H. Kissingerio pasisakymas nuskambėjo nesenai paviešintame įrašytame pokalbyje su prezidentu Richardu Nixonu.

Pokalbio metu H. Kissingeris sako: „Žydų emigracija iš Sovietų Sąjungos nėra Amerikos užsienio politikos tikslas. Ir jei jie Sovietų Sąjungoje suvarys žydus į dujų kameras, tai nebus Amerikos rūpestis. Galbūt tik humanitarinis susirūpinimas.“

87 metų H. Kissingeris atsiprašė leidinyje „Washington Post“ paskelbdamas straipsnį, kuriame teigia, kad „pastabų apie dujų kameras neturėtų būti politiniuose pokalbiuose, ir aš atsiprašau, kad prieš 37 metus aš išsakiau tokį komentarą“.

Šio įrašo paviešinimas labai nustebino žydų organizacijas, nes H. Kissingeris yra Vokietijoje gimęs žydas, kuris pabėgo nuo nacių būdamas vaikas, ir buvo laikomas ištikimu Izraelio šalininku.

Po šios pastabos publikacijos, „Lyga prieš šmeižtą“ pareiškė, kad šis „nerimą keliantis ir netgi beširdiškas abejingumas dėl Sovietų Sąjungos žydų likimo“ primena, kad net „didžios asmenybės turi trūkumų“.

Tačiau H. Kissingeris pareiškė, kad ši jo pastaba buvo paimta iš konteksto. Taip pat atkreipė dėmesį, kad R. Nixono administracija pagelbėjo daugeliui žydų emigruoti iš Sovietų Sąjungos.

„Man, Holokausto metu praradusiam daugelį artimiausių šeimos narių bei žmonių, su kuriais užaugau, yra skaudu matyti, kaip iš konteksto paimta pastaba yra pateikiama priešingai mano siekiams ir įsitikinimams, kurie buvo suformuoti šių įvykių“, - rašė H. Kissingeris.

Jis teigia, kad „šis pokalbis buvo ne mano politinis pareiškimas, o mano atsakas į prezidento prašymą kreiptis į senatorius Javitsą ir Jacksoną [pasiūliusius įstatymo pataisą, kuri, Baltųjų rūmų manymu, galėjo sukliudyti žydų emigracijai] ir paaiškinti, kodėl, mūsų manymu, jų požiūris yra neprotingas“.