„Tiek ES, tiek mes patys norime suderinti savo pozicijas dėl Baltarusijos. Tačiau nedarysime pareiškimų tą pačią dieną“ – sakė su demokratija ir žmogaus teisėmis JAV Valstybės departamente dirbantis diplomatas Thomasas Melia.

Jis trumpai užsuko į Briuselį, kur bendravo su aukštais ES pareigūnais ir naujai sukurta Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) prieš vykdamas į Kijevą ir Minską šios savaitės pabaigoje. Tokią savo kelionę jis pavadino reguliariu JAV ir ES pareigūnų, koordinuojančių pozicijas dėl demokratijos klausimų pokomunistinėse šalyse, susitikimu.

„Tikrai vienas iš svarstomų dalykų yra kelionių draudimas pareigūnams iš Baltarusijos Vyriausybės. Technine prasme, kokių sprendimų bus imtasi šia kryptimi, nuspręsime per artimiausias dienas“, – sakė jis.

Vengdamas vartoti žodį „ultimatumas“ jis pareiškė, kad jo perduodama žinia baltarusių pareigūnams bus ta, kad jie dar turi laiko sankcijoms išvengti, jeigu paleis „galybę iki šiol suimtų žmonių“.

„Durys dar neužsivėrė, bet jos jau uždarinėjamos. Per artimiausias porą savaičių Vašingtone ir Briuselyje bus priimti sprendimai“, – pažymėjo T. Melia.

Paklaustas, ar Baltarusija turėtų būti išmesta iš Rytų Partnerystės iniciatyvos, ES projektų krepšio buvusioms posovietinėms rytų kaimynėms, jis atsakė, kad tai „ visiškai priklausys nuo Europos sprendimų“, o Vašingtonas „gerbs“ bet kokį ES priimtą sprendimą.

„Baltarusijos Vyriausybė, regis, su praėjusio mėnesio sprendimai šaukiasi savo pačios izoliaciją“, – pridūrė diplomatas.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai dėl vizų draudimo baltarusių pareigūnams spręs sausio 31 d. Prancūzija, Vokietija, Švedija ir Jungtinė Karalystė bei dauguma kitų ES valstybių narių palaiko tokį sprendimą. Lenkija jau vienašališkai įvedė sankcijas, kurios turėtų būti taikomos ir A. Lukašenkai bei dar 100 jo nomenklatūros narių.

Ukraina žengia atgal

Akademiniuose sluoksniuose ir su žmogaus teisėmis daugiau kaip  25 metus dirbęs T. Melia taip pat nurodė, kad demokratija mažėja ne tik Baltarusijoje, bet ir Ukrainoje. Tą patvirtina ir organizacijų „Economist Intelligence Unit“ ir „Freedom House“ ataskaitos.

Viešėdamas Kijeve ketvirtadienį ir penktadienį jis turėtų aptarti planuojamus pakeitimus Ukrainos rinkimų įstatyme ir išreikšti nuogąstavimus dėl „selektyvaus opozicijos politikų teisinio persekiojimo“. 

Jis pavadino „blogu įpročiu“ bausti rinkimus pralaimėjusias politines jėgas. „Ukrainos, kaip valstybės, sėkmė priklauso nuo teisminės sistemos nepriklausomumo“. 

JAV vis dar domisi regionu

Kai kurie Rytų Europos lyderiai nerimauja, kad Baracko Obamos administracija labiau domisi Kinija, Artimaisiais Rytais ir JAV ekonomikos būkle, o ne senosiomis Šaltojo karo laikų problemomis. 

T. Melia patikino, kad Baltieji Rūmai išlieka aktyvūs regiono politikos dalyviai. 

„Mes turime kitokį požiūrį nei ankstesnė administracija, kadangi mūsų vedantysis principas bendraujant su kitomis vyriausybėmis yra „principinio dalyvavimo“, reiškiančio, jog dirbame su visomis visuomenės dalimis ir ieškome būdų, kaip paremti tuos, kurie pripažįsta mūsų vertybes. Nesvarbu, ar jie būtų Vyriausybėje, ar pilietinėje visuomenėje“. 

JAV pareigūnas taip pat nurodė, kad prezidentas B. Obama nėra sumažinęs finansavimo jokiems prodemokratiškiems projektams regione, nors kitur taikė griežtas taupymo priemones.