Įstatymų leidėjai 71 balsu prieš 26 ratifikavo naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), lengvai užsitikrinę dviejų trečdalių daugumą, reikalingą patvirtinti šiam dokumentui, kuris yra vienas iš centrinių elementų B.Obamos pastangose "perkrauti" santykius su Maskva.

Paveikti B.Obamos, viceprezidento Joe Bideno ir aukštų JAV kariuomenės vadų nenuilstamo įtikinėjimo, dalis respublikonų senatorių palaikė šią sutartį, atsispyrę pagundai užtikrinti smarkų pralaimėjimą demokratui prezidentui.

"Esu tikras, kad mūsų šalies ir pasaulio saugumas padidės ratifikavus šią sutartį", - sakė pagrindinis START gynėjas Kongrese - Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas demokratas Johnas Kerry.

J.Kerry kartu su jo komitete aukščiausią postą užimančiu respublikonu senatoriumi Richardu Lugaru stūmė naująją sutartį per sudėtingus ir neretai audringus debatus, nenuilstamai kartodami Baltųjų Rūmų argumentus, jog START padės suvienyti jėgas prieš Iraną ir Šiaurės Korėją.

Ši sutartis "nėra vien paprastas susitarimas spręsti išliekančius branduolinio amžiaus pavojus. Tai sutartis, kuri mums suteiks esminį įrankį, kovojant su grėsmėmis šiame naujame branduoliniame amžiuje", J.Kerry sakė prieš galutinį balsavimą.

Prieš pritardami START įstatymų leidėjai prie sutarties pridėjo neįpareigojančių papildymų prie ratifikavimo techninio dokumento, kuriais Vašingtonas dar kartą įpareigojamas sukurti priešraketinės gynybos sistemą, modernizuoti savo branduolinį arsenalą ir organizuoti naujas derybas su Rusija dėl taktinių branduolinių ginklų mažinimo.

Senato posėdžiui pirmininkavo J.Bidenas, pasinaudodamas viceprezidento teise. Prieš balsavimą taip pat su senatoriais kalbėjosi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

NATO vadovas: START ratifikavimas yra didelis indėlis į euroatlantinį saugumą

generalinis sekretorius Andresas Foghas Rasmussenas sveikina tai, kad JAV Senatas ratifikavo naują JAV ir Rusijos strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (START), sakoma pranešime spaudai, kurį išplatino Šiaurės Atlanto aljanso spaudos tarnyba Briuselyje.

A.Foghas Rasmussenas pavadino ratifikavimą "dideliu indėliu į euroatlantinį saugumą".

"Nuspėjamas JAV ir Rusijos strateginio puolamojo ginklo mažinimas nuties kelią pažangai įgyvendinant įprastinės ir branduolinės ginkluotės kontrolės iniciatyvas, kurios toliau stiprins saugumą Euroatlantinėje zonoje ir už jos ribų", - pareiškė NATO generalinis sekretorius.

A.Foghas Rasmussenas priminė, kad Lisabonos susitikime visi Šiaurės Atlanto aljanso šalių vadovai vieningai pritarė sutarties START ratifikavimui.

"Lisabonoje NATO susitarė plėtoti savo priešraketinės gynybos galimybes ir pradėjo iš pagrindų naują svarbų NATO ir Rusijos santykių etapą, į kurį įeina ir bendradarbiavimas priešraketinės gynybos srityje. NATO valstybės ir Rusija susitarė dėl to, kad mes nekeliame grėsmės vienas kitam, bet priešingai - siekiame strateginės partnerystės", - pažymėjo Šiaurės Atlanto aljanso vadovas.

Jo nuomone, "naujoji sutartis START sudarys galimybes dar daugiau bendradarbiauti ateityje ir sustiprins tarptautinį saugumą".

Maskva sveikina, kad JAV Senatas patvirtino sutartį START

Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas pareiškė, jog Maskva sveikina, kad JAV Senatas ratifikavo Amerikos ir Rusijos strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START).

"Žinoma, mes sveikiname, kad JAV Senatas patvirtino Rusijos Federacijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sutartį dėl priemonių toliau mažinti ir apriboti strateginę puolamąją ginkluotę, kurią balandžio 8 dieną Prahoje pasirašė Rusijos ir JAV prezidentai ", - sakė S.Lavrovas agentūrai "Interfax", komentuodamas sutarties ratifikavimą JAV Senate. 

Jis pažymėjo, kad "toks sprendimas atitinka susitarimus abiejų prezidentų, kurie stengiasi sparčiai plėtoti dvišalius santykius". 

S.Lavrovas pabrėžė, kad "lygių teisių, pariteto, vienodo ir nedalomo saugumo principai, kuriais pagrįsta sutartis, yra tokio pobūdžio susitarimų sudarymo naujas "auksinis standartas".
Sutartis ne tik padeda stiprinti Rusijos ir JAV saugumą, bet ir teigiamai atsiliepia tarptautiniam saugumui ir visam saugumui", - pažymėjo jis.

JAV Valstybės departamentas tikisi, kad sutartis START įsigalios 2011 metų pavasarį

Vašingtonas tikisi, kad JAV ir Rusijos sutartis dėl tolesnio strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo ir apribojimo įsigalios kitų metų pavasarį.

"Mes tikimės, kad JAV prezidentas (ratifikavimo dokumentus) pasirašys žiemą, o sutartis įsigalios pavasarį", - pareiškė JAV valstybės sekretorės pavaduotoja Rose Gottemoeller spaudos konferencijoje telefonu Rusijos žurnalistams, dirbantiems Amerikos sostinėje.

"Ilgas sutarties ratifikavimo darbas užbaigtas, jis vyko ilgai, bet buvo vaisingas", - sakė R.Gottemoeller, kuri vadovavo JAV delegacijai derybose su Rusija dėl sutarties parengimo.

"Mes laukiame, kada vėl galėsime tęsti darbą su partneriais Rusijoje, kai Rusijos Valstybės Dūma ir Federacijos Taryba ratifikuos sutartį", - sakė ji.

R.Gottemoeller paaiškino, kad sutartis būna gautinai ratifikuota, kai ratifikavimo dokumentus pasirašo JAV prezidentas, ir dar praeina laiko, kol sutartis įsigalioja.

Rusijoje sutartis įgyja įstatymo galią, kai ratifikavimo dokumentus pasirašo Rusijos prezidentas.

Dūma penktadienį gali ratifikuoti sutartį 

Rusijos Valstybės Dūma naująją branduolinės ginkluotės kontrolės sutartį su Jungtinėmis Valstijomis gali ratifikuoti jau penktadienį, nes Vašingtonas jau žengė analogišką žingsnį, ketvirtadienį pareiškė Dūmos pirmininkas.

"Jeigu (JAV Senato rezoliucijoje numatytos) sąlygos nepaveiks esminio sutarties teksto, mes šią sutartį galėtume priimti rytoj", - Rusijos naujienų agentūros citavo Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą.

Jis pridūrė, kad parlamentas dar turi išnagrinėti visą JAV Senato ratifikuotą tekstą, kuris skiriasi nuo abiejų šalių prezidentų pasirašyto susitarimo, tačiau šio dokumento kopijos Maskva esą dar negavusi.

Naujoji START įsigaliotų tik ją ratifikavus Rusijos Valstybės Dūmai ir aukštiesiems parlamento rūmams - Federacijos Tarybai.