E.Milingo, kurį Sun Myung Moonas sutuokė gegužės pabaigoje, iki rugpjūčio 20 dienos turi įvykdyti tris Tikėjimo doktrinos kongregacijos sąlygas:

1) Palikti (žmoną) Marią Sung;

2) nutraukti visus ryšius su sekta - Šeimų federacija kovai už taiką pasaulyje ir susivienijimą;

3) viešai paskelbti savo ištikimybę doktrinai ir bažnytinei celibato disciplinai, taip pat aiškiu ir vienareikšmiu aktu pademonstruoti savo paklusnumą aukščiausiajam pontifikui.

Jei E.Milingo iki 2001 metų rugpjūčio 20 dienos neįvykdys, ko iš jo reikalaujama, jis bus ekskomunikuotas, sakoma kasdien leidžiamame Vatikano biuletenyje. Biuletenyje taip pat rašoma, kad Vatikanas negalėjo susisiekti su E.Milingo ir pakviesti jį apmąstyti liūdnas jo elgesio bei veiksmų pasekmes.

71 metų katalikų arkivyskupas iš Zambijos E.Milingo gegužės 27 dieną Niujorke vedė 43 metų korėjietę gydytoją Marią Sung, kurią jam parinko Sun Myung Moonas, per tą pačią masinę ceremoniją sutuokęs dar 59 poras.

Tuo metu Vatikano atstovas spaudai Joaquinas Navarro-Vallsas (Choakinas Navaro-Valsas) sakė, kad buvęs Lusakos arkivyskupas "dalyvaudamas viešoje munistų sektos vedybų ceremonijoje nulėmė tai, kad jis nebėra Katalikų Bažnyčios narys bei rimtai pakenkė vyskupų ir Bažnyčios ryšiui".

Katalikų Bažnyčia nepripažįsta savo dvasininkų santuokų. J.Navarro-Vallsas tada nevartojo žodžio "ekskomunikacija", bet sakė, jog E.Milingo nebegalima laikyti Katalikų Bažnyčios vyskupu.

E.Milingo, gimęs 1930 metais kaime rytų Zambijoje, dėl populiarių radijo laidų išgarsėjo visoje Afrikoje. 39 metų jis buvo paskirtas Lusakos arkivyskupu, bet po 14 metų šio posto neteko praradęs Vatikano palankumą.

Šventasis Sostas pasmerkė jo gydymą tikėjimu ir egzorcizmo praktiką, neva nesuderinamus su bažnytinėmis pareigomis. Apkaltintas psichiniu nestabilumu E.Milingo 1983 metais buvo atšauktas į Romą stoti prieš dvasininkų teismą.

Savo autobiografijoje "Sielų gydytojas" (The Healer of Souls) E.Milingo kaltino Vatikaną jo pagrobimu ir vertimu mėnesių mėnesiais gyventi vienuolyne kaip kokį kalinį.

Galiausiai jis tapo Vatikano turizmo organizacijos direktoriaus pavaduotoju ir gyveno Romoje kaip tremtyje. Tačiau netrukus jis vėl pradėjo gydyti tikėjimu - iš pradžių Romoje, o vėliau visoje Italijoje, Europoje ir pasaulyje.

E.Milingo įrašė porą muzikos albumų, kurių pirmasis vadinasi "Gubudu Gubudu" ("Girtuoklis"), o antrasis, skirtas kovai su blogiu, - jo paties vardu.