Ukraina, skirtingai negu Rusija, palankiai vertina NATO plėtrą į Rytus.

Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija pirmadienį Vašingtone iškilmingai deponavo savo stojimo sutarčių ratifikavimo raštus, tad nuo dabar aljansui priklauso 26 valstybės. JAV prezidentas George W. Bushas (Džordžas V. Bušas) per iškilmingą ceremoniją Baltuosiuose rūmuose pasveikino naujųjų narių ministrus pirmininkus ir padėkojo už jų šalių paramą Afganistane ir Irake. Kova su terorizmu esanti naujas prieš aljansą iškilęs iššūkis. "Mes niekada nekapituliuosime prieš nedaugelio smurtą. Mes kartu pažvelgsime siaubingiems terorizmo pavojams į akis ir kartu juos įveiksime", - sakė G. Bushas.

Ukraina turi vieną didžiausių kariuomenių Europoje. Pagal partnerystės sutartį ji jau nuo 1997 metų glaudžiai bendradarbiauja su NATO. Tiesa, NATO vadovybė yra ne kartą pareiškusi, jog klausimas dėl Ukrainos priėmimo nėra ir artimiausiu metu nebus svarstomas. Dvišalius NATO ir Ukrainos santykius 2002 metų pabaigoje buvo aptemdę nesutarimai dėl tikro ar tariamo Ukrainos ginkluotės tiekimo Irakui.

Rusija pirmadienį pasmerkė trijų Baltijos respublikų, kurios kaip ir Ukraina anksčiau priklausė Sovietų Sąjungai, priėmimą į NATO.

Šį penktadienį septynių naujųjų NATO narių vėliavos bus iškilmingai iškeltos Briuselyje prie NATO pagrindinės būstinės.