Anot šaltinių, rastos amonio nitrato trąšos yra panašios į sprogstamąsias medžiagas, kurios pastaraisiais mėnesiais buvo panaudotos per sprogimus Turkijoje ir Saudo Arabijoje.

Nors nėra įrodymų, kad Londone buvo rengiamasi teroro išpuoliui, ir nėra žinoma, kas galėjo tapti jo taikiniu, šaltiniai Didžiosios Britanijos kovos su terorizmu struktūrose teigia, jog rastos medžiagos būtų pakakę pagaminti didelei bombai, panašiai į tą, kuri 1996 metais buvo susprogdinta Londono finansų rajone prie Kanarų prieplaukos.

Nacionalinis kovos su terorizmu koordinatorius pabrėžė, jog antradienio reidas nebuvo susijęs su kovo 11 dieną Madrido traukiniuose nugriaudėjusiais sprogimais, per kuriuos žuvo 191 žmogus, arba su airių respublikonų teroristų veikla.

Šiais duomenimis, aštuoni iš Pakistano kilę Didžiosios Britanijos piliečiai nuo 17 iki 32 metų amžiaus buvo suimti įtarus, jog rengiasi vykdyti teroro aktus. Iš viso 700 policijos ir saugumo tarnybų pareigūnų ankstų rytą surengė reidus 24 gyvenamuosiuose ir administraciniuose pastatuose Londone, Sasekse, Temzės slėnyje, Saryje ir Bedfordšyre. Per plataus masto operaciją taip pat buvo paimta detaliau nenurodytų daiktų ir dokumentų. Keli iš įtariamųjų buvo suimti prie tarptautinių "Heathrow" ir "Gatwick" oro uostų.

"Tai, kad tokia operacija buvo būtina, yra įspėjimas, kad Didžioji Britanija ir jos atstovybės užsienyje tebėra taikiniai", - pabrėžė vidaus reikalų ministras.

Jau anksčiau Didžiosios Britanijos policijos viršininkas įspėjo, kad teroro išpuoliai Londone yra neišvengiami.

Sprogdintojai savižudžiai praėjusių metų lapkritį Stambule susisprogdino prie Didžiosios Britanijos konsulato ir HSBC banko, mirtinai sužalodami 32 žmones ir sužeisdami dar šimtus. Anot Turkijos pareigūnų, anksčiau lapkričio mėnesį Stambule prie sinagogų buvo susprogdintos iš amonio sulfato, nitrato ir benzino pagamintos bombos, kurios mirtinai sužalojo daugiau kaip 20 žmonių.

Saudo Arabijoje taip pat praėjusį lapkritį savižudžiui susisprogdinus sostinėje Rijade žuvo 18 žmonių.

Amonio nitratas taip pat buvo panaudotas 2002 metais surengiant sprogimus Balio saloje, kur žuvo 202 žmonės.

Antradienio reidai buvo vykdomi pagal po 2001 metų rugsėjo 11-osios priimtus kovos su terorizmu įstatymus, pagal kurios Didžiojoje Britanijoje iki šiol suimta apie 500 žmonių, bet tik 90 iš jų pareikšti su terorizmu susiję kaltinimai.