Amerikiečiams spėliojant, ar 22 metų Jaredo Loughnerio šeštadienį įvykdytas kruvinas išpuolis turėjo politinių motyvų, ankstesni pareigūnų ir vaikino pažįstamų pranešimai rodo, kad jis buvo prislėgtas vienišas žmogus, kurio psichika galbūt buvo sutrikusi.

Jo vidurinės mokyklos Arizonos mieste Tusone metraščio nuotraukoje matomas santūriai besišypsantis vaikinas pašiauštais plaukais. Klasės draugai prisiminė, kad Jaredo gyvenimas nuolat ritosi žemyn, kol pernai jis buvo pašalintas iš bendruomenės koledžo.

"Manau, jis pamažu niro į psichozinį lūžį. Kažkas jame nutrūko. Jis ne visada buvo toks", - Caitie Parker, kuri mokėsi kartu su J.Loughneriu vidurinėje mokykloje, rašo savo svetainėje socialiniame tinkle "Twitter".

C.Parker prisiminė, kad Jaredas prijautė kairiosioms pažiūroms ir kad jam patiko pankroko grupė "Anti-Flag". Tačiau kelerius metus jį pažinojusi mergina pridūrė, kad jis aktyviai aptarinėjo su senovės majais siejamas pranašystes, jog 2012 metais įvyks pasaulio pabaiga.

J.Loughnerio internete skelbto žinutės atskleidžia, kad jis žavėjosi griežtosios linijos ideologija: tarp mėgstamų knygų vaikinas įvardijo Karlo Marxo ir Friedricho Engelso "Komunistų manifestą" (Manifest der Kommunistischen Partei) bei Adolfo Hitlerio autobiografiją "Mano kova" (Mein Kampf).

Tuo tarpu vaizdo įrašų portale "YouTube" buvo patalpintas įrašas, kuriame J.Loughneris matomas dykumoje padegantis JAV vėliavą, skambant sunkiojo metalo grupės "Drowning Pool" dainai: "Man nieko nenutiko/Kažkas turi pasiduoti/Tegul lavonai krenta ant grindų".

Žinutes jis dažnai rašydavo logikos pratimų forma, pateikdamas teiginį ir pridėdamas išvadą. Jis dažnai pasisakydavo, jog reikia sukurti naują valiutą.

"Jūs neplatinate žmonėms savo naujos valiutos mirtinu būdu. Taigi jūs platinate žmonėms savo naująją valiutą nemirtinu būdu", - jis rašo vienoje "YouTube" žinutėje.

Kitame komentare sakoma: "Dauguma 8-ajame rajone gyvenančių žmonių yra beraščiai - nuostabu. Aš nekontroliuoju jūsų anglų gramatikos struktūros, tačiau jūs kontroliuojate savo anglų gramatikos struktūrą".

J.Loughneris nurodė, kad jo mėgstama veikla yra "sąžinės svajonės" ir paskelbė: "Mano ambicija - informuoti sąžinės svajotojus apie naują valiutą. Po kelių dienų sužinosite, kad esu sąžinės svajotojas!"

Kaip nurodė prokurorai, J.Loughneris šeštadienį iš pusiau automatinio 9 mm kalibro pistoleto "Glock" peršovė galvą Kongreso narei Gabrielle Giffords, kai ši susitiko su rinkėjais tradiciniame renginyje prie vieno prekybos centro Tusono priemiestyje.

Per šį incidentą žuvo šeši žmonės, tarp jų devynmetė mergaitė ir federalinis teisėjas.

Tyrėjų duomenimis, J.Loughneris iš anksto planavo pasikėsinimą į G.Giffords - centristinių pažiūrų įstatymų leidėją, priklausančią JAV prezidento Baracko Obamos demokratų partijai.

Pareigūnai atliko kratą kukliuose J.Loughnerio šeimos namuose ir rado 2007 rugpjūtį metais jam išsiųstą G.Giffords laišką, kuriame Atstovų Rūmų narė dėkojo už dalyvavimą susitikime su rinkėjais, panašiame į vykusį šeštadienį, sakoma teismo dokumentuose.

Šis laiškas rastas seife, o prie jo buvo vokas, ant kurio buvo ranka užrašyta: "Aš suplanavau iš anksto", "Mano nužudymas" ir "Giffords". Ant voko taip pat buvo parašas, tikriausiai J.L.Loughnerio.

Vėliau televizijai "Fox News" duotame interviu Pimos apygardos šerifas Clarence'as Dupnikas citavo kitą J.L.Loughnerio laišką, kuriame "jis nurodė ketinantis nužudyti tą cypsinčią ponią".

Paklaustas, ar aišku, kad planuotas taikinys buvo 40 metų demokratė G.Giffords, šerifas atsakė: "Neabejotina. Mes neabejojame, jog tai buvo vienišo, labai sutrikusio asmens veiksmas".

Prokurorai nurodė, kad J.Loughneris ginklą įsigijo vienoje vietos parduotuvėje praeitą lapkritį. Dviem mėnesiais anksčiau jis buvo pašalintas iš Pimos bendruomenės koledžo, įtarus, kad jis gali kelti grėsmę kitiems studentams.

Dienraštis "The Washington Post" citavo prieš pastarąjį incidentą išsiųstą studentės Lyndos Sorenson elektroninį laišką, kuriame pranašingai perspėjama, kad J.Loughneris gali būti "vienas iš tų, kurių nuotraukas matote per žinias, kai kas nors įeina į klasę su automatiniu ginklu."

Mergina pridūrė persėdusi arčiau durų, kai į klasę įžengė Jaredas, nes jis "velniškai mane gąsdina".