"Manau, ateis laikas, kai tai reikės padaryti. Aš nepritariu, kad iš viso to būtų daromas politinis spektaklis", - sakė kino studijos "Mosfilm" generalinis direktorius, režisierius Karenas Šachnazarovas.

Anot jo, dėl Vladimiro Lenino palaidojimo turi spręsti būsimos kartos. "Aš manau, jie ras teisingą sprendimą", - pažymėjo režisierius.

Jo nuomone, dabar šis klausimas nėra aktualus: "Negaliu sakyti, kad tai yra pagrindinė šalis problema. Tuo labiau, kad daugelis žmonių, kurie to nenori, yra veteranai. Ir kodėl?" Kam jis trukdo?"

Pasak K.Šachnazarovo, mauzoliejus yra "iškilus architektūros kūrinys, kuris turi būti neatskiriama Kremliaus ansamblio dalis", - Leninas - "iškilus žmogus, vienas valstybės vadovų".

Televizijos laidų vedėjas Vladimiras Pozneris sakė palaikąs laidojimo idėją. "Aš esu karštas to šalininkas. Nesu didelis Vladimiro Iljičiaus gerbėjas, tačiau manau, kad jis pats būtų prieš tai, kad gulėtų stikliniame karste ir į jį visi žiūrėtų", - aiškino jis.

Pasak V.Poznerio, tai "grynas barbariškumas". "Taip galima nubausti žmogų, iš anksto pasakius: mes tavęs nepalaidosime, o išstatysime parodai, ir visi į tave žiūrės, - kalbėjo jis. - Vis dėlto, man rodos, jo taip bausti nereikėtų".

V.Poznerį palaikė Rusijos federacijos liaudies artistas Maskvos estrados teatro meno vadovas Genadijus Chazanovas.

"Anksčiau ar vėliau tai vis tiek bus padaryta, - sakė jis. - Mano požiūriu, tai būtina. Tai būtų humaniška, pirmiausia, paties Rusijos revoliucijos vado atžvilgiu".

Klausimas tik toks - ar visuomenė pasirengusi priimti tokį sprendimą. "Aš manau kad dabar visuomenė yra gerokai priartėjusi prie viso to supratimo", - sakė G.Chazanovas.

Režisierius Vladimiras Naumovas taip pat palaikė V.Lenino laidojimo idėjai. "Į žemę jį, į žemę !" - pabrėžė jis.

Per Lenino mirties metines praėjusią savaitę vėl kilo nauja diskusija dėl to, kad būtina jo kūną palaidoti žemėje.

Aktyviau šią idėją svarstyti imta ketvirtadienį, kai Valstybės Dūmos deputatas, "Vieningosios Rusijos" narys Vladimiras Medinskis pareiškė, kad sovietinio vado kūną būtina išnešti iš mauzoliejaus.

"Leninas yra labai ginčijamas politinis veikėjas, ir jo, kaip svarbiausio asmens buvimas nekropolyje mūsų šalies širdyje - visiškai absurdiškas", - pareiškė V.Medinskis: kurio žodžius cituoja "Vieningosios Rusijos" tinklalapis.

Jo nuomone, V.Lenino kūno išnešimo iš mauzoliejaus klausimą būtina kelti nuolat.

Politinių partijų atstovai, žmogaus teisių gynėjai, politikai apie V.Lenino perlaidojimą sako įvairiai: vieni - "taip", kiti - "ne".

Tuo tarpu Rusijos prezidento Reikalų valdyba nenumato išnešti V.Lenino palaikų iš Mauzoliejaus ir perlaidoti itin nusipelniusių asmenų palaikų prie Kremliaus sienos, pranešė penktadienį šios valdybos atstovas spaudai Viktoras Chrekovas.

"Kiek aš žinau, jokių sprendimų šiais klausimais nubuvo priimta ir kol kas tai neplanuojama. Rusijos prezidento reikalų valdytojas Vladimiras Kožinas šiuo klausimu išdėstė savo nuomonę ne kartą", - sakė V.Chrekovas.