Kaip pažymima pranešime, ši informacija paskelbta vyriausybės saugumo komisijos nurodymu.

Saugumo policijos generaliniam direktoriui Raivo Aegui įsakius pirma laiko komisijos nurodymu panaikinti valstybės paslapties slaptumo grifą, matyti, kad E.Savisaaras vasario 9 dieną per pietus, kuriuose dalyvavo Rusijos geležinkelių (RG) bendrovės prezidentas Vladimiras Jakuninas, Talino vicemeras Denisas Borodičius ir RG administracijos vadovas Vladimiras Bušujevas, paprašė lėšų cerkvei statyti.

V.Jakuninas per šį vizitą pareiškė, kad skirs cerkvės statybai 1,5 mln. eurų (23,5 mln. Estijos kronų). Nuo vasario iki spalio per Estijos bendrovę "S Petromaks Spediitor" į Maskvos patriarchato Estijos Ortodoksų Bažnyčios sąskaitą buvo pervesti šventovei statyti maždaug 13,5 mln. kronų.

Be to, V.Jakuninas birželio 24 dieną, lankydamasis Estijoje, pažadėjo E.Savisaarui, kad Centro partija gaus kovo 6 dieną numatytiems parlamento rinkimams 1,5 mln. eurų. Šios sumos vienas trečdalis bus perduotas grynaisiais, o du trečdaliai - pervesti į sąskaitas.

Kaip matyti iš KAPO dokumentų, V.Jakuninas pareiškė pokalbio dalyviams, "kad apie sandorį niekas nieko neturi pasakoti".

"V.Jakuninas pareikalavo ir ateityje dėl šio reikalo laikytis griežtos konspiracijos, motyvuodamas savo daugiamečio operatyvinio darbo patyrimu", - sakoma KAPO ataskaitoje. Buvo turima omenyje visiškai atsisakyti naudotis telefonu aptariant pinigų skyrimo temas, susitariant dėl susitikimų ir kitais "delikačiais klausimais".

Birželio 24 dieną per pramoginę iškylą kateriu po Talino įlanką V.Jakuninas pranešė, kad "prašytų trijų (jie) negaus, o gaus pusantro".

KAPO duomenimis, E.Savisaaras ir V.Jakuninas lapkričio 6 dieną, siekdami išvengti galimo skandalo, apsvarstė būtinybę pasirašyti trišalę sutartį dėl cerkvės statybai Lasnamejėje skirtų lėšų legalizavimo.

Sutartis dėl cerkvės statybos finansavimo buvo pasirašyta lapkričio 26 dieną. Kitą dieną E.Savisaaras pristatė ją Talino merijoje.

Praėjusį ketvirtadienį artimas vyriausybei Estijos laikraštis "Postimees" paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad saugumo policija pateikė Estijos prezidentui, ministrui pirmininkui ir vidaus reikalų ministrui pranešimą, kuriame E.Savisaaras vadinamas "grėsme šalies saugumui" ir Rusijos "įtakos agentu".

Jame buvo pažymėta, kad E.Savisaaras paprašė savo partijai 25 mln. kronų, ir, naudodamasis šiomis lėšomis, galėtų, KAPO nuomone, padidinti Rusijos įtaką Estijoje.

Buvęs VRM vadovas: E.Savisaaras turi palikti svarbiausius postus

Kad Centro partija galėtų eiti toliau, jos lyderis Edgaras Savisaaras turi palikti svarbiausius postus, mano Centro partijos frakcijos parlamente narys ir buvęs Estijos vidaus reikalų ministras Kalle Laanetas.

K.Laanetas trečiadienio rytą pažymėjo, jog neturi jokio pagrindo nepasitikėti saugumo policija, kuri patikino, kad Centro partijos pirmininkas ir Talino meras E.Savisaaras prašė iš Rusijos pinigų partijai finansuoti. Pasak K.Laaneto, tuo pats E.Savisaaras sukėlė realų pavojų Estijos valstybės saugumui.

"Mano asmeniška nuomonė tokia: jeigu partijos pirmininkas mano, kad visa tai netiesa, jis turi kreiptis į teismą - būtent taip demokratinėje valstybėje gali išteisinti savo vardą. O kad partija galėtų eiti toliau, jis turi pasielgti kaip tikras valstybės vyras - tam laikui palikti visus savo postus. Būtent taip aš įsivaizduoju jo elgesį", - sakė jis.

Įrodymai svarūs

Medžiaga, kurią pateikė saugumo policija dėl Estijos Centro partijos pirmininko ir Talino mero Edgaro Savisaaro mėginimų gauti papildomų lėšų iš Maskvos savo partijai finansuoti, padarė įspūdį vyriausybės Valstybės saugumo komisijai, tai interviu Estijos televizijos laidai "Aktuali kamera" sakė įeinantis į komisiją gynybos ministras Jaakas Aaviksoo.

"Valstybės saugumo komisijos nariams ši medžiaga padarė gana didelį įspūdį. Yra Savisaaro bei kitų Centro partijos atstovų ir trečiųjų asmenų derybos", - sakė ministras.

"Aš į detales nesigilinau, bet pažymėčiau, jog mes (Valstybės saugumo komisijos nariai) esame vienos nuomonės, kad tai - rimtas dalykas. Buvo mėginama gauti lėšų ne tik šventovės statybai, bet ir savo partijai", - pažymėjo Gynybos ministerijos vadovas.

"Įrodymai gana svarūs", - pabrėžė jis.

J.Aaviksoo sakė "Aktualiosios kameros" studijoje, kad susitikimai vyko ir Estijoje, ir Rusijoje, yra šių susitikimų įrašai. Nors būdas gauti pinigų buvo konspiracinis, Valstybės saugumo komisijos nariai nemano, kad tai, kas vyko, galima vertinti dvejopai. J.Aaviksoo pažymėjo, kad susitikimuose, be E.Savisaaro ir Rusijos geležinkelių bendrovės vadovo Vladimiro Jakunino, dalyvavo ir kiti asmenys.

Pasak J.Aviksoo, iš 1,5 mln. eurų trečdalis turėjo būti, pagal susitarimą, perduotas grynaisiais, du trečdaliai - pervesti.

J.Aaviksoo taip pat sakė, kad pinigai taip ir nebuvo perduoti, įsikišus saugumo policijai.

"Asmenys, susiję su galimu finansavimu, buvo iškviesti pokalbiui saugumo policijoje, tai, matyt, įtikino juos, kad tolesnis finansavimas beprasmiškas", - paaiškino "Tėvynės sąjungos ir "Res Publica" (IRL) narys J.Aaviksoo.

Dėl to, kaip į Estiją pateks lėšos iš užsienio, pasak ministro, buvo pasiūlyti "konspiraciniai pinigų perdavimo metodai".

J.Aaviksoo pridūrė, kad šių metodų detales Saugumo policija tikriausiai taip pat paskelbs artimiausiu laiku.

Gynybos ministras pripažino, jog iš užsienio finansuoti partijas įstatymai nedraudžia, bet drauge pažymėjo, kad šiuo atveju turimas omenyje ne kriminalinis nusikaltimas, o etikos ir moralės normų pažeidimas.

"Esmė ne ta, kad šis nusikaltimas - kriminalinis. Tačiau piliečiai turi žinoti! Ne tik vyriausybė, ne tik įvairios komisijos, bet ir visi rinkėjai turi žinoti", - sakė J.Aaviksoo.

"Tai - politinis ir etikos aspektas. Manau, Estijoje, Rusijoje, Jungtinėse Valstijose - bet kur - jeigu prezidento rinkimus finansuoja Centrinė žvalgybos valdyba - tai būtų skandalas bet kurioje šalyje", - pareiškė įsitikinimą gynybos ministras.

Jis pažymėjo, kad ideali situacija būtų, jeigu ortodoksų šventovė Lasnamejėje būtų statoma vietos ortodoksų jėgomis.

"Nors mes žinome, kad paramą iš užsienio Estijoje gauna ne tik Ortodoksų Bažnyčia, pavyzdžiui, restauruojama Šv.Jono šventovė Tartu", - pridūrė ministras.

"Būtų maloniau, jeigu tai vyktų ne kokios nors trečiosios šalies valstybės lėšomis, arba būtų visiškai aišku, iš kokių šaltinių gaunami šie pinigai", - sakė jis ir pabrėžė, kad jeigu Bažnyčia paskelbs savo finansavimo šaltinius, tai tada tiek klausimų ir problemų, kaip mėginant finansuoti partijas iš užsienio, kilti neturi.

Dėl galimos Centro partijos ateities po šio skandalo J.Aaviksoo sakė: "Pagyvensim - pamatysim".

Gynybos ministras neatmetė galimybės, kad Taline koalicija su socialdemokratais "susprogs".

"Gali būti, nors nuodugniai aš nesu informuotas", - sakė jis.