad nuo oro pastato stogo nukrito sniegas. Kitas liudininkas sakė matęs žmonių su sprogimo nutrauktomis galūnėmis.

Sprogdintojas buvo pasitinkančiųjų minioje

Įvykis pripažintas teroro aktu. Skelbiama, bombos sprogstamoji galia prilygo 7 kg trotilo. Lenta.ru skelbia, kad sprogdintojas buvo pasitinkančiųjų minioje.

„Interfax“ duomenimis, paskelbta 3 įtariamųjų paieška.

Įspėjame, kad vaizdai gali šokiruoti.


Oro uosto darbuotojai išardė dalį sienos, kad išvestų žmones iš atvykimo salės.

Skrydžiai į Domodedovo oro uostą yra nukreipiami į kitus Maskvos oro uostus.

Pirminiais duomenimis, bombą oro uosto pastate susprogdino teroristas mirtininkas.

„Mūsų žiniomis, yra žuvusių ir sužeistų, – pasakojo šaltinis teisėsaugos institucijoje. – Paprašėme, kad atsiųstų kuo daugiau greitosios pagalbos automobilių.

Į oro uostą išvyko kelios Katastrofų medicinos centro brigados.

„Ką tik išėjau iš oro uosto, ten sprogo bomba, – pasakojo iš JAV parskridęs Andrejus. – Prie mūsų nešė kruvinus kūnus. Kuo greičiau iš ten išėjau.“

Eilėse stovėjo tūkstančiai

Britas Markas Greenas, skridęs „British Airways“ lėktuvu, nusileidusiu Domodedovo oro uoste prieš sprogimą, pasakojo BBC, kad sprogimo metu bagažo atsiėmimo skyriuje ir prie imigracijos postų susidariusiose eilėse buvo tūkstančiai žmonių.

„Mes išeidinėjome per atvykimo salės išėjimą mašinos link, ir staiga įvyko galingas sprogimas, didelis smūgis. Mes tuo metu nežinojome, kad tai sprogimas. Mano kolega ir aš susižvalgėme vienas į kitą ir pasakėme: „Jėzau Kristau, tai atrodo tarsi mašinos bomba ar kažkas panašaus“. „Kadangi garsas, buvo tiesą sakant, sukrečiantis“ – teigė M. Greenas. 

Jis apibūdino panikos scenas ir kaip jis girdė vandeniu kruviną rusą vyrą, kurio veidas buvo juodas nuo suodžių.

Anksčiau pranešimą apie sprogimą patvirtino Rusijos Federacijos Tyrimų komitetas (TK).

"Bagažo išdavimo zonoje tarptautinių skrydžių atvykimo terminale nugriaudėjo sprogimas", - sakė TK Maskvos transporto valdybos pareigūnė Tatjana Morozova.

Kaip pasakoja liudininkai, sostinės Domodedovo oro uoste daug dūmų, uždarytas įėjimas iš atvykimo zonos. "Salėje tvyro degėsių kvapas, per garsiakalbius nieko nepranešama", - rašoma twitter.com.

Sprogimo liudininkai socialiniuose tinkluose skelbia apie dešimtis žuvusiųjų.

Pasak teisėsaugos pareigūnų, oro uoste imtasi priemonių, kad panašus teroro aktas nepasikartotų.

Paneigė, kad buvo ir antras sprogimas

Buvo nepatvirtintų duomenų, kad nugriaudėjo ir antras sprogimas. Kai kuriais duomenimis, jis nugriaudėjo Šeremetjevo, kitais – tame pačiame Domodedovo oro uoste, rašoma „aragorn28“ tinklaraštyje.

„Įvyko du sprogimai. Pirmasis nugriaudėjo iki mūsų sprogimo. Prieš mūsų skrydį nusileido lėktuvas iš Dušanbės, kurį labai ilgai tikrino. Sprogimas įvyko antrame aukšte. Sugriuvo trys sienos visur mėtėsi nuolaužos“, – įvykio liudininkės Olgos žodžius cituoja laikraštis „Argumenty i fakty“.

Visgi Rusijos tarnybos antro sprogimo galimybę vėliau paneigė.

„Aš išėjau likus vos 5 minutėms iki sprogimo, laukdamas automobilio su mane pasitikti turinčiais žmonėmis. Nugriaudėjo sprogimas. Po to pamačiau išbėgantį ir rėkiantį milicininką. Jis buvo visas kruvinas, kabojo mėsos gabalai. Jis tik rėkė: aš išsigelbėjau, aš išsigelbėjau! – papasakojo Viktoras. – Po to pamačiau kitą vyrą, kuris visą laiką skambino mobiliuoju telefonu, ir kuris buvo visas aptaškytas krauju“, – pridūrė jis radijo stoties „Russkaja služba novostej“ eteryje.

Sustiprinta apsauga Maskvos oro uostuose

Apie incidentą informuotas Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, pranešė vyriausybės atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

"Nedelsiant apie įvykį buvo informuotas premjeras", - naujienų agentūrai "Interfax" sakė D.Peskovas.

Kaip nurodoma oficialioje oro uosto interneto svetainėje, dėl incidento Domodedovo oro uoste atidedami keli artimiausią valandą numatyti tarptautiniai skrydžiai.

Taip pat vėluos skrydžiai iš Kinijos, Vokietijos, Turkijos, Vietnamo ir Armėnijos, sakoma pranešime.

Kol kas apie numatomą atidėtų tarptautinių skrydžių priėmimo laiką oro uosto interneto svetainėje nepranešama.

Kaip pranešė Vnukovo ir Šeremetjevo oro uostų atstovai spaudai, po incidento papildomų saugumo priemonių imtasi visuose Maskvą aptarnaujančiuose oro uostuose.

"Ryšium su įvykiais Domodedovo oro uoste, oro uostuose įsigalios padidintos parengties režimas, taip pat imamasi papildomų saugumo priemonių", - sakė Vnukovo oro uosto atstovė spaudai Elena Krilova.

Pasak jos, oro uoste tikrinamas visas, įskaitant ir rankinį, keleivių bagažas.

"Mes visu šimtu procentu tikriname visą rankinį ir visų oro uosto keleivių bagažą", - pridūrė atstovė.

Anot Šeremetjevo oro uosto atstovo spaudai, analogiškų saugumo priemonių imtasi ir čia.

Keleiviai išvykti gali

Nepaisant sprogimo, Domodedovo oro uostas neuždarytas ir iš jo kyla lėktuvai, praneša rbc.ru su nuoroda į oro uosto atstovę spaudai Jeleną Galanovą. Ji patikslino, kad sprogimas įvyko bendrojoje tarptautinių reisų zonoje – ten keleiviai atsiduria praėję pasų ir muitinės kontrolę bei atsiėmę bagažą.

J. Galanova pažymėjo, kad įėjimas į šią zoną laisvas, bet kuris oro uosto lankytojas gali į ją nekliudomas patekti be teisėsaugos pareigūnų patikrinimo.

Vis dėlto, tęsia J. Galanova, oro uostas ir toliau aptarnauja keleivius, išskrendančius iš Domodedovo, nes išskridimo ir atskridimo zonos atskirtos.

„Keleiviai gali atvykti į oro uostą, mes neatkalbinėjame nuo skrydžių“, – pasakė oro uosto atstovė.

Ji pranešė, kad šiuo metu iš sprogimo zonos medikai ir Nepaprastųjų įvykių ministerijos darbuotojai evakuoja keleivius. Artimiausiu metu oro uoste bus atidaryta karštoji linija ir telefonu bus teikiama aktuali informacija.

Karštosios linijos telefonas bus paskelbtas Domodedovo svetainėje.

D.Medvedevas: ne visi įstatymai saugumo srityje yra vykdomi

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį pareiškė, kad įvykiai Domodedovo oro uoste liudija apie tai, kad ne visi saugumo įstatymai yra taikomi teisingai.

"Domodedovo oro uoste įvyko sprogimas. Remiantis pirmine versija, tai buvo teroristinis išpuolis. Yra žuvusių ir sužeistų", - sakė D.Medvedevas pareiškime.

Po įvykio Domodedovo oro uoste valstybės vadovas surengė skubų pasitarimą, kuriame dalyvavo Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Čaika, Tyrimų komiteto prie Rusijos prokuratūros vadovas Aleksandras Bastrykinas ir transporto ministras Igoris Levitinas.

"Tai, kas įvyko, liudija apie tai, kad toli gražu ne visi įstatymai, kurie turi veikti, įvairiose vietose yra tinkamai taikomi. Tai reikia išsiaiškinti", -sakė D.Medvedevas.

Prezidentas priminė, kad šalyje priimtas visas kompleksas saugumo norminių aktų ir įstatymų.

"Reikia patikrinti, kaip jie buvo vykdomi ir kaip jie vykdomi dabar", - sakė D.Medvedevas.

Pasitarime, kurį transliavo Rusijos Pirmasis televizijos kanalas, prezidentas paragino atkreipti dėmesį į saugumo užtikrinimo "oro uoste ir kituose transporto mazguose "klausimus, ir pabrėžė būtinybę šiems klausimams skirti "didžiausią dėmesį".

D.Medevedevas nurodė Sveikatos apsaugos ir socialinės plėtros ministerijai bei Nepaprastųjų situacijų ministerijai suteikti visą reikalingą pagalbą nukentėjusiems per teroro aktą Domodedovo oro uoste.

"Reikia padaryti viską, kad nukentėjusieji gautų neatidėliotiną medicinos pagalbą, - sakė D.Medvedevas. - Svarbiausia dabar suteikti pagalbą ir paramą tiems, kurie nukentėjo".

Valstybės vadovas pareiškė nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

Nepaprastųjų situacijų ministerijoje (NSM) agentūrai "Interfax" pranešė, jog sprogimo vietoje Domodedovo oro uoste dirba apie 300 žmonių, sutelkta daugiau kaip 80 vienetų technikos, tarp jų 138 NSM pareigūnai - gelbėtojai, psichologai, tarp jų ir angliškai kalbantys .

Psichologinė pagalba nukentėjusiems ir žuvusiųjų artimiesiems teikiama "karštąja linija" telefonu 8 (495) 626 37 07.

D.Medvedevas atidėjo kelionę į Davosą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas atidėjo antradienį numatytą kelionę į Šveicariją, Davosą, kur turėjo dalyvauti Pasaulio ekonomikos forume, pirmadienį informavo prezidento atstovė spaudai Natalija Timakova.

Remiantis Tyrimo komiteto atstovu Vladimiru Markinu, sprogimas Domodedovo oro uoste įvardintas kaip "teroro aktas".

Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto Maskvos tarpregioninė tyrimų transporte valdyba dėl sprogimo Domodedovo oro uoste iškėlė baudžiamąją bylą, pagal 205 straipsnį (teroro aktas)", - pirmadienį sakė V.Markinas.

Domodedovo r. šventovėse 40 dienų bus meldžiamasi už mirusiuosius ir sužeistuosius

Kruticos ir Kolomnos metropolitas Juvenalijus, kuruojantis Pamaskvės rusų ortodoksų bažnyčias, dėl Maskvos tarptautiniame Domodedovo oro uoste įvykdyto teroro akto nusiuntė užuojautos telegramą Maskvos srities gubernatoriui Borisui Gromovui.

"Išreiškiu Jūsų asmenyje teroro aukų Domodedovo oro uoste artimiesiems savo nuoširdžią užuojautą. Meldžiuosi žuvusiųjų sieloms ramybės, o nukentėjusiems pasveikimo", - sakoma metropolito Juvenalijaus telegramoje.

Metropolitas pavedė Domodedovo apygardos protojerėjui Aleksandrui Vasiljevui keturiasdešimt dienų vietinėje cerkvėje ir kitose šventyklose mestis už žuvusiųjų sielas ir nukentėjusiųjų sveikatą.