Remiantis kalba, kurią Torių partijos bendrapirmininkė baronienė Warsi ruošiasi pasakyti Leikesterio universitete, ji perspės dėl musulmonų skirstymo į nuosaikius ir ekstremistus.

Baronienė, kuri yra pirmoji musulmonė moteris ministrų kabinete, mano, kad tokios etiketės sukelia nesusipratimus, bei kaltina žiniasklaidą dėl paviršutiniškų diskusijų apie islamą.

Baronienė Warsi teigia, kad dabar išankstinis nusistatymas prieš musulmonus daugumos britų yra suprantamas kaip normalus ir neginčytinas dalykas, ir kad ji pasinaudos savo padėtimi, kad kovotų „besitęsiančią kovą prieš fanatizmą”.

Savo kalboje, kurios ištraukos paskelbtos dienraštyje „Daily Telegraph”, lordė kaltina „žvelgiantį iš aukšto, paviršutinišką būdą, kuriuo tam tikruose sluoksniuose, įskaitant žiniasklaidą, yra diskutuojama apie religiją” dėl to, kad pavertė Didžiąją Britaniją mažiau tolerantiška vieta tikintiesiems.

Tikimasi, kad ji informuos, jog praėjusiais metais įvykusio popiežiaus Benedikto XVI vizito Didžiojoje Britanijoje metu ji iškėlė islamofobijos klausimą, paragindama jį „sukurti geresnį supratimą tarp Europos ir jos piliečių musulmonų”.

BBC korespondentas religiniams klausimams Robertas Pigottas teigia, kad baronienė Warsi ruošiasi viešai pasakyti tai, dėl ko paslapčia skundžiasi dauguma musulmonų – ar išankstinis nusistatymas prieš juos nepritraukia socialinės žymės, susijusios su išankstiniu nusistatymu prieš kitas religijas ar etnines grupes.

„Ledi Warsi yra kėlusi šį klausimą anksčiau ”, - teigė R. Pigottas.

„2009 m. Konservatorių partijos konferencijoje ji teigė, kad prieš musulmonus nukreipta neapykanta tapo paskutine Didžiosios Britanijos socialiai priimtina fanatizmo forma, o praėjusių metų spalio mėn. žurnale išspausdintame straipsnyje tvirtino, kad „smūgiavimas” į musulmonų bendruomenę žiniasklaidos priemonėse padeda parduoti laikraščius”, - sakė BBC žurnalistas.