Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, remdamasi EŽTT tinklalapiu, iš viso su ieškinio pareiškimais kreipėsi 3,3 tūkst. žmonių, tarp jų taip pat separatistinės Pietų Osetijos gyventojai ir Rusijos kariai.

Osetinai ir rusai nepateikė papildomos informacijos

Iš pradžių teismas kreipėsi į ieškovus, prašydamas pateikti papildomos informacijos, o galiausiai Strasbūro teismas nusprendė nenagrinėti bylų tais atvejais, kai tokios informacijos nebuvo gauta.

Gruzijos teisingumo ministerija džiaugiasi Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimu.

"Šis faktas dar kartą patvirtina, kad Gruzijos vyriausybei etninių osetinų pateikti po Rusijos ir Gruzijos karo 2008 metų rugpjūtį ieškiniai neatitinka teisės normų ir yra Rusijos propagandos dalis", - sakoma pareiškime.

Griežta Rusijos reakcija

Rusijos politikai į teismo sprendimą reagavo gana griežtai.

Valstybės Dūmos deputatas, "Vieningosios Rusijos" frakcijos narys Sergejus Markovas mano, kad Rusijos valdžia turi paskelbti griežtą pareiškimą, atsakydama į Strasbūro teismo sprendimą.

"EŽTT duoda dingstį griežtiems atsakomiesiems pareiškimams, ir jeigu tai bus padaryta, tai turės pagrindą", - cituoja S.Markovo žodžius agentūra "Interfax".

"Tai juridiniai triukai ir labai politizuota pozicija, akivaizdžiai nukreipta prieš Rusiją", - mano S.Markovas.

Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Leonidas Sluckis pavadino nesuprantamu Strasbūro teismo sprendimą.

"Negalima teigti, jog EŽTT šiuo klausimu remia Gruziją, bet stebina tai, jog Strasbūro teismas reikalauja, kad ieškovai pateiktų dar kažkokios papildomos informacijos šia tema", - sakė L.Sluckis interviu agentūrai "Interfax".

Maskva mano, kad būtent Gruzijos valdžia įvykdė ginkluotą įsiveržimą į Pietų Osetiją ir pradėjo karą.

Tbilisis savo ruožtu teigia, kad šie veiksmai buvo atsakas į Pietų Osetijos separatistų ir Rusijos karių provokacijas.

Rusija pripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę. Maskvai iš paskos atskilusių nuo Gruzijos respublikų nepriklausomybę pripažino tik Nikaragva, Venesuela ir mažytė Ramiojo vandenyno Nauru sala.