Pasak autoritetingo šaltinio, panorusio likti nežinomu, šeštadienio naktį C. Powellas telefonu patikino, kad jis pats ir JAV prezidentas George W. Bushas (Džordžas V. Bušas) atidžiai seka derybas.

Susitarimas turėtų būti pasiektas iki gegužės 1 dienos, kai graikiškoji Kipro dalis prijungs prie Europos Sąjungos (ES). A. Gulas ir kiti Graikijos bei Turkijos derybininkai su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Kofiu Ananu (Kofi Annan) sprendė šį konfliktą atokiame Šveicarijos Alpių kurorte.

Jei susitarimas nebus pasiektas, prie Europos Sąjungos prisijungs tik tarptautiniu mastu pripažinta Kipro graikų vyriausybė, atstovaujanti visai salai. Tai gali dar labiau padidinti salos susiskaldymą ir pakenkti Turkijos narystei ES.

Šaltinio teigimu, C. Powellas patikino A. Gulą, kad Jungtinės Valstijos supranta Turkijos nerimą dėl savo įstatyminių teisių ir autonomijos apsaugojimo JT taikos sutartyje, dėl kurios šiuo metu ir vyksta derybos.

Ši sutartis numato sienų perskirstymą ir valdžios padalijimą, suteikiant etninėms graikų ir turkų bendruomenėms daug autonomijos, tvarkant vidaus reikalus.

Tačiau derybas daugiausia stabdo Turkija, kuri baiminasi, kad viršų paims turtingesnė ir daugiau gyventojų turinti graikiškoji Kipro dalis. Tuo tarpu Kipro graikai nepritaria, kad būtų apribota jų nuosavybė bei teisė keliauti.

Graikijos ministras pirmininkas Kostas Karamanlis į kurortą atvyks vėliau sekmadienį, o Turkijos ministras pirmininkas Tayyipas Erdoganas (Tajipas Erdoganas) prisijungs pirmadienį.

Galutinis taikos sutarties tekstas turėtų būti pateiktas šalims dar prieš derybų pabaigą. Balandžio 20 dieną abiejose Kipro pusėse vyks referendumas dėl šio taikos plano.