Po vandens apsuptą galvijų auginimo centrą į šiaurės rytus nuo Brisbano nusirito gandai apie matytus krokodilus, o miesto centre pastebėtos iki dviejų metrų ilgio gyvatės.

Gyvatės, tarp kurių – labai nuodingi taipanai, rudosios gyvatės ir raudonpilvės juodosios, lipa į medžius ir slepiasi žmonių namuose, ieškodamos sauso prieglobsčio, pasakojo gyventojai.

„Gyvatės tapo didžiule problema. Uždariau visas duris, nes jos šliaužia vidun“, – teigė „Pioneer Hotel“ užeigos savininkė Suzanne Miller ir pridūrė, kad jos mamos rudoji gyvatė vos nenužudė.

„Ji gyvena laive visai netoliese, ir gyvatė buvo apsivijusi aplink virvę. Ji jautė jos liežuvį, pliaukšintį per veidą, pasirengusį įgelti, tačiau tuomet ji tiesiog nušoko jai ant kelių“, – pasakojo moteris.

Greitosios pagalbos pareigūnai įspėjo, kad gyvatės yra labai agresyvios, o iš patvinusių upių potvynio vandens atneštus krokodilus lengva sumaišyti su plaukiojančiomis nuolaužomis.

„Dabar gyvačių poravimosi sezonas, o jos vandens nuneštos iš savo aplinkos. Gyvatės dabar labai kaprizingos“, – teigė Valstijos greitosios pagalbos tarnybos operacijų vadovas Scottas Mahaffey.

„O kalbant apie krokodilus, problema ta, kad juos labai sunku atskirti nuo nuolaužų“, – pridūrė jis.

Aplink Rockhamptoną taip pat pastebėta tūkstančiai nuodingų nendrinių rupūžių, o pareigūnai įspėja, kad miestą taip pat užplūs stovinčiame vandenyje besiveisiantys ligas pernešantys moskitai.

Iš miesto jau evakuota maždaug 200 žmonių. Rockhamptoną kertanti Fitzrojaus upė jau užtvindė 200 namų, o antradienį arba trečiadienį vandens lygis joje, kaip prognozuojama, turėtų pasiekti aukščiausią lygį – 9,4 metro.

Už 500 kilometrų nuo Brisbano esantis Rockhamptonas, žemės ūkio ir kalnų kasybos pramonės centras, dabar atsidūrė „biblinio masto“ potvynių, nuo kurių visoje Kvinslendo valstijoje nukentėjo 200 tūkst. žmonių, centre.

Po savaites trukusių stiprių liūčių iki rekordinių lygių pakilo upių vanduo, užtvindęs kasyklas ir ūkius, nuplovęs tiltus bei privertęs kariniais sraigtasparniais evakuoti ištisus miestus.

Bandydami nuo sparčiai kylančio vandens pasprukti mašinomis, plaukdami ar pėsčiomis per pastarąjį mėnesį žuvo jau 10 žmonių. Manoma, kad ši nelaimė pridarys keletą milijardų dolerių nuostolių.

Pirmadienį JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton išreiškė užuojautą dėl žmonių žūties ir pasiūlė pagalbą, o kaimyninė Naujoji Zelandija pažadėjo atsiųsti gelbėtojų komandą.

Rockhamptone kariuomenė pristatė atsargų, o policija prievarta išvesdino vieną namų nenorėjusį palikti žmogų, mat kylant vandeniui ten likti buvo pavojinga.

Kitos valstijos dalys jau ėmė tvarkytis, nes potvynio vanduo ten nuslūgo, tačiau pareigūnai teigia, kad padarinių šalinimo darbai truks ne vieną savaitę.

Tačiau pietų Kvinslende esančiam Sent Džordžo miestui blogiausia dar priešakyje. Laukiant potvynio, kuris aukščiausią tašką turėtų pasiekti sekmadienį ar pirmadienį, jau pradėta evakuoti gyventojus ir stiprinti pylimus.